Az öt elem színének titkai a koreai Liquid Sound formáció rendhagyó műsorában

A Koreai Kulturális Központ idén ősszel is különleges előadásokkal készül a magyar közönségnek. A Liquid Sound művészeti formáció a Nemzeti Táncszínház és az Egri Stúdiószínházi Táncfesztivál közös együttműködésének köszönhetően LONG: I. Yeonhee-projekt című előadásával szeptember 27-én Budapesten, a Nemzeti Táncszínházban, 29-én Egerben, a Dobó téren mutatkozik be. Az utcazenei előadáson a tradicionális hangszereket és jelmezeket egy teljesen új formában mutatják be a Dél-Koreából érkező művészek.

2024. 09. 22. 6:50
 Liquid Sound
A formáció különböző műfajokat ötvözve alkot maradandót. Fotó: Koreai Kulturális Központ
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Liquid Sound egy kreatív előadócsoport, amely a hagyományos művészetet alapul véve különböző műfajokat ötvözve és kísérletezve alkot maradandót. Produkcióik alapvető kérdéseket vetnek fel a művészet identitásáról. A Magyarországon bemutatkozó LONG: I. Yeonhee-projekt című előadásukban a közönség egy olyan performansszal találkozhat, ami egyszerre lebontja és újraépíti a hagyományos előadás fogalmát, mindezt elektronikus zenével kísérve és modern táncmozdulatokkal kifejezve. 

 Liquid Sound
A koreai Liquid Sound alakítása. Fotó: Koreai Kulturális Központ

A Liquid Sound kreatív performansza

Lee Inbo, a Liquid Sound, Long: Yeonhee Project igazgatója lapunk megkeresésére elmondta, hogy a Budapesten színpadra kerülő Long: Yeonhee Projectet négyen mutatják be, melyből ketten a modern, ketten pedig a tradicionális vonalat képviselik  az előadás során.

A hagyományos koreai kulturális értékeket szeretnénk a nézőkhöz eljuttatni, de mai módon. Ezért külön figyelmet fordítunk arra, hogy hangsúlyozzuk a tradicionális tárgyak, mozdulatok jellegzetességeit, kombinálva a modern tánccal, amivel egy új kreatív performanszot hozunk létre

– mondta az igazgató. Sándor Zoltán, a Nemzeti Táncszínház nemzetközi menedzsere hozzátette, hogy tavalyi, szöuli szakmai látogatása során nyílt alkalma belekóstolni a dél-koreai kultúra sokszínűségébe. A Seoul Performing Arts Market egyik legnépszerűbb és legsikeresebb előadása volt a Liquid Sound: Long: Yeonhee project I.

Ebben az előadásban ötvöződik a tradíció és az újítás, a hagyomány őrzése és egyben népszerűsítése. Ez egy olyan, új hullámos táncelőadás, amely koncert is egyben, az előadás során hallható zenével teljes összhangban. Lenyűgöző a táncosok által bemutatott tradicionális, valamint akrobatikus elemekre fűzött mozgásszínház, a színeken keresztül történő kommunikálás –hangsúlyozta Sándor Zoltán.

Az előadókon és táncosokon kiegészítőként népi ütőhangszerek is lesznek, miközben a színtéren táncolva újraalkotják az utcaszínház hagyományos elemeit. A nézőközönség a színtér két oldalán foglal helyet, így mindenki testközelből csodálhatja, ahogy megszűnik a határ a hagyomány és a modernitás, az előadás és a tánc között. Ez a performansz egészen az alapoktól alakítja át a koreai identitást a felbomlás és egyesülés végtelen folyamatában, amihez felhasználja a tiszta statikus energiát, az ismétlődést és redukciót, a lassúságot és az ürességet. 

A művészeken a Yeonhee-öltözék jelenik majd meg, amely öt színének hagyományos jelentését is bemutatják az előadóművészek.  A fehér jelképezi a semmit; a kék a tavaszt, derűt, nagylelkűséget; a piros a delet, jókedvet, nevetést; a fekete az éjjelt, telet, félelmet; végül a sárga a középpontot, délutánt, az öt elembe vetett hitet. Zenei aláfestéssel mutatják be a kezdet-felbomlás-mimika, a hideg-körforgás-mozgás, a szabadság-robbanás-energia, a hideg-félelem-csend és a forrás-harmónia teljes szerkezetét, ezáltal közvetítve az előadás egészét átható felbomlás és együtt élés üzenetét. 



 



 


 

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.