Húzd meg, ereszd meg!

A múlt hét első napjaiban a mexikói nemzeti gárda az ország délkeleti, guatemalai határán vagy ezer illegális bevándorlót tartóztatott fel. Eredményt ért el Donald Trump azzal, hogy meglengette a bevezetendő új vámokat, ha Mexikó nem cselekszik hatékonyan a területére lépő migránsokkal szemben, akik az Egyesült Államokba tartanak. A héten az elnök bejelentette, hogy megkezdi a sok millió illegálisan bevándorolt kiutasítását.

Pósa Tibor
2019. 06. 23. 8:45
Migrants are seen at the banks of the Rio Bravo crossing illegally to the United States to turn themselves in to request asylum in El Paso, Texas, U.S., as seen from Ciudad Juarez
Migránsok próbálnak illegálisan átjutni az Egyesült Államok határán a Rio Bravo folyónál. A számok elrettentőek Fotó: Jose Luis Gonzalez Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megvan az első eredménye Donald Trump erőpolitikájának. Úgy néz ki, hogy Mexikó elfogadja északi szomszédja számos gazdasági, politikai követelését. Trump már a múlt hét elején örömmel lobogtatta a szerződéstervezetet, amelyről megállapodtak a mexikói féllel. Nem volt egyszerű, de a „nagy” keresztülverte akaratát. Előzetesen a baloldali mexikói vezetés minden fórumon ágált az ellen, hogy új megállapodást kössön az Egyesült Államokkal, de aztán – nyilván nem verve nagy dobra – mégis ráállt az egyezségre.

Az egyik legfontosabb részlet, amely miatt kedves ez a megállapodás az Egyesült Államok elnökének, hogy végre valami kézzelfoghatót fel tud mutatni a bevándorlási hullám csökkentésére. Ez fontos ígérete volt az elnökválasztási kampányban, amelyről majd leltárt kell vonni a következő előtt. Hatott a mexikói termékekre ígért ötszázalékos vámnövelés, amely havonta további öt százalékkal nőne, amíg el nem éri a 25 százalékot, ha nem veszik figyelembe az amerikai követelést.

A számok valóban elrettentőek. Míg Trump elnökségének első hónapjaiban húszezer fő volt a határon feltartóztatottak száma, ez idén májusban felkúszott 140 ezer főre. Mexikón keresztül az amerikai határra szinte megállás nélkül érkeznek salvadori, hondurasi, guatemalai és még délebbről jövő migránsmenetek. Nem szabad megfeledkezni a mexikói testvérekről sem, akik szintén szép számmal próbálják illegálisan átlépni a határt. És akkor még nem beszéltünk azokról a kábítószer-szállítmányokról, amelyek ellen Trump a határfallal akar védekezni. A határozott kiállás már a múlt héten sikert hozott: Mexikó a guatemalai határára kivezényelt hatezer nemzeti gárdistát, akik alig pár nap alatt ezer illegális bevándorlót fordítottak vissza. Az Egyesült Államok a közép-amerikai országoknak nyújtott segélyek megszavazásánál figyelembe venné azt a magatartást, amelyet a latin-amerikai államok képviselnek abban a kérdésben, hogy mennyire akadályozzák a tömeges kivándorlást.

Jelenleg a hivatalos adatok szerint az Egyesült Államok 330 milliós összlakosságából 56 millió bevándorló, ami 17 százaléknak felel meg. Ám ezek a számok is becslések, egyes szakértők szerint legalább még harmincmillióan élnek illegális bevándorlóként az államokban. Az elmúlt több mint 170 év amerikai bevándorláspolitikáját a „húzd meg, ereszd meg!” jellemezte. A XIX. század közepén az Újvilág lakossága csak 23 millió volt. A gazdaság hullámzása belejátszott abba, hogy épp mennyire nyitották ki az ajtót a külföldről jöttek előtt. A XIX. század végén főleg Észak-Európából, Németországból, Írországból jöttek nagy számban. A vasútépítések következtében nőtt a Kelet-Ázsiából, elsősorban Kínából jöttek aránya, kellett a munkaerő. 1880-tól Dél-Európából – főként olaszok – érkeztek, a hullámukat követte az 1900-as évektől kezdődően a kelet-európaiaké.

Nagyszámú orosz menekült 1917 után jelent meg Észak-Amerikában. Ezt követően a húszas évek elején két törvényt fogadtak el, amely bevezette az országokra vonatkozó kvótákat, aminek következtében brutálisan leállt a bevándorlás. 1970-ben a bevándorlók száma az összlakossághoz viszonyítva csak 4,7 százalékot tett ki. Lyndon Johnson elnöksége alatt, 1965-től megnyitották a családegyesítési folyamatot, a bevándorlók aránya gyorsan elérte a 13,5 százalékot.

Migránsok próbálnak illegálisan átjutni az Egyesült Államok határán a Rio Bravo folyónál. A számok elrettentőek
Fotó: Reuters

A mostani helyzet kezd az 1920-as évekre emlékeztetni: a „tősgyökeres” amerikaiak közül egyre többen akarják az illegális bevándorlás megfékezését, de legalábbis korlátozását. 2017-ben 1,1 millióan kaptak tartózkodási engedélyt, ebből 440 ezren jöttek Ázsiából, főleg Kínából és Indiából, 630 ezren pedig Latin-Amerikából érkeztek. A bevándorlás jelentős részét továbbra is a családegyesítés adja, ezt követi a munka miatti tartózkodás Amerikában, majd különböző fokozatú menekültügyi kérelmek.

Barack Obama nyolcéves elnöksége alatt 2,5 millió embert utasítottak ki az Egyesült Államokból, ennyit azt megelőzően sohasem. De a kitoloncolás, amely főleg a bűnelkövetőket érintette, nem sokat ért, ugyanis a „hazalátogatók” a következő járattal már jöttek vissza a határra, ahol újból illegálisan beléptek az USA-ba. Obama négymillió illegális bevándorlónak szeretett volna tartózkodási és munkavállalási engedélyt adni, ám a legfelsőbb bíróság elkaszálta rendeletét. Mára a latinók törvénytelen bevándorlása nemcsak a déli államok, hanem az egész ország egyik legnagyobb politikai problémájává vált.

„A nagy és szép fal”, amelyet Trump az elnökválasztási kampányában ígért a déli határra – ráadásul úgy, hogy a felépítésének költségét Mexikóval fogja kifizettetni – egyelőre azonban csak álom. Ám az elnök jól tud kijönni ebből: ő megpróbált mindent, de a demokraták nem voltak hajlandók a terve mellé állni. Az Egyesült Államok és Mexikó között 3100 kilométeres szárazföldi határ húzódik. 2006-ban, Bush elnöksége alatt 1300 kilométer hosszan kiépült a határvédelem. A fal e szakaszáról azt tartják, hogy körülbelül negyedével csökkentette az illegális bevándorlók számát.

A déli határ nagy része a Rio Grande folyó, de itt is fel kellene újítani az elektromos eszközöket, amelyekkel védik a szakaszt – ezen a részen úszva, csónakkal sokan próbálnak bejutni az Egyesült Államokba. Ezer kilométeren kellene felhúzni a „kerítést”, amiből az állami finanszírozás elmaradása és lehetetlenné tétele miatt igen kevés valósult meg.

Több mint húszmilliárd dollár kellene, az elnök ebből innen-onnan pár milliárdot tudott összekaparni, most legalább a déli szomszéddal kötött megállapodással tudják mérsékelni a határra nehezedő latin-amerikai nyomást.

Ezen túlmenően jelentős amerikai–mexikói kereskedelmi megállapodásokat kötöttek. Trump boldogan újságolta, hogy Mexikó nagy mennyiségben vásárol amerikai mezőgazdasági terményeket. Ha az új mexikói vezetés a kábítószerkartellek hatalmát is letörné, hatalmas örömöt szerezne az amerikai elnöknek. Sokan mondták: Trumpnak nincs esélye, hogy megegyezzen a Mexikóvárosban tavaly decemberben hivatalba lépett Andrés Manuel López Obrador elnökkel. Egyről viszont megfeledkeztek: őt is előszeretettel lepopulistázzák, mert képes meghallani népe óhaját. Igaz, baloldali.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.