A zene világnapját már új otthonukban ünnepelhetik a Magyar Rádió együttesei

Tegnap ünnepélyes keretek között adták át a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek (MRME) új otthonát Budapest VI. kerületében, a Jókai utcában. A Dohnányi Ernő Zenei Központban folytatja munkáját és próbál ezentúl a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Magyar Rádió Énekkara, és lehetőségük van professzionális zenekari és énekkari, valamint kamarazenei stúdiófelvételekre. Október 3-tól hangversenyekkel is várják a közönséget. Az MRME októbertől új vezető irányításával dolgozik.

2024. 10. 01. 5:20
Dohnányi
Szimfonikus zenei próba a nagyteremben. Fotó: Csudai Sándor-Origo
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapesten, a VI. kerületi Jókai utcában álló impozáns épület kapuját nemzeti színű szalag zárta le hétfő délelőtt. Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója és Devich Márton, a Bartók rádió igazgatója, a Magyar Rádió Művészeti Együttesei ügyvezetője vágta el a szalagot, majd Devich Márton bemutatta az egykor Pollák Manó által a Kereskedelmi Utazók Egyesülete székházának tervezett épületet, amelyet teljesen átépítettek. Egy szimfonikus zenekari próbát is láthattak a vendégek a Dohnányi Ernő Zenei Központ nagyobb, előadói apparátust befogadni képes nagytermében.

Dohnányi
A Dohnányi Zenei Központ ünnepélyes átadása. Fotó: Csudai Sándor/Origó

A Dohnányi Zenei Központ 

A Sapszon Ferencről elnevezett énekkari teremben Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója köszöntötte a résztvevőket, majd elmondta, hogy az MRME és az MTVA számára a zenei központ átadása mérföldkő, egy új korszak kezdete. 

Mától modern próbateremben, egyben hangversenystúdióban készülhetnek majd a felvételek, és élvezheti a muzsikát a közönség – mondta a vezérigazgató, majd bejelentette: a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek zeneigazgatója és ügyvezető igazgatója október elsejétől Káli Gábor karmester lesz.

Az elmúlt négy év eredményes munkájáról, a Dohnányi Ernő Zenei Központ építéséről és lehetőségeiről Devich Márton tájékoztatott. Elmondta, hogy a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épületéből elköltözni kényszerülő nagy múltú együttesek új otthonát nem volt könnyű feladat megtalálni. Számos épületet megvizsgáltak, míg végül a Pollák Manó által tervezett épületet találták alkalmasnak, ahol az Operaház egykori próbatermei is voltak. A Laterex Építő Zrt. közreműködésével alakították ki a Magyar Rádió Művészeti Együttesei számára a próbatermekként is funkcionáló stúdiókat, hangszigetelt gyakorlókat, raktárakat, valamint a menedzsment irodáit. Az énekkari terem és a nagyterem mellett számos gyakorló- vagy szólamterem és több hangszerraktár áll az együttesek rendelkezésére, valamint kiszolgáló- és szociális helyiségek. A nagyterem tetejére – a társasház belső udvarára – került a gépészet jelentős része, itt extenzív zöldtetőt alakítottak ki.

Mint mondta, az új bázist a zenekar alapítójáról, Dohnányi Ernőről nevezték el, méltó emléket állítva a zongoraművész-zeneszerzőnek, az MRME egykori alapítójának. 

Az MRME a rádiózenekar múltjából és a legnemesebb értelemben vett közszolgálati szerepből kiindulva fogalmazza meg művészi programját, így a Magyar Rádió Művészeti Együttesei éllovasszerepet vállalnak a jelenkor komolyzenei életében. 

A rádiózás és a kiemelkedő színvonalú muzsikálás egymásra találásában döntő szerepet játszó Dohnányi Ernő szellemiségét viszik tovább az együttesek, ahogy tettük ezt az elmúlt négy évben is – foglalta össze Devich Márton.

Végül Káli Gábor lépett a mikrofonhoz, aki szakmai terveiről is beszélt. Elmondta, hogy nagy örömmel vállalta el a zeneigazgatói és ügyvezető pozíciót az együttesnél. Mindig lenyűgözte a tradíció, amit képviselnek az együttesek. 

Ez a zenei tradíció nemzeti érték, ezt a kincset meg kell őriznünk és az együttesekkel egységben kell továbbvinnünk – hangsúlyozta az új zenei igazgató.

Az MRME koncertjeiről továbbra is a Radiomusic.hu honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők. A honlapon a teljes 2024/25-ös évad programfüzete is megtekinthető. A Dohnányi Ernő Zenei Központ látogatható hangversenyeiről szintén az MRME honlapján, valamint a Médiaklikk/Bartók rádió oldalon találnak információkat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.