Dózsa Imre balettmesterre emlékezik a közmédia

Két felejthetetlen produkciójával emlékezik a 83 éves korában elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas táncművészre a közmédia. A Duna World hétfőn este, az M5 kulturális csatorna pedig vasárnap adózik a balettmester emléke előtt.

2024. 10. 28. 14:34
Fotó: MTI/Zih Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

November 9-én töltötte volna be 83. életévét Dózsa Imre. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar táncművész, balettpedagógus, balett- és színházigazgató, egyetemi tanár halhatatlan munkásságát méltatja műsoraival a Duna World és az M5.

Forrás: Facebook/Operaház

A Duna World október 28-án, hétfőn 19.30-tól a Zenés TV színház 1976-os balettfilmjét, a műfaj klasszikusának számító Coppeliát tűzi műsorára, amelyben Dózsa Imre főszerepet alakított. 

A szerelmet, a féltékenységet és a haragot is bemutató táncmű története szerint a harangöntő lánya, Swanilda és Ferenc (Dózsa Imre) jegyben járnak. Amikor a fiú megpillantja Coppelius mester ablakában a gyönyörű Coppeliát, Ferenc beleszeret a lányba. Swanilda és a lányok egy elhagyott kulcs segítségével bemerészkednek Coppelius házába, és rájönnek, hogy a bábkészítő mester felhúzható, zenélő, táncoló babákat alkot, és egyik remeke éppen Coppelia.

Az M5 kulturális csatorna november 3-án, vasárnap 21 órától balettmesteri munkájával emlékezik az elhunyt művészre, A kalóz című klasszikus, háromfelvonásos balettművel. 

Lord Byron angol romantikus költő 1814-es híres verse, A kalóz inspirálta balettet már a 19. században is sikerrel vitték színpadra. Anna-Marie Holmes Emmy-díjas koreográfus, balett-táncos 1997-ben koreografálta saját verzióját a Boston Ballet számára, amelyet 2017-ben Solymosi Tamás balettigazgatóval közös, új verzióban, a Magyar Nemzeti Balett művészeinek előadásában láthatott először a budapesti közönség. A darab próbavezető balettmesterei között működött közre Dózsa Imre.

Dózsa Imre az Állami Balettintézet elvégzése után 18 évesen lett tagja az Operaház balettegyüttesének, amelynek 1963-tól visszavonulásáig magántáncosa volt. 1983–1984-ben a balettegyüttes igazgatója volt, 2011-től haláláig a Magyar Nemzeti Balett gyakorlat- és próbavezető balettmestereként tevékenykedett. Pályafutása során a klasszikus repertoár mellett a kortárs koreográfiákban is jeleskedett, emlékezetes alakításai közé tartozott – a többi között – A fából faragott királyfi, A csodálatos mandarin és a Spartacus címszerepe. 

Az érdemes és kiváló művész gazdag pályáját számos kitüntetéssel és elismeréssel jutalmazták, az állami elismerések mellett – a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje, a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetés – megkapta a Magyar Táncművészek Szövetségének életműdíját, és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjai közé is beválasztották.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.