Király a várban

Kárpát-medencei kiállítássorozat emlékeztet, hogy 2020 a nemzeti összetartozás éve. A hétvégén Szatmárnémetibe érkezett tárlat a magyarság lelki védműveinek megerősítéséül szolgál.

2020. 01. 30. 11:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kárpát-medencei kiállítássorozat emlékeztet, hogy 2020 a nemzeti összetartozás éve. A hétvégén Szatmárnémetibe érkezett tárlat a magyarság lelki védműveinek megerősítéséül szolgál – fogalmazott Nagy Géza kurátor. S mert minden műnek megvan a maga sorsa, utóélete, a vándorkiállítás története is idekívánkozik. Tavaly tavasszal Potyók Tamás festőművész a Római Magyar Akadémia ösztöndíjával látogatást tett Olaszországba. Az antik kultúra és az itáliai művészet tanulmányozása volt a célja, de a történelmi romok rajzolgatása közben Potyók szembesült a valósággal: az afrikai bevándorlók tömegével, a táborlakók hétköznapjaival, és belefutott tüntetésekbe is.

A debreceni művészt felkavarták, lelkileg áthangolták ezek az élmények, és arra a megállapításra jutott, hogy az antik romok megfestése helyett inkább a magyarság nemzeti és vallási őrhelyei­vel kellene foglalkoznia. Megszületett benne a Magyar Királyság történelmi határait kirajzoló várak és erődtemplomok megfestésének ötlete, és ötven képre tervezett vállalkozásával elnyerte az MMA művészeti ösztöndíját.

Nagy Géza kurátor úgy vélte: ha a vár nemzetet védő és megtartó szimbólum, a templom pedig a kereszténységé, miért ne vonulhatnának be a magyar királyok – legalább képletesen – egykori erődeikbe. Felkérte Somogyi Győzőt a kiállítássorozat másik alkotójának. Ezzel kiegészült a Kárpát-medencei panoráma a Magyar királyok arcképcsarnokával, kíséretül pedig Somogyi Győző 100 magyar lovas című tematikus sorozata szolgál. A vándorkiállítás alapkoncepciója, hogy a galériák világát elkerülve várakba, erődtemplomokba várják a látogatókat, és a megnyitókon életre kelnek a festett képek – erről hagyományőrzők gondoskodnak lovagi bajvívás és korabeli muzsika formájában.

Potyók Tamás: Berethalom. Életre kelnek a festett képek
Fotó: Lajter Imre

Építés-bontás, építés-bontás, miközben nagy körültekintést igényel a helyszínek megválasztása is. A Kárpát-medencei tárlat a hollókői várból indult útjára az elmúlt évben, míg a határon túli nyitány helyszíne a Millenniumi Szent Imre Emlékkápolna lett a partiumi Hegyközszentimrén. Szatmárnémeti immár a harmadik állomás, ahonnan Bánságba folytatódik az utazás, a temesvári Új Évezred templomába. Március 15-én Arad fogadja be az alkotásokat, aztán Kárpátalja a következő helyszín, Szent László napja pedig Nagyváradon éri a kiállító művészeket.

Június 4-én a várpalotai Trianon Múzeum, illetve a Thúry-vár ad alkalmat az emlékezésre, utána a Csíkszeredai Régizene Fesztivál keretében, a Mikó-várban nyílik meg tárlat, hogy Szent István ünnepére visszatérjen az anyaországba, a budai várba. Majd Felvidék következik, Fülek, Pozsony… A kiállítássorozat szerbiai, horvátországi, szlovéniai, ausztriai és lengyelországi helyszínekkel folytatódik 2021-ben, Petneházy Attila magyar–magyar kulturális kapcsolatok miniszteri biztosa fővédnöksége alatt.

A galériák világát elkerülve várakba, erődtemplomokba várják a látogatókat

Nagy Géza kurátor az elmúlt időszakban megtapasztalta a nemzeti összetartozás erejét a közönség körében. Megdöbbentő élménye, ahogyan egy-egy félszóra hozzálépnek partiumi emberek elmondani, nagyon várták már a találkozást egykori tájaikkal és magyar királyaikkal. A nemzeti kisebbségben élők szinte kizárólag zárt terekben, intim, családi közegben, templomban, gyülekezeti közösségben tudják megélni magyarságukat. A kiállítás hírére a tudattalan mélyébe szorított emlékek felszínre kerülnek, és elementáris erővel kérik a maguk jussát: jönnek népdalokkal, hazafias versekkel a látogatók, akik többé nemcsak nézők – egy száz éve területet nyert ország örömünnepén félve meghúzódó kívülállók –, hanem valódi résztvevői az eseményeknek. Az utcán ugyan nem vihetnek történelmi zászlót, a nyilvánosság tere számukra leszűkült, de a kiállításon megvallhatják legbelső érzéseiket.

A szatmárnémeti záróeseményen Meister Éva színművész Psalmus Hungaricus címmel ad pódiumműsort, melyen kuruc, katona- és népdalok mellett részletek hangzanak el többek közt Ady Endre, Albert Camus, Dsida Jenő, Gyulai Pál, Kányádi Sándor, Szőcs Géza és Wittner Mária műveiből január 26-án vasárnap, 18 órai kezdettel. A kurátor szerint óriási igény van ezekre a közösségi együttlétekre, ezért is tanácsolja, hogy a nemzeti összetartozás évé­ben látogassunk el határon túlra, legyünk részese egy-egy eseménynek, beszélgessünk kárpátaljai, erdélyi, felvidéki vagy délvidéki honfitársainkkal. Régi várakozás él bennük az anyaországiak iránt.

(Potyók Tamás és Somogyi Győző Kárpát-medencei kiállítása. Szatmárnémeti, Iparos Otthon, Díszterem)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.