Vigh Andrea: Hidakat szeretnénk építeni nemzetek és kultúrák között

Különleges hangversenyek, tradicionális hangszerek, hárfakiállítás és szakmai előadás is várja a közönséget a 26. Gödöllői nemzetközi hárfafesztiválon, amelyet október 4. és 6. között rendeznek meg a Gödöllői Királyi Kastély impozáns dísztermében. Vigh Andrea művészeti vezetővel, hárfaművésszel a programokról és a klasszikus zene szerepéről, hatásáról is beszélgettünk.

2024. 10. 01. 8:00
Vigh Andrea
Vigh Andrea Liszt Ferenc-díjas hárfaművész, érdemes művész Fotó: Felvégi Andrea
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A zene korlátok, kulturális különbségek nélkül képes az embereket egymásra hangolni, együttműködésre ösztönözni. És ebben a nagyon technokrata, gyors világban a lélekhez is szól: megnyugtat, lélekemelő élményt nyújt. A zenének összefogó ereje van – osztotta meg gondolatait a zene világnapja alkalmából Vigh Andrea. Mint mondta, a Zeneakadémián megtanulta már gyerekkorától kezdve, hogy a különböző nemzetek muzsikusaival remekül lehet együttműködni, sokszor a diplomáciai kapcsolatokat is a zene által lehet erősíteni. – A zenének mindemellett gyógyító ereje is van – tette hozzá.

Vigh Andrea
Vigh Andrea szerint egy zenei fesztiválnak színesnek kell lenni, ehhez pedig a hárfa kitűnő hangszer. Fotó: Felvégi Andrea

Vigh Andrea hárfaművész október 5-én ad koncertet

A 26. Gödöllői nemzetközi hárfafesztivál is jó példa arra, hogy a zene mi mindent képes adni. A Gödöllői Királyi Kastély által támogatott fesztivál célkitűzése ugyanis, hogy a fiatal művészeket bemutassa és világsztárokat szólítson meg.

Hidakat szeretnénk építeni nemzetek és kultúrák között

– emelte ki Vigh Andrea, aki szerint egy zenei fesztiválnak színesnek kell lenni, ehhez pedig a hárfa kitűnő hangszer. Mint megtudtuk, izgalmas és sokszínű koncertekkel készülnek. 

Az idei fesztivál Bábel Klára szólóestjével indul október 4-én 19 órakor.

Romantikus műsorán virtuóz és kortárs művek is elhangzanak. Daquin, Händel, Mozart, Godefroid és Pierné művei mellett Malek Miklós hárfára írt darabját is meghallgathatja a közönség.

Vigh Andrea október 5-én 19 órakor ír–kelta–breton és skót tradicionális dalokkal nyitja meg a koncertjét kelta hárfán, melyet négy virtuóz romantikus fantázia követ.

A hárfaművésznő elárulta, hogy a kelta hárfa egy sokkal kisebb hangszer, mint a jól ismert koncerthárfa és nincs pedálja. A koncert műsora tisztelgés a múlt előtt és tiszteletadás mindazoknak, akik Magyarországon kelta hárfával és irodalmával foglalkoznak. – Az elhangzó dalok olyan tradicionálisak hazájukban, mint nálunk a magyar népdalok – magyarázta.

Az idei év különlegessége, hogy a zárókoncerten a török–magyar kulturális év részeként vendégünk lesz Sirin Pancaroglu hárfaművésznő, aki világ körüli turnéja egyik állomásaként látogat el Gödöllőre, hogy megszólaltassa a török tradicionális ceng hárfát, amin én is játszhattam már

– mesélte Vigh Andrea.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával megvalósuló koncert érdekessége, hogy Sirin Pancaroglu úgy állította össze műsorát, hogy török és magyar tradicionális zenék és improvizációk is felcsendülnek Bolya Mátyás (koboz) közreműködésével.

A fesztiválon október 5-én 11 órakor fellép két idén diplomázott fiatal tehetség, Ferge Elizabet és Anqi Jin Kínából. 

Az egyetemistáknak Sirin Pancaroglu tart mesterkurzust, emellett gyerekkoncert, hangszerkiállítás és szakmai előadás is várja a közönséget a hárfa működéséről és karbantartásáról. 

A hárfafesztiválra jegyek vásárolhatók a Gödöllői Királyi Kastély és a Zeneakadémia jegypénztárában, valamint az Azongora.hu honlapon.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.