Következő mérkőzések
Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

98 éves lenne a szexszimbólum

Június 1-jén született a világ egyik legismertebb hollywoodi csillaga – színésznőként, fotómodellként és énekesnőként a 20. század ikonja, akinek kihívásokkal teli élete végül tragikus halállal végződött. Marilyn Monroe ma lenne 98 éves, ez alkalomból rá emlékezünk.

2024. 06. 01. 8:00
Marilyn Monroe
Marilyn Monroe iránt nemcsak a közönség rajongott: a szakmai Golden Globe-díjjal ismerte el. Fotó: Photo12 via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 20. század legismertebb csillagára a mai napig ikonként tekintenek. Marilyn Monroe számos filmalkotásban szerepelt, Hollywood ünnepelt dívája volt, magánélete azonban korántsem volt zökkenőmentes. 

Marilyn Monroe 1926. június 1-jén született Los Angelesben.
Marilyn Monroe 1926. június 1-jén született Los Angelesben (Fotó: AFP/Collection ChristopheL)

1926. június elsején Los Angelesben, az amerikai filmipar fellegvárában látta meg a napvilágot a médiában csak Marilyn Monroe-ként ismert, valódi nevén Norma Jeane Mortenson. Gyermekkorában pár hónaposan nevelőotthonba került, majd nevelőszülőkhöz – vér szerinti édesanyja akkor vette magához, amikor talpra állt és ezt követően Hollywoodba költöztek.

Már gyermekként is igen labilis és gyenge volt, ami nem is csoda a mentális betegségben szenvedő anyja (Gladys Baker negatívvágóként dolgozott a Consolidated Film Industries vállalatnál) miatt, de lelkiállapotára az is rányomta a bélyegét, hogy senki nem tudta megmondani, ki lehetett az apja

 – írja a Múltkor.

A hányattatott sors azonban akkor kezdődött igazán, amikor édesanyja magához vette, ugyanis az idilli élet felborult, azt követően számos családnál és árvaházban is megfordult a kislány. 16 évesen férjhez ment, házastársa a 21 éves James Dougherty lett, aki gyári munkásként kereste a kenyérre valót. A háború alatt Marilyn gyárban dolgozott és voltaképpen ennek köszönheti a fordulatot az életében: 1944-ben David Conover fényképész abba a gyárba látogatott, ahol éppen Marilyn Monroe dolgozott – ezt követően az ifjú lány leszerződött egy modellügynökséggel, számos megbízást kapott, majd pedig filmekben is elkezdett szerepelni. Ezzel párhuzamosan első házassága megromlott. 

Marilyn Monroe megszületése

Marilyn Monroe-t sokan a „buta szöszi” sztereotip szerepbe helyezték, mely leginkább annak volt köszönhető, hogy naiv hölgyszerepeket kapott és úgy ismerte meg a közönség. 1953-ban a Niagara című filmben szerepelt, később pedig saját produkciós céget alapított Marilyn Monroe Productions (MMP) néven.

Kisugárzása és szépsége nemcsak a fotográfusokat, hanem a rajongókat is vonzotta, majd egy idő után pedig a szakma is elismerte teljesítményét és tehetségét: az 1959-es Van, aki forrón szereti című vígjátékban nyújtott alakításáért Golden Globe-díjat kapott. De vezetett Oscar-gálát és még Andy Warholt, amerikai képzőművészt, a pop-art legismertebb alakját is megihlette. 

Magánélet

Többször volt házas, de egyik sem  volt  sikeres kapcsolat – egy idő után magánéleti válságba került. A szóbeszéd szerint John Fitzgerald Kennedy elnökkel folytatott viszonyt: az 1962. május 19-én, az elnök születésnapján tartott fellépése, ahol a Boldog születésnapot, elnök úr! című dalt énekelte, megindította a sajtóban a híreszteléseket, miszerint titkos viszonyról lehet szó a szexszimbólum és az elnök úr között. Mentális egészsége egyre romlott, s még az év augusztusában holtan találták – több mint 40 gyógyszer okozta halálát.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.