Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Vidéken egyre népszerűbb – idén is több százezren látogattak el a Múzeumok éjszakájára

Egyre népszerűbb a Múzeumok éjszakája vidéken. Idén már számos vidéki kiállítóhely látogatottsága megközelítette vagy akár meg is haladta a fővárosban eddig megszokottat. Köszönhetően annak is, hogy országszerte közel 450 intézmény több mint 2900 programmal várta a látogatókat. Célunk, hogy a magyar kultúrát mindenki számára elérhetővé tegyük, és a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozat is ezt szolgálja – emelte ki az M1 Ma reggel című műsorában Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára.

2024. 06. 28. 19:00
Múzeumok éjszakája
Látogatók a Múzeumok éjszakáján a Magyar Nemzeti Múzeumban. Forrás: Múzeumok éjszakája
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országszerte tárlatvezetésekkel, koncertekkel, filmvetítésekkel, interaktív eseményekkel, workshopokkal, családi- és gyermekprogramokkal, valamint érdekes meglepetésekkel várták az érdeklődőket a Múzeumok éjszakáján

Múzeumok Éjszakája
Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára a Magyar Nemzeti Múzeumban Forrás: Múzeumok éjszakája

Az ország legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénysorozatán az utóbbi évekhez képest rekordszámú, közel 450 intézmény (133 budapesti, 314 vidéki) több mint 2900 programot kínált az estére. A rendezvénysorozaton 328 260 belépést regisztráltak .

A rendezvénysorozatnak idén Székesfehérvár és Esztergom voltak a központi kiemelt helyszínei, ahol szintén számos intézményben ünnepelhettük a kultúrát. Esztergomhoz a határ túloldaláról, Párkányból is csatlakoztak a Múzeumok éjszakájához, ahol a múzeumok szintén kedvezményekkel és meghosszabbított nyitvatartással várták az érdeklődőket.

Rendkívül népszerűek voltak a Múzeumok éjszakája nagykövetének, Csőre Gábor Jászai Mari-díjas színművésznek a programajánló kisfilmjei, amelyek a rendezvénysorozat hivatalos Facebook- és Instagram-oldalain láthatók. 

Ennek is köszönhető, hogy a Facebook-oldal követőinek száma idén már meghaladta a 74 ezret, a rendezvény hivatalos weboldalát pedig 170 ezren böngészték, összesen egymillió-hétszázezer oldalletöltést generálva. A MUZÉJ telefonos alkalmazást idén is több mint 5800-an töltötték le.

Az idei adatokból jól látszik, hogy vidéken is egyre népszerűbb a Múzeumok éjszakája. 

Külön öröm, hogy ez nem csak a kiemelt helyszíneken van így; számos népszerű vidéki kiállítóhely látogatottsága megközelítette, olykor elérte vagy túlszárnyalta a fővárosban eddig megszokottat, ezáltal egy új tendencia látszik kirajzolódni.

A leglátogatottabb múzeumok sorát idén is a Szépművészeti Múzeum vezeti kereken 15 000 látogatóval, második helyen a Magyar Nemzeti Múzeum végzett 13 555 regisztrált belépéssel, a harmadik legnépszerűbb pedig a székesfehérvári Szent István Király Múzeum volt, amelyre 12 620-an voltak kíváncsiak. 

A top 20-as listában szép számmal szerepelnek vidéki múzeumok is, egyebek mellett Székesfehérvár, Kecskemét, Keszthely, Debrecen és Szeged is képviselteti magát intézményeivel.

Idén a legkedveltebb programok között helyet kaptak a Szépművészeti Múzeum esti komolyzenei és jazzkoncertjei, a Magyar Nemzeti Múzeum kertmozi vetítései, a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban szervezett tradicionális kínai kulturális programok, valamint a Magyar Természettudományi Múzeum gyermekkoncertjei.

Top 20 intézmény látogatószáma:

1. Szépművészeti Múzeum – 15 000
2. Magyar Nemzeti Múzeum – 13 555
3. Szent István Király Múzeum – Székesfehérvár – 12 620
4. Magyar Természettudományi Múzeum – 12 110
5. Aeropark / Légiközlekedési Kulturális Központ – 8713
6. Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár – 8000
7. Budapesti Rendőr-főkapitányság – 7276
8. Magyar Nemzeti Galéria – 7000
9. MÁV és Volán csoport helyszínei – országos – 6449
10. Magyar Néprajzi Múzeum – 5313
11. Miskolc Városi Közlekedési Zrt. helyszínei – Miskolc –
13. Bozsó Gyűjtemény – Kecskemét 4179
14. Janus Pannonius Múzeum – Pécs – 4156
15. Múzeumok Éjszakája Keszthely – 3625
16. Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás – Debrecen– 3481
17. Debreceni Irodalom Háza – Debrecen – 3481
18. Műcsarnok – 3058
19. Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség helyszínei – Debrecen – 3042
20. Terror Háza Múzeum – 2942

 

A következő Múzeumok Éjszakáját 2025. június 21-én szombaton rendezik meg!

A Múzeumok éjszakája fő szervezője a Kulturális és Innovációs Minisztérium, kiemelt médiapartnere az M5 és a Kossuth Rádió, támogatója a BKK és a Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal, szakmai partnere a SZTAKI.    

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.