Halászlé felárral

Sok magyar nemcsak a szilvesztert, már a karácsonyt sem családi körben, hanem nyilvános helyen tölti. Elveszett az ünnep szakralitása, a családok összetartásával van a baj, esetleg a házimunka elől menekülnek?

Bódy Géza – Hanthy Kinga – Jancsó Orsolya
2019. 12. 21. 14:42
null
Prágai lámpagyújtogató a Károly hídon az adventi időszakban Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevin McCallister 1992-ben másodszorra rabolta el a nézők szívét, mikor a Reszkessetek, betörők! című film újabb részében a New York-i

The Plaza Hotelben karácsonyozott. Élvezte a hotel minden szolgáltatását, nem kellett a kerti fenyőfát derékmagasságban kivágnia, szó nem volt díszítésről, mind-össze a szobaszervizt kellett hívnia. Az elmúlt néhány évben a magyar szállodák vendégei is felismerték, hogy Kevin karácsonyi kalandja nem rossz lehetőség a sütés-főzés és a végeláthatatlan vendégjárás helyett. Sziné Horváth ­Beáta szálloda- és turizmusmarketing-szakértő szerint nyolc-tíz évvel ezelőtt még erős marketingre volt szükségük a hoteleknek ahhoz, hogy karácsonykor is szerezzenek néhány vendéget, mivel az ünnep hagyományosan holt időszaknak számított. A szilvesztert azonban szinte hirdetni sem kellett, annyian szerettek volna pihenni.

Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke és az alsópáhoki Kolping Hotel vezetője arról számol be, hogy a 2008-as világválságot megelőző időszakban csupán karácsony másnapjától fogadtak vendéget, előtte két hétig zárva voltak. Ám 2009-től a nagy érdeklődésre való tekintettel kinyitottak, és 2018-ban már kilencvenszázalékos kihasználtsággal működtek december 24-én is.

A trendváltást úgy sikerült elérni, hogy a szállodák először az egyedülállókra összpontosítottak, majd megjelentek a „családias”, „meghitt” jelzők a hirdetésekben, mivel a családok is egyre inkább felfedezték, hogy nem baj, ha a háziasszony is le tud ülni a terített asztalhoz, és nem kell szaladgálnia folyton, hogy hozza a friss halászlét.

A Hunguest Hotels tájékoztatása szerint is egyre több kisgyermekes család, gyermek nélküli fiatal vagy idősebb pár, baráti társaság, továbbá egyedülálló vendég tölti a karácsonyt a vállalatcsoportnál. A karácsonyi csomagajánlatokat ma már többen keresik, mint a szilveszterit. Mint Nádas Gábor, a Thermal Hotel Visegrád vezérigazgatója elmondja, szinte száz százalékban belföldiek érkeznek, viszont többségében gyermek nélkül.

A trend alakulásának másik oka, hogy az amerikai életérzés átszivárgásával gyakorivá vált, hogy a családtagokat látogató rokonság nem a meglátogatott házában időzik, hanem közeli szállodába kvártélyozza be magát, mondván, így nem zavarja a vendéglátókat. A Hotels.com felmérése például azt mutatta ki, hogy a más városba látogató rokonok 87 százaléka gondoskodik saját szállásáról, a Home Away szerint pedig a vendéglátók 29 százaléka néhány napig bírja a vendégjárást, 22 százaléknak 24 óra alatt alatt elege lesz. Ezért Amerikában már évtizedek óta terjedő szokás, hogy egész nagycsaládok költöznek be hotelekbe, vagy bérelnek teljes körű szolgáltatással erdei házat. Hasonló élmény várja Kláráékat az idén, akik Svájcba utaznak igazi filmbe illő karácsonyi programra csillogó hóval, remek szervizzel és kiváló sípályával. Ezt a nagycsaládos közös karácsony és nyaralás (ez esetben telelés) kombinációjának költségesebb változatát lányuk gazdag apósa finanszírozza, aki hatalmas házat bérel a hegyekben, hogy a nemzetközi rokonság találkozni tudjon.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy melyik nap kezdődik a hotelekben töltött karácsony. Magán-közvélemény-kutatásunk szerint a szenteste mindenkinek szent, vagyis a szeretteivel igyekszik azt eltölteni. András és Klaudia kiskamasz fiukkal például évről évre melegebb éghajlatra utaznak az ünnep idején, de a szentestét még családi körben, a nagymamával szokták tölteni. A statisztikák azonban cáfolják az otthoni szenteste mítoszát. Az országban mindenütt megfigyelhető a szállodák bevételeinek, illetve a vendégéjszakák számának az emelkedése. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az árbevétel az év 12. hónapjában tavaly Budapesten 6,1, míg a fővároson kívüli hotelekben 8,5 százalékkal haladta meg az előző évit. A szálláshelyekre 390 ezer külföldi és több mint 430 ezer belföldi vendég érkezett.

A tendencia várhatóan az idén is folytatódik, erre utal, hogy 2018-ban a tíz évvel korábbi időszakhoz képest több mint hatvan százalékkal nőtt a szállodai vendégéjszakák száma. Mindezt alátámasztja, hogy a legnépszerűbb fővárosi hotelekbe nehéz szabad szobát találni karácsonykor az utolsó pillanatokban, vidéken jobb a helyzet, a várólistákra még fel lehet iratkozni. A külföldiek inkább a Budapest–Közép-Duna-vidék régiót, míg a magyarok a Balaton környékét részesítik előnyben. Kényelmükről közel 2700 kereskedelmi szálláshely dolgozója gondoskodik csaknem 80 ezer szobával és 220 ezer férőhellyel a karácsonyi csúcsidőszakban.

Majtényi Gábor pszichoterapeuta, párterapeuta szerint ilyenkor mindenki a teljes év stresszét viseli magán, a karácsony pedig komoly érzelmi töltetű ünnep, így tovább növelheti az amúgy is magas stressz-szintet.

– A karácsony a párkapcsolatokra úgy hat, mint az alkohol: felerősíti a már meglévő tulajdonságokat. Ha a párkapcsolat jó, akkor a karácsony hangulata, szeretete, gyermekisége megerősíti az összetartást, és további ­szeretetet termel, ha azonban a párkapcsolat feszült, akkor a kényszeresség kapcsán feszínre kerülnek az indulatok, hiszen mindenkinek jó arcot kell vágnia az ünnephez – magyarázza a terapeuta.

Mivel sok család esetében elveszett a vallásos tartalom, ezért absztrakt szeretetfogalom köré gyűlik a család, amely sokak számára nehezen értelmezhető, és inkább a kényszeresség kerül előtérbe. Ez megjelenik a túlzásba vitt vásárlásban, a napokig tartó takarításban és főzésben, a szeretetteljes eredmény viszont éppen a túlzott lelki megterhelés miatt nem biztos, hogy bekövetkezik.

Majtényi Gábor úgy véli, hogy ha valakinek „ragyogó családi élete van, és imádja az otthonát”, az nem megy el wellnesshotelbe, mert az előkészületeket is varázslatként éli meg, és azok meghozzák a kívánt családi összetartást.

A szállodák is tisztában vannak azzal, hogy igen eltérő okból választják a karácsonyi ünneplés e formáját a vendégek, ezért igyekeznek minél színesebb programot nyújtani. A szolgáltatásoknak persze áruk van. December 23. és 27. között egy négytagú család 200 és 400 ezer forint között karácsonyozhat, függően a szálloda elhelyezkedésétől és szolgáltatási szintjétől. A négycsillagos hotelek kategóriájában a Balaton az egyik legdrágább környék, de Hajdúszoboszlón is közel 350 ezer forintot kell fizetni. Budapesten elég nagy a kínálat, így háromcsillagos kategóriában már 200 ezer alatt is lehetett foglalni.

A külföldi szálláshelyek esetén a könnyen elérhető buszos úti célok (például Toscana, Prága, Tirol) a legkeresettebbek, a repülős utak leggyakoribb célpontjai pedig a Kanári-szigetek, Egyiptom, Dubaj és a Maldív-szigetek, Thaiföld és Dominika. Mindezért bőven egymilliót kell fizetni négy fő esetén, igaz, az egyiptomi utazás már 800-900 ezer forint körül foglalható. Sokan azonban elfelejtik, hogy az ünnepi időszak esetén magasabbak a helyi árak, és a karácsonyi vagy a szilveszteri vacsora is sok helyen feláras.

Jóval olcsóbb változat Katalinék karácsonya, akik Londonban élő lányukat látogatják meg. A repülőjegy mellett szállást is kell fizetniük, mert a fiataloknál nem férnének el hárman, a nagy fiúval. Katalin nem csak a pénz miatt fanyalog. Jobb szeretett volna otthon ünnepelni, de hát az első a családi érdek. Ahogy Margit sem jószántából tölti az utóbbi karácsonyait egyik híres fürdőhelyünk szállodájában. A férje évekkel ezelőtt meghalt, fia a családjával a fürdőváros közelében él. Vagyis választhat: kettesben marad otthon az édesanyjával, vagy szállodába mennek, ahonnan elérhető közelségbe kerülnek az unokák. Ezzel a megoldással együtt is vannak, meg nem is, viszont felesleges terhet nem jelentenek senkinek. Náluk ez szükségmegoldás, és ha már gyógyszállóban laknak, kiélvezik a gyógyvizet is. Minden karácsonykor zsúfolásig tele a szálló, nyoma sincs az ünnepi hangulatnak, számol be a tapasztalatairól.

A kép tehát vegyes: nem mindenki tölti otthonától távol a karácsonyt jószántából, aki pedig igen, annak sem olcsó mulatság a stresszmentes pihenés. Ezt megelőzendő több család ma már nem tárgyi ajándékot vesz, hanem amit egyébként ajándéknak szánnának, azt befizetik a szálloda árába. Így együtt érkezik a három generáció, egymás melletti három-négy szobában szállnak meg, és a karácsonyi készülődés miatt sem kell aggódniuk. Számukra az utazás nem menekülés, hanem szeretteikhez való közelebb húzódás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.