Hullámzó félelmek

A szolgáltatók építik az első 5G-s tornyaikat, ennek kapcsán azonban ismét felerősödtek a mobiltelefonálással kapcsolatos félelmek.

2019. 02. 12. 21:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A számmal kiegészített G betű a vezeték nélküli kommunikálás egy-egy generációjára utal. A hőskorszak az 1G-vel kezdődött, ami igen nehézkes adatátvitelre volt képes. A 2G esetében pluszszolgáltatásként megjelent a szöveges üzenetküldés, a 3G-vel nemcsak telefonáltunk és SMS-eztünk, hanem az interneten is böngésztünk. Az elődjéhez viszonyítva a 4G jobb letöltési és feltöltési adottságokkal bír.

A most formálódó 5G sokkal nagyobb sebességgel és kapacitással rendelkezik, mint a korábbi mobilrendszerek. Azt ígérik, hogy a 4G adatátviteli sebességének a tízszeresét tudja majd az 5G! Hogy mit jelent ez, arra itt a sokszor emlegetett példa: az eddigi egy óra helyett optimális esetben néhány másodperc alatt letölthetünk egy HD minőségű filmet. Az új módszerhez új hálózat kell. Azt olvasni, hogy nagyjából 2-300 méterenként lesz szükség az új technológiát biztosító tornyokra, vagyis ezekből a városokban jóval több lesz majd, mint a korábbi átjátszókból.

A szolgáltatók építik az első 5G-s tornyaikat, ennek kapcsán azonban ismét felerősödtek a mobiltelefonálással kapcsolatos félelmek. Ezek az aggodalmak az új technológia létrejötte óta velünk vannak. Egyes szakértők folyamatosan arra hívják fel a figyelmet, hogy a mobiltelefonok okozhatnak egyelőre ismeretlen biológiai változásokat. „Nem ismerhetjük a hosszú távú kockázatokat, és még húsz évig nem is fogjuk” – állította 2013-ban Diana Zuckerman, a Cancer Preven­tion and Treatment Fund nevű amerikai rákmegelőzési alap elnöke.

Mások igyekeznek nyugtatni a laikusokat, kiemelve, hogy például az 5G által használt frekvenciasávok nem jelentenek veszélyt. A mikrohullámú sugárzás megjelenése (gyakoribbá válása) még így is sokakban vált ki ellenérzést, illetve konkrét félelmet. Az sg.hu szakportál összefoglaló anyagában olvasható, hogy már a kilencvenes évek második felében összefüggéseket vázoltak fel a lakóépületekre elhelyezett tornyok és az ottani rákos megbetegedések gyakorisága között. Ez azonban nem tartott vissza senkit attól, hogy teljesen behálózzuk városainkat az ilyen és hasonló antennák sokaságával, amihez idővel az otthoni és irodai wifirouterek milliói csatlakoztak.

Az új technológia ellenzői félelmeik beigazolódását látják egy tavaly novemberi esetben. Meglehetősen sok külföldi (és egy-két hazai) lap írt arról, hogy az 5G rendszer hollandiai tesztelésének idején közel háromszáz egészséges madár pusztult el a kísérleti helyszín közvetlen közelében. Két hágai parkban is találtak feltehetően ugyanakkor elhullott madarakat. A boncolás azt valószínűsítette, hogy a szárnyasok valószínűleg hirtelen szívmegállás miatt pusztultak el. Lehet, hogy véletlen egybeesésről van szó, de az elektromágneses hatásoktól félők nem hisznek a véletlenekben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.