Ha valaki elhatározná, hogy megismerkedik Dobos C. József (1847–1924) életművével, elvégre a magyar gasztronómia ikonikusnak mondott alakja, a franciás ízlés megtestesítője, a pesti arisztokrácia kedvelt beszállítója, és persze a híres torta névadója, meglepve tapasztalná, hogy megbízható tanulmány csak egy született róla: Gálffy Zsuzsanna: Dobos C. József és művei (in: Életmódtörténeti pillanatképek, I., Piliscsaba, 2018). Dobos munkássága a magyar gasztronómia történetének nagy fehér foltja. Két vékony könyv az egész termés, és néhány ezekből táplálkozó, a tévedéseket és kitalációkat átörökítő írás. Már abban az alapkérdésben is nagy a bizonytalanság, hogy egyáltalán mi volt Dobos szakmája. Cukrász? Szakács? Csemegeboltos? És persze mikor találta ki a tortát?
Marokkó: több mint egy egyszerű konyha
Az arab ország páratlanul érdekes gasztronómiája olyan élményt nyújt az oda ellátogatóknak, amit soha nem felejtenek el