Hobo: Egész életemben abból éltem, hogy a közönség nem hülye

Könyve jelenik meg, de már új lemezén dolgozik, miközben tavaly több mint 130 koncertet adott. Hobo 79 évesen sem pihen.

2024. 06. 13. 12:14
Hobo
Hobo. Fotó: Éberling András
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Jókedvű vagyok, mert 79 évesen még mindig nem dolgozom. Hanem játszom. Azt csinálom, amit én akarok, és szeretem csinálni, nem untam meg – mondta Hobo a Retro Rádió Abaházi Presszó című műsorában. Hozzátette, mindent elvállal, amihez kedve van, ezek többsége a saját műve, vagy olyan alkotók művei, mint József Attila, Pilinszky, Faludi György, Jim Morrison, akiket ő választott magának. 

Hobo
Hobo (Fotó: Mirkó István)

Hobo sosem unatkozik – tavaly például több mint 130 fellépése volt –, most pedig megírt egy új lemezt, amit Madarász Gáborral fog majd elkészíteni nyáron, és várhatóan ősszel jelenik meg. Egy lovagvárról szól, hogy elegem van ebből, ami itt folyik és visszamentem 500 évet – mondta.

Túlélő Trallala címmel most új könyve is megjelent. A név egy régi dalának címéből származik, amely a magyar besúgás történetéről szól a tatároktól a törökökön, Haynaun, Kun Bélán, Horthyn, Szálasin, Rákosin át Kádárig, a spiclikről, akik mindent túléltek. A könyvben 101 dalszöveg található, amelyek mellett magyarázatok tárják fel a jól ismert, sokszor hallott sorok hátterét. Mint mondta, úgy érezte – most, hogy 80 éves lesz februárban –, hogy mégiscsak információkat ad arról, melyik sort miért írta annak idején. Az általa kiválogatott számok között komolyabbak, mint a Másik Magyarország, a Vadászat, vagy a Tábortűz mellett könnyedebbek, mint például a Csipkerózsika és a hét törpe, egyaránt vannak, és az egész kiad egy összképet.

Magyarázni ugyanakkor szerinte nem is nagyon kell, inkább plusz információkat hozzátenni, hiszen, mint mondja: 

én egész életemben abból éltem, hogy a közönség nem hülye, nem szoktam magyarázni.  

Hobo elárulta, soha semmit nem csinált megrendelésre, a kevés kivétel egyike a Kopaszkutya, amit a hasonló című, 1981-ben bemutatott, Szomjas György rendezte film kedvéért írt, egyébként magától soha nem készült volna el. A Kopaszkutya albumot betiltották, csak 1993-ban jelenhetett meg, a filmet azonban nem, bár egy jelenetet ki kellett vágni. Ebben Hobo autogramot osztott szovjet katonáknak egy Salgótarján melletti faluban – a katonák nem statiszták voltak – ezt nem engedte megjelenni a hatalom.

Hobo hozzátette, a lemezt a filmgyár akarta kiadni – hasonlóan a Szikrázó lányok című Bacsó-film zenéjéhez, amely azonban nem lett siker. Mint mondta, „a Hungaroton féltette a lemezkiadási monopóliumát, így Aczél elvtársat és Barnáni elvtársat etették mindenfélével”. Ráadásul problémás volt a rendszer számára a Torta című szám is, amely arról szólt, amikor Jancsó Miklós és Hernádi Gyula küldött Aczél György, a Kádár-kori kultúrpolitika irányítójának születésnapjára egy nagyon nagy tortát – ennek a kiadását nem engedték. – Én persze egyiket sem voltam hajlandó átírni – mondta Hobo. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.