Rejtélyes fafaj a savanyú, másképpen török vagy bécsi vagy borszeder (Morus nigra). Írtam róla korábban, mert már akkor is bizonyosnak látszott, hogy komoly a zavar körülte. Először is: szederfa vagy eperfa? Aztán: savanyú eperfa vagy édes eperfa? És most, kézhez kapva Surányi Dezső sokfelé nyitó, kitűnő új könyvecskéjét, Kis magyar gyümölcsészet a címe, amelyet mindenkinek ajánlani tudok, látom, itt is kimarad a ziccer – mármint az, hogy végleg rendet rakjunk a nagy szederfakérdésben. Surányi Dezső különben nem csak jeles tudós, számomra legemlékezetesebb hangon néhány alapmunkája mellett a kecskeméti kajszín elsiratása szólt, a csudás magyar gyümölcsé, amely Kosztolányinak az asszonyarcról jut eszébe: „csodálatosan érett, mint a kajszín-barack”…
De ha valamire találó az a régi mondás, hogy ismétlés a tudás anyja, erre a szegény szederfára igaz. Újra beszéltem a szederfa (tehát: Morus nigra) kiváló ismerőjével, a tudós Sonnevend Imre veszprémi erdész barátommal, aki sokat írt róla; emlékezetes az Ismeri-e még egyáltalán valaki hazánkban a savanyú (bécsi) szeder/eper fát? című dolgozata. Arról beszéltünk: mi lehet az oka, hogy ezt a savanyú és édes gyümölcsű szedret/epret gyakorta keverik? Egy nemrégiben megjelent írásban is például, ahol a szerző fölszabadultan keveri a Morus nigrát (savanyú szedret) az édes gyümölcsű szederrrel (Morus alba).
Először is: az eperfa-szederfa kérdése. Konok vita ez is, de faktum, hogy a Diószegi–Fazekas-féle magyar nómenklatúra a Morus nemzetséget eperfának mondja. Az ’eperfa’ tájnyelvi szó, s mivel a szerzők debreceniek voltak, alföldi szó. Viszont a Dunántúlon és Csallóközben ugyanannak a Morusnak, alföldiesen: eperfának már szederfa a neve. Ma is így él a magyar nyelvterületen: az alföldi ember eperfát, a dunántúli szederfát mond, és ugyanazt érti alatta.
Másodszor: a Morus nemzetség (eper/szeder) „fái gyümölcse” nem azonos. Az egyik Morus alba – a másik Morus nigra.
A Morus alba a fehér vagy édes gyümölcsű eperfa/szederfa. Amely a híres Arany-verssorban szokott „feketén bólingatni”. Fokozza az értelmezési zavart, hogy ennek az édes gyümölcsű, fehér eper/szeder fának a termése nem csupán fehér színű – a gyümölcs fehér mellett halványlila, sőt sötétlila (’fekete’) színt is szokott ölteni. Magas növésű fa, puha, etethető lombja miatt a selyemhernyó tenyésztésére kiválóan alkalmas, őshazájában, Kínában is erre használták. A fehér eper/szeder aztán Kínából a VI. század körül kerül át a Bizánci Birodalomba, innét a XV. század környékén fut be Európába, hogy a XVIII–XIX. században rohamosan elterjedjen. Így például a magyar falvak és tanyák ismert és kedvelt gyümölcsfája lesz. A nagy selyemhernyó-tenyésztési láz reformkori indulásakor Széchenyi büszkén jegyzi be naplójába: „1826-ban szederfa-kertet állíték” – 16 096 szálat. (Dunántúli lévén következetesen ’szederfát’ használ.) Ma is sokfelé látni, országúti szegélyfaként is – tanyaudvarokon kedvelt gyümölcsfa volt, folyamatosan érő édes és hulló gyümölcsét az aprójószágok, különösen a kacsák nagyon kedvelik.