A magyarok megőrülnek most ezért a filmért, megálljt parancsolt a Deadpool & Rozsomák felfoghatatlan sikerének is

Amerikában a sorozat történetének második legerősebb nyitását hozta össze az Alien – Romulus, de a világ többi részén, köztük Magyarországon is nagyon népszerű a legújabb rész. Az új Alien-film ott akarta folytatni, ahol a franchise elakadt a kilencvenes évek végén, és ez részben sikerült is neki. Cikkünkben megnéztük, hogy mit jelent ez a számok nyelvén.

2024. 08. 28. 5:42
Alien: Romulus
Az Alien: Romulus 62 ezer nézővel nyitott a hazai mozikban. Forrás: TMDb
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legelső Alien-film csak tízmillió dollárba került és 186 millió dollárt szedett össze világszerte, ami után nem volt kérdés a folytatások sorsa. Az első négy rész a következő húsz évben nagyjából hasonló nagyságrendű bevételeket hozott a gyártó stúdiónak (Aliens: 183 millió, Alien 3: 158 millió, Alien 4. – Feltámad a halál: 160 millió), ami az inflációt tekintve azonban nem hangzik olyan jól, de a közhiedelemmel ellentétben még a hatvanmillió dollárt kóstáló negyedik felvonás is megtérülő befektetésnek bizonyult (a második rész 17, a rengeteg komplikációval járó harmadik 55 millióba került).

Alien: Romulus
 A Prometheus és a Covenant után ismét egy űrhajóról kapta címét az Alien – Romulus. Fotó: TMDb

Alien – Romulus a box office listák tetején

Hollywoodban azonban nem mindig igaz az állítás, hogy a profit mindenek felett áll. Néha megesik, hogy egy anyagilag sikeres, de a kritika és a közönség által is megvetett film nem kap folytatást (a rendszerint nevetség tárgyát képző Batman & Robin például anyagilag szintén megtérült, főleg a merchandising termékeket is figyelembe véve, mégsem vetődött fel senkiben, hogy folytatni kellene a Joel Schumacher-féle filmeket).

Az Alien harmadik és negyedik részét pedig korántsem fogadta akkora rajongás, mint Ridley Scott és James Cameron első két részét, nimbuszukat csupán az utókor emelte fel – tegyük hozzá, jogosan.

Így történt, hogy hiába az elfogadható bevételi adatok, a kétezres években egy újabb folytatás helyett inkább a Ragadozóval való összeütközésnek adott zöld jelzést a stúdió. A 2004-es Alien vs. Predator  – A Halál a Ragadozó ellen hetvenmillió dolláros gyártási költségei ellenére 172 milliót hozott. A folytatás azonban már csak 128 millió dollárt hozott a konyhára, és csak negyvenmillióba került – tehát közel sem volt akkora bukás, mint ahogyan számon tartjuk, épp csak a fogadtatása volt olyan borzalmas, hogy az jó időre elrettentsen mindenkit egy újabb crossovertől.

A Prometheus címre keresztelt előzményfilmmel és Ridley Scott-tal a fedélzeten a franchise 2012-ben visszatért a kasszarobbantó blockbusterek versenyébe, 125 millió dolláros gyártási költségeire 402 millió dollárt szedett össze. Folytatása, az Alien – Covenant 238 millió dolláros globális összbevételét ehhez képest csalódásként könyvelte el a 20th Century Fox, hiába került csaknem harmincmillió dollárral kevesebbe, így a Disney felvásárlása után ezúttal sem egy egyenesági folytatás, hanem a régi filmeket idéző ötödik rész kapott zöld jelzést.

Az Alien – Romulus nem valami újnak a kezdete, hanem épp ellenkezőleg: minden korábbi rész folytatása – egyszerre. Ez önmagában egy hihetetlenül izgalmas kísérlet, mivel az első négy részt egyedül a főszereplő személye kötötte össze, egyébiránt nem is kapcsolódtak egymáshoz, az Alien – Romulus viszont veszi a bátorságot, hogy megpróbálja a lehetetlent.

– írtuk a filmről szóló kritikánkban.

Ez anyagilag mindenképpen jó döntésnek bizonyult, mert az Alien – Romulus 41,5 millió dolláros nyitóhétvégéjét egyelőre egyedül a Prometheus 51 milliós nyitánya előzi meg, két hét után pedig már 225 millió dolláros összbevételnél tart, némi szerencsével képes lesz elérni a háromszázmillió dollárt is, bár a második hétvégéjén Észak-Amerikában erőteljesen visszaesett a film.

Fede Álvarez tinikre fazonírozott nosztalgiabombája Magyarországon 62 ezer nézővel nyitott, ami nem egy kiemelkedő eredmény, a két előzményfilm is erősebben kezdett (66 és 74 ezer fő), de ahhoz elegendő volt, hogy megtörje a Deadpool & Rozsomák három hete tartó elsőségét, ami ugyanakkor lassan eléri a félmilliós nézőszámot is. 

A stúdió egyelőre nem jelentette be a folytatást, de lényegében már biztosra vehető, hogy egy ideig még nem maradunk Xenomorphok nélkül, miközben a rendező arról beszél, hogy lenne kedve folytatni a crossover-filmeket is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.