Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Szavak és zene varázslatos összhangja

Juhász Előd legendás, Zeneközelben című műsorának szórakoztató és informatív, zenei töredékekkel fűszerezett beszélgetései nemcsak a Magyar Katolikus Rádió hallgatói számára kínálnak kikapcsolódást. A legemlékezetesebb interjúk rendre megjelennek egy-egy kézbe vehető, forgatható és lapozgatható kötet formájában is. A közelmúltban immár a tizedik ilyen kiadvány látott napvilágot, a Kairosz Kiadó gondozásában, Zeneközelben 10 címmel. A könyv bemutatójának – amely egy lélekemelő orgona- és csellókoncerttel teljesedett ki – a Magyar Nemzeti Múzeum Kupolaterme adott otthont június 17-én.

2024. 06. 19. 17:35
Az orgonaművész és a szerző
Az orgonaművész és a szerző Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendezvényen Juhász Előd köszöntötte a vendégeket, köszönetet mondva a befogadásért a Magyar Nemzeti Múzeumnak és az intézmény főigazgatójának. A kiváló akusztikájú terem páratlan helyszínéül szolgált annak a koncertnek, amely során Rákász Gergely orgonaművész és az általa létrehozott, fiatal tehetségeket támogató alapítvány egyik felfedezettje, Dénes Dorottya csellóművész repítette el a közönséget a zene szárnyán egy csodálatos, álomszerű világba.

Zeneközelben
Zeneközelben tizedszer Fotó: Teknős Miklós

A koncerten elhangzott egy részlet Georg Friedrich Händel Tűzijáték-szvitjéből, felcsendültek Vivaldi A négy évszak című művéből a Tél dallamai, de Johann Sebastian Bach d-moll toccata és fúga című kompozícióját és a Rákóczi-indulót is hallhatták a jelenlévők. Igazi zenei csemegeként pedig Dénes Dorottya saját, orgonára és csellóra írt szerzeménye, a Hajnali dal is elhangzott. Az erdélyi gyökerekből táplálkozó fiatal szerző és előadóművész nyugalmat, reményt, feloldozást sugalló, a hajnali nap simogató melegét idéző szerzeménye az ősi magyar népdalokra emlékeztető énekszólam által teljesedett ki.

A dalokat – a Juhász Előd által vezetett népszerű rádióműsorhoz hasonlóan – a zeneművekhez és az előadókhoz kapcsolódó beszélgetések egészítették ki, amelyekből a jelenlévők egyebek mellett bepillantást nyerhettek a Rákász Gergely Alapítvány munkásságába és célkitűzéseibe, egy kicsit megismerhették a fellépő ifjú mentorált művészt, Dénes Dorottyát, illetve új információkkal gazdagodhattak az elhangzó zeneművekkel kapcsolatban is. Éppoly változatos, különböző területeket érintő témákban gazdag volt tehát a koncerttel egybekötött könyvbemutató, mint az a 23 beszélgetés, amelyet a közelmúltban megjelent Zeneközelben 10. című kötet írott formában is megörökít immár az utókornak.

EP2I1524
Rákász Gergely orgonaművész és Dénes Dorottya csellóművész Fotó: Teknős Miklós

Az összegyűjtött és lejegyzett interjúkat a szerző saját elmondása alapján azoknak ajánlja, 

akik zaklatott életünkben is erőt merítenek mások gondolataiból, és nemcsak rácsodálkoznak a világra, hanem igyekeznek azt a múzsák segítségével is élhetőbbé formálni.

A beszélgetéseket és a bennük megfogalmazott gondolatokat olvasva valóban lehetőségünk nyílik arra, hogy egy kicsit lelassulva ne csupán a beszélgetőtársak – Ács János, Boros Attila, Csatári Bence, Csűrös Csilla, Czigány Ildikó, Demeter Szilárd, Farkas Beatrix, Galambos Erzsi, Gyöngyösi Levente, Győriványi Ráth György, Illés Andrea, Kovács János, László Attila, Marton Zoltán, Miller Lajos, Monostori László, Németh Pál, Obádovics Gyula, Orbán György, Pejtsik Péter, Rosta Mária – személyiségét, világról és zenéről vallott gondolatait ismerjük meg, de gyakran mi magunk is továbbgondoljuk, saját belső világunk részévé tegyük a lejegyzett gondolatokat.

Juhász Előd zenetörténész, tévés és rádiós műsorvezető, szakíró 1938-ban született Budapesten. Középiskola után a Zeneakadémia karmester, illetve zenetörténész szakán folytatott tanulmányokat, többek között Kodály Zoltán és Bárdos Lajos tanítványaként. Már ekkor kapott kisebb megbízásokat a Magyar Rádió műsoraiban. Az ELTE BTK zeneesztétika szakán doktorált, de a műsorvezetői pályán teljesedett ki életútja. A Zenebutik című, rendkívül népszerű, 1981 és 2002 között sugárzott egykori tévéműsor által vált leginkább ismertté. A Magyar Katolikus Rádióban 2011 óta jelenleg is rendszeresen hallható Csiba Lajossal közösen készített Zeneközelben című műsora, amelynek beszélgetéseit immár tíz kötet írott interjú formájában is őrzi. 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.