„Szép délelőttöt, jó főzést mindenkinek” – köszönti szombat délelőttönként a hallgatókat Vinkó József a Szellem a fazékból című műsorban. A szórakoztató gasztrotörténeti sorozat bemutatja, hogy a magyar konyha nem csak a „sertéspöri nokedlivel” vagy a „rántott hús rizsával” ételekből áll. Ellenkezőleg. Gazdag fűszerhasználat és a „fülétől a farkáig” felhasználás jellemzi dédanyáink, nagyanyáink receptjeit. A tematikus adások minden alkalommal egy-egy alapanyaggal, recepttel vagy italfélével foglalkoznak, többnyire kapcsolódva az évszakokhoz, idényekhez, alkalmakhoz. Az ételek után – virtuálisan – üdítő seritalokat és finom borokat is kóstolhatunk. A műsorban kiválasztanak egy ételt vagy italt – pörköltet, pogácsát, szalonnát, olívaolajat, paprikát, fagylaltot, kaviárt, gombócot, pálinkát, mustárt, medvehagymát, marcipánt –, elmesélik a történetüket, valamint felidézik egy-egy ünnep hangulatát. „Szalonna nélkül nincs konyhaművészet, mondták a régi szakácsok. A régi magyar konyhában szinte minden ételbe tettek. Elfogadott volt, hogy valaki szalonnában fizesse meg az adót” – hangzott el az egyik adásban.