Ha valaki elhatározná, hogy megismerkedik Dobos C. József (1847–1924) életművével, elvégre a magyar gasztronómia ikonikusnak mondott alakja, a franciás ízlés megtestesítője, a pesti arisztokrácia kedvelt beszállítója, és persze a híres torta névadója, meglepve tapasztalná, hogy megbízható tanulmány csak egy született róla: Gálffy Zsuzsanna: Dobos C. József és művei (in: Életmódtörténeti pillanatképek, I., Piliscsaba, 2018). Dobos munkássága a magyar gasztronómia történetének nagy fehér foltja. Két vékony könyv az egész termés, és néhány ezekből táplálkozó, a tévedéseket és kitalációkat átörökítő írás. Már abban az alapkérdésben is nagy a bizonytalanság, hogy egyáltalán mi volt Dobos szakmája. Cukrász? Szakács? Csemegeboltos? És persze mikor találta ki a tortát?
Az említett munkák tudni vélik, hogy az alkotót halhatatlanná tevő torta premierje 1885-ben történt, a Városligetben rendezett Országos Általános Kiállításon, ahol Erzsébet királyné és Ferenc József is megjelent. Meglátogattak néhány pavilont, aztán betértek Doboshoz, ő pedig személyesen szolgálta ki a királyi párt. A fenségek „megkóstolták a finom újdonságot is, majd újabb királyi éljenzés tört ki, ezúttal a torta megalkotójának elismerésére” – olvasható például Éliás Tibor–Szántó András Dobos C. József emlékkönyvében (1985). Operettbe illő jelenet, de a valóságban nem játszódhatott le, ugyanis a királyi pár együtt meg sem jelent a kiállításon.
A budapesti Országos Általános Kiállítást 1885. május 2-án nyitotta meg Ferenc József, Erzsébet nem vett részt a ceremónián. A király megnézett négy pavilont, aztán távozott, de másnap reggel visszatért, és kora délutánig járta a kiállítást.
A hírlapi tudósítások oldalakon át taglalták a részleteket, azonban Dobosról nem esik szó. Erzsébet királyné csak szeptemberben látogatott ki a Városligetbe lányai, Gizella és Mária Valéria főhercegnők társaságában. Dobos vendéglőjében ebédeltek, de a tortáról nincs említés.
Az országos kiállítás közönségét szolgálta három sörcsarnok (Dreher, Haggenmacher, Első Magyar Részvény Serfőzde), három csárda (debreceni, hódmezővásárhelyi, szegedi), a Müller cukrászda, valamint néhány borkóstoló. Dobos étterme (hivatalosan: nagyvendéglő) a mai Ajtósi Dürer sor és az Olof Palme sétány kereszteződésénél állt. Az épületet nem Dobos, hanem a kiállítás országos bizottsága építtette Neuschloss Ödön és Marcell gyárosokkal. A fala fából, a teteje kátrányos papírból készült, nem csoda, ha zivatarok idején beázott.