Már a XX. század elején sokan felismerték, hogy a mezőgazdaságban használt szintetikus kemikáliák túlzott használata jelentősen károsíthatja a környezetet, ezáltal az egészséget is. A termelők mozgalmakat szerveztek, 1973-ban pedig megalakult az ökogazdálkodási szerveződések nemzetközi szövetsége. Hazánkban a nyolcvanas években indult a kezdeményezés lelkes amatőrök és az első fecskének számító professzionális gazdák részvételével. Nem kellett sok idő, s a hobbiszintről nagyot ugrott a piac. A korai évek szabályozásában lévő réseket persze volt, aki kihasználta – nem éppen korrekt üzleti magatartást tanúsítva.
Varázslatnak számított
– Minek olcsón adni, ha ugyanazt drágábban is kínálhatod, a vevőid kapkodják majd az egészségesnek hirdetett élelmiszert – adta az ötletet Nikoletta barátnőm, aki már kellő tapasztalattal rendelkezett a biotermékek piacán, hiszen egy értékesítési hálózat tagjaként mindent eladott. Tanácsát megfogadva egy hónap alatt „vegytiszta shopping centerré” alakítottam a belvárosi vegyeskereskedésemet. Roskadásig raktam a polcokat különféle füvekkel, porokkal, illóolajokkal, csodafőzetekkel – emlékezik vissza a kezdeti próbálkozásokra Alfonz Szimonetta, aki a trükközéstől sem riadt vissza. A nyolcvanas évek felé, a rendszerváltáskor olyannyira szabad volt a piacgazdaság, hogy egy-egy kereskedő szinte bármit megtehetett.

Fotó: MTVA/Bizományosi–Oláh Tibor
– Nem figyeltem az áruk származási helyét, tudtam, hogy utólag úgyis átcímkézem. Számos kitalált, ám annál jobban hangzó termékismertetőt nyomtattam, felaggattam a falra a hangzatos, egészséges táplálkozásra buzdító szlogeneket. A vásárlók egymásnak adták a kilincset, tripláztam a bevételt. Akkor még nem volt elcsépelt szó a „bio”, igazi varázslatnak számított – meséli a saját bevallása szerint sem etikus módszereit az üzletasszony, aki szerint ma ezek a megvezetések a piac fehéredésének, a jogszabályoknak és az ellenőrzéseknek köszönhetően egyre ritkábbak.
Így idővel rájött, hogy lehet tisztességesen is kereskedni az adalékmentes, ökológiai gazdálkodásból származó árukkal, van haszon így is rajtuk, állítja Szimonetta. Szerinte napjainkban már megdöbbentő, ha a termelő vagy kereskedő például olcsó, ellenőrizetlen teafüvet kever a prémiumkategóriás, kimérve árult, vegyszermentesnek hirdetett japán vagy kínai tradicionális teanövény közé. Biztos, hogy pár hónap alatt lebukik.