Hol késnek a memóriasebészek?

A mai kisiskolások 65 százalékának felnőttként már olyan munkája lesz, amely még nem is létezik. Az átalakulóban lévő munkaerőpiacon a világ 15 legnagyobb gazdaságában öt év alatt több mint hétmillió munkahely szűnhet meg. Olyan szakembereket kell képezni, akik megbirkóznak majd egy humanoid robot javításával, egy intelligens mesterséges szerv megalkotásával, és akik elirányítanak egy okosvárost.

Bódy Géza
2019. 04. 27. 10:08
Cleaner walks past visitors wearing VR goggles at a booth for Toyota Safety Sense during the media day for the Shanghai auto show in Shanghai
Takarító egy sanghaji autóshow résztvevői között. Felcsaphatunk virtuálisvalóság-tervezőnek Fotó: Aly Song Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tényleg „támadnak” a robotok, és rövidesen már nem lesz szükség se gyártósori munkásra, se metróvezetőre, se eladóra, mert a mesterséges intelligencia, a számítógép átveszi tőlünk ezeket a feladatokat. Mi több, az is elképzelhető, hogy pár év múlva a konyhai felszerelést már nem a háztartási boltban szerezzük be, hanem egy irodában, ahol személyre szabottan elkészítik 3D-nyomtatással kedvenc poharunkat, tányérunkat a kiválasztott színben és méretben. Amikor pedig megbetegszünk, a háziorvosnál elég lesz belenéznünk egy szerkezetbe, és a robot felállítja a diagnózist. A hús-vér szakemberrel majd ezután konzultálunk egy mobiltelefonos alkalmazáson keresztül. Amilyen gyors tempóban fejlődik az elektronikai ipar, s formálódik a mesterséges intelligencia világa, szakértők szerint 2030-ra akár napi rendszerességgel találkozhatunk ezekkel a ma még futurisztikusnak tűnő technikákkal. Ezt igazolja a legutóbbi davosi Világgazdasági Fórumon bemutatott kutatás tanulsága is: eszerint a mai kisiskolások 65 százalékának felnőttként már olyan munkája lesz, amely ma még egyáltalán nem is létezik.

Amennyiben elmarad a szakképzés, a mesterséges intelligencia fejlesztése és az automatizálás, az amerikai munkahelyek hat, az európaiak négy százaléka tíz-tizenöt éven belül komoly veszélybe kerül. Vannak olyan munkakörök, amelyeket nem lehet automatizálni, és biztosan túlélik a negyedik ipari forradalmat, amelynek kulcsszavai a robotizáció, a nanotechnológia, a 3D-s nyomtatás és a biotechnológia. Ám mindez nem vigasz arra, hogy az átalakulóban lévő munkaerőpiacon a világ 15 legnagyobb gazdaságában öt év alatt több mint hétmillió munkahely szűnhet meg.

Az új és ma még meghökkentő foglalkozások listáján előkelő helyen szerepel az egészségügy. Jól választ az, aki egészségügyi mentornak tanul, ugyanis a mesterséges intelligencia fokozatosan átveszi az orvosok szerepét a diagnosztikában és az operációnál. A mentor munkája azután kezdődik, hogy a szakember a robotsebészetben a számítástechnika segítségével elvégezte a dolgát.

A mentor ellenőrzi, hogy betartja-e a beteg az előírásokat, és segít abban, hogy képes legyen megszabadulni rossz szokásaitól, a helytelen életmódtól. Még ijesztően hangzik, pedig van már példa szerv- és testrészfejlesztőre. A nemzetközi donorlistákra 12 percenként kerül fel egy új név, olyan, akinek szüksége lenne egy átültethető, egészséges szervre. Ezért újfajta szaktudást igényel egy-egy mesterségesen létrehozott máj vagy vese elkészítése csakúgy, mint a Terminátor sorozatból ismert bionikus testrész megformálása, amely funkcióit tekintve alig különbözik az igazi kartól, lábtól. A protézis érzékelőkből áll, amelyek követik viselőjük utasításait. Előállításukhoz nem elég a korábbi, műanyagfröccsöntés inspirálta szaktudás. Ahogyan óriási áttörés várható az agykutatásban is. Igaz, ma még nem képeznek memóriasebészeket, ám a külföldi szakirodalom szerint erre éveken belül sor kerülhet. Könnyen lehet, hogy hamarosan képesek lehetnek az orvosok a mentális betegségeket is sebészeti megoldásokkal kezelni.

Ugyancsak a jövő szakmáját választja, aki hulladékgazdálkodási szakmérnöknek készül. A világon évente kétmilliárd tonna szemetet termelünk, amelynek egy részét újrahasznosítják, míg a másik része lerakókba kerül. Ám a világ szemétmennyiségének folyamatos növekedése új és még újabb megoldásokat igényel. Egyelőre nincs túljelentkezés az energiagazdálkodási szakmérnök tevékenységre sem. Hazánkban is mind több az olyan település, ahol a mindennapi élet egy részét számítástechnika vezérli. Ehhez pedig elengedhetetlen az okosváros-menedzser foglalkoztatása. Az intelligens település olyan, adatgyűjtő szenzorok összekapcsolta, óriási rendszer, amely egyaránt nyomon követi a legalapvetőbb szolgáltatások, a közlekedés, az erőművek, a vízellátás, a hulladékgazdálkodás, a bűnüldözés és minden más tevékenység folyamatait. Szükség lesz tehát mindenhol legalább egy olyan szakemberre, aki e rendszereket gondozza, karbantartja.

Takarító egy sanghaji autóshow résztvevői között. Felcsaphatunk virtuálisvalóság-tervezőnek
Fotó: Reuters

A számítástechnika őrületes fejlődése miatt nagy jövő vár azokra, akik például chatbotosnak tanulnak. Ők azok, akik az emberi interakciókat modellezik, és az a feladatuk, hogy a számítógép használója meg se érezze azt, hogy percek óta egy robottal és nem valós személlyel beszélget. Ha valaha is éreztük azt, hogy egy honlap felugró ablaka „megszólított” bennünket, és szinte azonnal használható válaszokat adott a feltett kérdéseinkre, akkor a „mester” jól dolgozott. Ez nagyon új, folyamatosan változó szakterület, analitikus gondolkodással rendelkező emberek számára tökéletes. Érdemes elsajátítani a growth hekker feladatait is, aki nem rendszerek feltörésével foglalkozik, hanem a kispénzű, ám valószínűsíthetően nagy potenciállal bíró vállalkozások marketingese. Minimális induló vagyonnal, az online szakterületen kell csodát művelnie, ismerve a márka értékét és célközönségét. Bár a siker nem garantált, de ha összejön, annál kifizetődőbb a befektetett munka és szaktudás.

Jó fizetésre és magas keresletre számíthat az adatbróker is. Ő lesz a jövő nyomozója, könyvtárosa és elemzője egy személyben, aki elemzéseivel nagy hatású üzleti döntéseket biztosíthat. Kallódó adatok felkutatásával, kinyerésével, számontartásával nemcsak a felhasználók kérdéseire talál választ, de a helyi, online tárhelyeken való navigálásban is otthon van. Az adatok nyomon követésével a munkaadója vállalkozását is biztonságosabbá teheti, amennyiben figyelmezteti, milyen adatból hol található másolat, mire érdemes fokozottabban figyelni. Még nem önálló szakma, mégis egyre népszerűbb és megosztóbb területet képvisel a social influencer tevékenysége.

Ő az, aki egész nap az interneten lóg, képeket publikál, és úgy hirdet, hogy sokszor nem is venni észre, hogy reklámot látunk. Ezek a „szakik” főleg az Instagram és YouTube használatával népszerűsítik azt, amivel megbízzák őket, ám jelentős követő közönség kell hozzá, akik adnak a véleményére; például azért, mert már korábbról ismertek a televízióból, újságokból, vagy a világhálón nőtték ki magukat. Aki influencernek áll, számítson arra, hogy személye megosztó lesz, viselje a kritikákat egy-egy fotó vagy hozzászólás miatt! Ebből pedig újabb „alfoglalkozás” nőhet ki, a botrányin­fluenceré, aki direkt polgárpukkasztó dolgokat publikál a világhálón. S bár tömegek utálják őket, hatalmas összeget zsebelnek be, hiszen a reklámokból jutalékhoz jutnak. Jó példa erre egy-egy olyan celeb, aki százmillió forintos sportkocsi volánja mögött fotózza magát, mintha az övé lenne, pedig soha nem dolgozott meg érte.

Felcsaphatunk virtuálisvalóság-tervezőnek, amely kevésbé botrányos, ám annál érdekesebb és népszerűbb szakma lehet akár a közeli jövőben. Lényege, hogy egy szemüveg segítségével bárki pillanatok alatt „elrepülhet” egy megálmodott világba. Ez a merőben új, ma még gyerekcipőben járó technológia az előrejelzések szerint hamarosan rohamos térhódításba kezd, kihasználva az ismeretlen helyek, élmények iránti vágyunkat, amelyekért ki sem kell majd tennünk a lábunkat a szobából. A szórakozás mellett természetesen oktatási és tudományos célokat is szolgálhat az eszköz, ha a megfelelő szakemberek állnak mögötte.

Végül, de nem utolsósorban, miután „elszaporodnak” az intelligens robotok, valakinek karban kell őket tartani. Ezért van, illetve lesz egyre nagyobb igény a robottechnikusokra. Ők azok a képzett munkaerők, akik az utcai rágógumiszedő, illetve az éttermi felszolgáló vagy a benzinkutas humanoidot megjavítják, és frissítik a lelkét, azaz a számítástechnikai rendszerét. S hogy a jövő szakmáját választók boldogok legyenek munkahelyükön, forduljanak majd nyugodtan a happiness managerhez, azaz a boldogságmenedzserhez! Ő a cég lelke, hiszen az a feladata, hogy mindenki jól érezze magát a munkahelyén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.