A roma muzsika összekovácsol

Az augusztus 8-i eseménysorozat szervezőinek nem titkolt célja, hogy évről évre egyre több országot és helyszínt vonjanak be a megmozdulásba. Idén hat országban fog fellépni összesen tizenöt helyszínen mintegy ötven előadó és zenekar.

2024. 07. 17. 20:30
ROSTÁS Mihály; LAKATOS Mónika
A Kossuth-díjjal kitüntetett Lakatos Mónika énekesnő és párja, Rostás Mihály zenélnek budapesti otthonukban 2022. április 4-én. Fotó: Cseke Csilla Forrás: MTI
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi cigány dal napja magyar kezdeményezésre indult el három éve Rostás Mihály „Mazsi” ötlete és szervezése alapján. Akkor még csak három magyarországi helyszínen tartottak koncerteket, programokat. Az ingyenes kulturális és zenei rendezvény azóta kinőtte magát. Az idén részt vevő országok között szerepel Bulgária, Spanyolország, Németország, Szlovákia és Románia is. A fellépők között pedig nem kizárólag roma előadók lesznek. Az egyetlen kitétel az, hogy a repertoárban legalább két lovári nyelvű dal szerepeljen, amelyek elsajátításában a fellépőknek a szervezők segítenek.

LAKATOS Mónika
A Kossuth-díjjal kitüntetett Lakatos Mónika énekesnő lesz az esemény arca. Fotó: MTI/Cseke Csilla 

Az anyaország kultúrája megmutatkozik a helyi cigányság zenéjében, és ettől olyan izgalmas, hogy mégis egy nyelven énekelünk egész Európáról. Nem túlzok, a cigányság az egyetlen olyan népcsoport, amely minden európai országban jelen van. A Romengo együttessel több mint harmincöt európai országban léptünk fel. Mindenhol tudtunk egymással lovári nyelven beszélgetni, ahol cigányokkal találkoztunk

– mesélte saját élményeit a rendezvény alapítója, Rostás Mihály „Mazsi”. Az esemény művészeti vezetője azt is hozzátette, az ötven zenekar valójában kétszázhatvan fellépő művészt jelent, és harminc ember hónapokon át tartó szervezőmunkáját veszi igénybe. – Nagyon örülök annak, hogy a támogatóink lehetővé tették azt, hogy idén három országgal bővüljön a program a tavalyihoz képes. Azon dolgozom a Nemzetközi Cigány- és világzenei Hálózattal, hogy a későbbiekben minél több országot vonjunk be – mondta Rostás Mihály. 

A támogatók között van a Nemzeti Kulturális Alap, a Mol – Új Európa Alapítvány, a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program és a Visit Hungary. Az augusztus 8-i dátum sem véletlen: a szervezők a legendás észak-macedón énekes, Esma Redzepova születésnapjára emlékezve, életműve előtt tisztelegve választották. Az eseménysorozat arca Lakatos Mónika Kossuth- és WOMEX-életműdíjas roma énekesnő.

– Énekelni mindig felszabadító. A cigány dalok ritkán szólnak a magányról – a közösséget éltetik, az életet ünneplik. Mindennap meg kellene ünnepelni ezt a kultúrát, ami a szeretetre, az életre, az életigenlésre, az önazonosságra, a másig elfogadására is képes tanítani. A cigány dal napja azt üzeni, a zene az, ami leginkább megérinti az embert. Összeköt, kinyitja a lelket, és szívből szól – tolmácsolta Miklósa Erika kuratóriumi elnök szavait Lávich Erzsébet, a Mol Új – Európa Alapítvány ügyvezetője. 

Lőrinczy György, a sajtótájékoztatónak helyet adó Postakürt Alapítvány elnöke elmondta, a programok ingyenesek lesznek, hiszen a szervezők szándéka az, hogy minél többen megismerjék a cigány dalokat és a cigány kultúrát. 

A 3. nemzetközi cigány dal napján augusztus 8-án olyan kiemelkedő előadók lépnek fel a magyarországi helyszíneken, mint a Kalyi Jag és Bocskor Bíborka, a Parno Graszt, a Romengo és Lakatos Mónika, Balogh Katesz tánccsoportja, Bódi Guszti, a Kále Lulugyi és a Cimbaliband, Szabó Balázs, a Misztrál, az AMaro Duho, a Gypo Circus, az EtnoRom, Szalóki Ági, a Canarro, a Mosaico Flamenco, az East Gipsy Band, a Khamoro, a Vojasa, a Fanfara Complexa, a MazsiMó-GipsyMó és Lukács Miklós vagy Ferenczi György, valamint érkeznek autentikus flamencozenészek és -táncosok Jerez de la Fronterából, zenészek és táncosok Radzsasztánból, a balkáni Boján Krstic Orcestar és a Kristijan Azirovic Orchestra számos további művész mellett.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.