A háború borzalmaira szeretnék felhívni a figyelmet zenéjükkel

Októberben két budapesti helyszínen is hallhatja a közönség a Merita – európai kamarazenei együttműködés részeként Magyarországra érkező válogatott vonósnégyeseket. A holland Skazka Quartet a Fonóban ad koncertet október 12-én, rendhagyó módon szólaltatva meg Beethoven 131-es vonósnégyesét a Wine and Violin hegedű- és vonókészítők szalonján. A PuraCorda szintén Hollandiából érkezik, ők a háború pusztító hatásaira szeretnék felhívni a figyelmet három különleges művel, amit a BMC színpadán adnak elő október 21-én. A Merita – európai kamarazenei együttműködésben több mint harminc vonósnégyes vesz részt Európa-szerte, hazánkban kilenc együttes ad koncertet.

2024. 10. 02. 12:25
háború
A PuraCorda Quartet a BMC-ben ad koncertet október 21-én Forrás: PuraCorda Facebook-oldala/Nicolás Sanchez
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A XIII. Wine and Violin hegedű- és vonókészítők szalonja október 12-i esti koncertjén a holland Skazka Kvartett lép színpadra. Az együttest 2020-ban alapították Hollandiában. A jelenlegi formáció 2022 márciusában alakult, tagjai Lena ter Schegget (hegedű), Dmitry Ivanov (hegedű), Duleen van Gunsteren(brácsa) és Emma Besselaar (cselló). Néhány hónappal később, már a 2022-es Storioni verseny győztesei lettek, így ebben az évadban több nagyobb helyszínen is bemutatkoztak.

háború
A holland Skaza Quartet október 12-én lép fel a Fonóban (Forrás: Merita-projekt)

Három rendkívüli zenemű szól a háború pusztításairól

A kvartett rendhagyó koncertje Beethoven 131-es vonósnégyese köré épül, amely az egyik utolsó vonósnégyes, amit a szerző befejezett.

Erre a műre Beethoven maga is büszke volt és valójában ma is a koncertközönség egyik kedvence.

Egy anekdota szerint Schubert néhány nappal a halála előtt kérte, hogy játsszák el ezt a darabot, és állítólag így szólt:

Ezután mi marad még nekünk, amit írhatnánk?

A darab hét tételből áll, mindegyik különböző karakterrel, amelyek az élet különböző elemeit képviselik. A tételek között Beethoven leveleiből vett részletek hangzanak el a zenészek előadásában, amelyből jobban megismerhetjük a szerző belső világát.

Az Echoes of War talán az a program, amely eddig a legjobban képviseli a PuraCordát.

A háború pusztító hatásai (ebben az esetben a második világháború) által összekötve, ez a három mű különleges helyet foglal el a kvartett minden tagjának szívében. 

Amszterdam, a PuraCorda bázisa. Henriëtte Bosmans, a szerző igazi amszterdami volt, születésétől haláláig ott élt. A német megszállás alatt betiltották a zsidó szerző zenéjét, és őt is eltiltották a fellépéstől. Az egyik dala, amelyet ebben az időszakban írt, felszabadulási himnusszá vált Hollandiában. A koncertprogram Elizabeth Maconchy-val, egy másik merész – ír-angol – női zeneszerzővel folytatódik. A Brit-szigetek egyik legkiválóbb zeneszerzőjének tartották, és nemcsak élete során volt nagyon sikeres, hanem fontos társaságok magas pozícióit is betöltötte. Politikai aktivista volt, és sok zsidó zenészt segített megmenekülni a közelgő második világháború borzalmai elől.

Ez a két darab rengeteg fényt, boldogságot és élni akarást hordoz magában, annak ellenére, hogy a két zeneszerzőnek milyen nehézségeken kellett keresztülmennie. Sajnos, mindkét zeneszerző vitathatatlan nagysága ellenére ugyanaz a sors érte őket: nevüket kevéssé ismerik még a jól képzett zenészek között is.

Az október 21-i koncertprogramot Dmitrij Sosztakovics zárja, aki nem szorul bemutatásra. Az elhangzó vonósnégyes (a 15-ből) az egyik személyes kedvence, és a kritikusok szerint is az egyik legjobb, amely közvetlenül a háború után íródott, és a szovjetunióbeli nehézségekről szól, szívből. Ez a mű túlmutat embereken, országokon és motivációkon; túlmutat téren és időn, és egy gyönyörű, szívszorító gondolattal zárul, amelyet a világ minden táján sokan osztanak.

A Merita-projektről

Tizenkét ország együttműködésében a Merita nevű hároméves projekttel új, izgalmas fejezet kezdődött az európai kamarazene világában. A program során harmincnyolc vonósnégyes mutatkozik be különleges koncerthelyszíneken minden résztvevő országban. A Merita célja, hogy felkeltse és fenntartsa az érdeklődést a klasszikus zene iránt Európa-szerte, lehetőséget teremtve fiatal művészek számára. Magyarországon a program részeként kilenc vonósnégyest ismerhet meg a közönség. A Le Dimore del Quartetto által, az Európai Unió támogatásával létrehozott projektben a vonósnégyesek által képviselt új hangok és stílusok egyaránt gazdagítják és felfrissítik az európai zenei palettát, így hozzájárulva a kultúra és művészet állandó megújulásához. A programban tizenhét kulturális szervezet vesz részt Európából, Magyarországot a Cadenza Művészeti Ügynökség képviseli.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.