Klasszikusok könnyedén a Benczúr Ház kertjében

A Benczúr-kerti esték című programsorozat részeként csendül fel július 23-án a Szent Efrém Férfikar Instant klasszikusok című koncertje, amely sokszínű zenei élménnyel várja a közönséget. Az est során jól ismert klasszikus és könnyűzenei dallamok olvadnak egymásba. A feltöltődés és a tartalmas kikapcsolódás mellett a dallamtapadás is garantált.

2024. 07. 12. 9:00
Szent Efrém Férfikar
A Szent Efrém Férfikar koncertjein különböző zenei világokat olvadnak egymásba. Fotó: Orban Domonkos | #odpictures
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szent Efrém Férfikar másfél órás koncertjén a jól ismert klasszikusok – például Csajkovszkij Diótörőjének, Mozart Török indulójának, illetve Liszt Ferenc Rákóczi-indulójának – feldolgozásai mellett olyan világhírű slágerek is felcsendülnek majd, mint Elton John Circle of Life című szerzeménye az Oroszlánkirályból, valamint a Leonard Cohen által írt Hallelujah és a Queen együttes Heaven for Everyone című slágerének feldolgozása.

Legközelebb a Benczúr Ház kertjében csendül fel a Szent Efrém Férfikar hangja
Legközelebb a Benczúr Ház kertjében csendül fel a Szent Efrém Férfikar hangja Fotó: Orbán Domonkos/www.odpictures.hu

A műsorban helyet kapnak továbbá olyan különlegességek, mint a Winter in Green, az Archiminia című görög újévköszöntő ének az együttes Wings című albumáról, a Kumama és a Ragupathi című dalok, vagy a Kae le kae című sotho gospel. A felsorolt művek a nyolctagú énekegyüttestől megszokott, virtuóz és humoros előadásban szólalnak majd meg.

A férfikar hosszú évtizedek óta varázsolja el hallgatóit sajátos, a klasszikuszenei elemeket a pop és a népzene hatásaival ötvöző stílusával.

A kiemelkedő hangi kvalitású és előadóművészi képességű énekesek különleges, egyszerre sziporkázó és emelkedett hangulatú koncertjein minden dal új életre kel, új értelmet nyer. Ezen az estén a közönség részese lehet egy olyan zenei kalandnak, amelyben a hagyományos és modern elemek harmonikus egységet alkotnak.

Az énekkar művészeti vezetője, Bubnó Lőrinc lapunknak elárulta, hogy a férfikarra nagyon is jellemző hangzásvilágot képviselő feldolgozások csendülnek majd fel az est során.

– Ezek közül néhányat már korábban is hallhatott a közönség, néhányat kifejezetten erre az estére készítettünk, néhányat pedig eredetileg nem ennek a műsornak a részeként terveztünk előadni, mégis illeszkedett a koncepcióba. Ami egyébként nem minden előzmény nélküli: a klasszikus és a könnyűzene ilyen jellegű találkozására már korábban is volt példa – osztotta meg gondolatait Bubnó Lőrinc.
A Benczúr Ház kertjének csodálatos ősfái és a végtelennek tűnő, csillagos égbolt varázsa remekül olvadnak majd bele ebbe a zene által megteremtett harmóniába.

A templomokhoz és a koncerttermekhez hasonlóan a szabadtéri helyszíneknek is megvan a maguk szépsége, mindegyik más és más élményt kínál. A szabadtéri koncerteknél az égbolt varázsa mellett mindig ott van az izgalom is: vajon lesz-e eső vagy sem? A Benczúr-kertben korábban még nem léptünk fel, így különösen örülünk annak, hogy most lehetőségünk nyílt felfedezni és kipróbálni ezt a helyszínt is

– fejtette ki a Magyar Nemzetnek Bubnó Lőrinc.

Az együttes ősztől új felállásban folytatja. Forrás: Szent Efrém Férfikar

Mint arról korábban mi is hírt adtunk, a férfikar életében jelentős változások várhatóak 2024-ben, amelyek mind a művészeti vezetésre, mind az együttes jövőbeni terveire hatással lesznek majd.

Bubnó Márk, az együttes egyik alapító tagja és vezetője ugyanis szeptemberben, a Müpában megrendezendő nagyszabású búcsúkoncert után Ausztráliába költözik. Így elbúcsúzik a Szent Efrém Férfikartól, amelyben nemcsak szólistaként, de ütőhangszeresként is közreműködött, sőt számos dal ritmikai alapja is az ő munkáját dicséri. 

A mostani lesz tehát az egyik utolsó lehetőség, hogy a közönség Budapesten a jelenlegi felállásban halhassa az együttest,

amelynek – mint azt Bubnó Lőrinc művészeti vezető lapunknak korábban kifejtette – ősztől jelentősen át kell majd gondolnia a repertoárját és a hangzásvilágát. De addig is vár még rájuk és a közönségre néhány élményekkel teli, Márkkal közös koncert, amelyeket később emlékként őrizhetnek majd.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.