Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Van-e tabu a bábszínházban?

Asbóth Anikóval, a debreceni Vojtina Bábszínház igazgatójával, a Magyar Bábművészek Szövetsége elnökével a Kultúra.hu többek között arról készített interjút, hogy meg lehet-e beszélni a gyerekekkel mindent.

Forrás: Kultúra.hu2024. 06. 05. 16:00
Vojtina Bábszínház
Asbóth Anikó, a Vojtina Bábszínház igazgatója a Kemény Bábszínház hagyatékából felépített Világközép című tárlat megnyitója a Vojtina Bábszínház debreceni játszóhelyén 2023. május 19-én. Fotó: Czinege Melinda Forrás: Hajdú-Bihari Napló
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az interjúban a riporter jelezte, hogy a báb- és gyerekszínházak egyre sokrétűbb problémákat, kérdéseket vetnek fel az előadásaikban, s arról érdeklődött, hogy egyáltalán lehet-e tabu egy bábszínházban. Asbóth Anikó válaszában elmondta, hogy ez nehéz kérdés, mert a bábszínházban az a mindent felülíró alkotói megközelítés, hogy egy előadás az adott korosztály életkorának megfelelő problémákat vessen fel, a nekik érthető színházi formanyelven. 

Asbóth Anikó
Asbóth Anikó, a Vojtina Bábszínház igazgatója egy bábfigurát mutat be a debreceni Modemben rendezett sajtótájékoztatón 2017. október 26-án. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

– A mesék örök érvényű kérdésekre keresik a választ. Például a Ludas Matyi a hatalom és a kisember küzdelméről szól, és önmagában is működik, nem érdemes a gyerekektől idegen aktuális közéleti, politikai vonatkozásokat belevinni. Tulajdonképpen egy tabu biztosan van: a direkt politizálás – jelentette ki határozottan  a színigazgató.

Arra a kérdésre, hogy miről érdemes most a gyerekekkel beszélgetni, milyen témákat vetnek fel a következő évadban, az intézményvezető elmondta, hogy ilyenkor a mindennapi fontos témákat veszik számba. – Alapvetés nálunk, hogy a népmesékből igyekszünk kibontani a kortárs nemzedéket is megszólító gondolatokat. 

Minden ősbemutató, hiszen minden történetet újragondolunk. 

A Sárkánykirály című, felső tagozatosoknak szóló előadásunkat Kovács Domokos rendezi majd. A mese számos fontos kérdésről szól: a szülői mintákról, a nemi szerepekről, de legfőképpen arról, hogy miként tud a szeretet megváltani egy eltorzult, sárkánnyá vált gyermeket. Gimesi Dóra rendezi majd az Emma csöndjét, ami egy sajátos nevelési igényű kislány közösségbe való beilleszkedésének nehézségeiről szól. Az utóbbi időben ezek a problémák előtérbe kerültek, hiszen sok gyereknek okoz nehézséget a kortársai gúnyolódása, az online térben pedig mindez mintha még gátlástalanabbul zajlana. Kovács Géza A háromágú tölgyfa tündére című klasszikus mesét rendezi majd meg letisztult, gyönyörű látványvilággal – mondta el Asbóth Anikó, aki arról is beszélt: országszerte érzik, hogy a bábszínházak egyre több, korábban tabunak gondolt kérdést állítanak középpontba. A szombathelyi Mesebolt Bábszínház Lili és a bátorság című előadása különösen fontos volt, ebben koprodukciós partner volt a Vojtina

Ez az előadás a szexuális erőszak témáját járta körbe, és kizárólag a feldolgozó foglalkozással együtt lehetett rajta részt venni. Ez a darab még a Magyarországi Bábszínházak Találkozójának szakmai fórumain is komoly kérdéseket vetett fel.

Asbóth Anikó kitért arra, hogy a szakmai megjegyzések nem a téma fontosságát vonták kétségbe, a diskurzus a megszólalás módjáról szólt. – Arról beszélgettünk, hogy vajon egyik vagy másik megoldás közelebb hozza-e a kérdést vagy esetleg szorongást kelt a gyerekekben. Például beleférhet-e egy ilyen előadásba a humor? Én a saját tizenegy éves unokámat is elhoztam az előadásra, aki mindent értett a történetből, és utána nyíltan kérdezett, beszélgetett a témáról. A pedagógusok egy részében azonban természetesen aggodalmat keltett a szexuális abúzus kérdésének bábszínházi felvetése, mert attól tartottak, hogy a szülők nehezményezhetik, hogy ilyen előadásra hozzák el a gyerekeket. Közben pedig rendkívül szép levelek is érkeztek, a tanároknak sokat segítettünk a témafelvetéssel. 

Az előadás lényegi üzenete az volt a nézőknek, hogy a saját testükkel kizárólag ők rendelkeznek, és fel kell ismerniük, ha valaki át akar lépni bizonyos határokat – jelentette ki a Vojtina Bábszínház igazgatója.

 Az Asbóth Anikóval készült interjút teljes terjedelmében a Kultúra.hu oldalán olvashatják el.  


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.