Rejtélyes fafaj a savanyú, másképpen török vagy bécsi vagy borszeder (Morus nigra). Írtam róla korábban, mert már akkor is bizonyosnak látszott, hogy komoly a zavar körülte. Először is: szederfa vagy eperfa? Aztán: savanyú eperfa vagy édes eperfa? És most, kézhez kapva Surányi Dezső sokfelé nyitó, kitűnő új könyvecskéjét, Kis magyar gyümölcsészet a címe, amelyet mindenkinek ajánlani tudok, látom, itt is kimarad a ziccer – mármint az, hogy végleg rendet rakjunk a nagy szederfakérdésben. Surányi Dezső különben nem csak jeles tudós, számomra legemlékezetesebb hangon néhány alapmunkája mellett a kecskeméti kajszín elsiratása szólt, a csudás magyar gyümölcsé, amely Kosztolányinak az asszonyarcról jut eszébe: „csodálatosan érett, mint a kajszín-barack”…

A románokat arcon rúgja a Hunyadi-sorozat, a németek viszont imádni fogják
A Hunyadi-sorozat televíziós sugárzása hetekkel ezelőtt befejeződött ugyan a TV2-n, a történelmi széria azonban továbbra is gyűjti a nézőket.