Szerelem kórusban

Kevés olyan elragadó emberrel találkoztam eddig, mint Sapszon Orsi: ­csinos, kedves, szerény és érzékeny. Mi kell még egy énekesnőnek? Tehetség és képzett, szép hang. Az is van. Beszélgetés közben az tetszett a legjobban, hogy folyamatosan mosolyog. Mindenen.

Ozsda Erika
2020. 08. 17. 16:15
Sapszon Orsi szép, kedves, csinos, folyton mosolyog és még képzett, szép hangja is van Fotó: Árpád Kurucz Forrás: Kurucz Árpád
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hallottam a rádióban, hogy elindult a bérletértékesítés a 2020/2021-es koncertévadra, és már kapható a Sapszon-bérlet. Melyik felmenőjéről kapta az elnevezést?

– Nagypapámról, Sapszon Ferencről, aki több mint harminc évig volt a Magyar Rádió Énekkarának karigazgatója.

– Hányan zenélnek a családjukban?

– Sokan, zenészcsalád vagyunk. Nagybátyám, ifjabb Sapszon Ferenc Kossuth-díjas karnagy alapította a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolát, ahová tizenkét évig jártam öt testvéremmel együtt. Mindannyian énekelnek és játszanak hangszereken. A bátyám és én lettünk zenészek, Bálint dzsesszzeneszerzés szakon végzett a Zeneakadémián. Tizenhárom éve Amerikában él a családjával. Amikor hazajön vagy ha én kimegyek, akkor közösen koncertezünk, ének- és zongoraduóban. Magyar ünnepség keretén belül felléptünk a Walt Disney Concert Hallban, játszottunk San Franciscóban és Honoluluban. 2013-ban mi képviseltük Magyarországot az európai dzsesszfesztiválon a UCLA Egyetemen. Bálint a világ minden pontjáról kap megrendeléseket zenefelvételekre, amelyeket itthon készítenek el.

A Budapest Scoring zenekarával vették fel a négy Oscar-díjat kapott Élősködők című film zenéjét, amelynek bátyám és Elek Norbert voltak a hangszerelői. Bálint tavaly két amerikai fesztiválon is elnyerte a Solstice című film zenéjével a legjobb filmzene díját.

– Milyen érzés volt olyan iskolába járni, amelyet a rokona alapított?

– Nagyon jó, mert megalapozta a zenei tudásomat, a szemléletemet és az értékrendemet is. Zenében éltünk. Tíz évig gitározni tanultam, majd a gimnáziumban zongorázni is. Nem kivételeztek velem, időnként inkább azt éreztem, hogy bizonyos tantárgyakból nagyobb az elvárás, mert Sapszon lány vagyok. Szerettem a kórusiskolába járni, sok koncertet adtunk itthon és külföldön, versenyekre jártunk, miséken énekeltünk. Több mint negyven éve szüleim is egy kórusban ismerkedtek meg egymással. Édesanyám orvos lett, apukám gyógypedagógus, de a mai napig énekelnek.

– Rendszeresen fellépett az énekkarral, hangszereken tanult játszani, a konzervatóriumban magánének szakra járt. Ha minden a zene irányába mutatott, miért jelentkezett sportmenedzser szakra?

– Érettségi előtt bizonytalan voltam, hogy merre menjek tovább, mert sok minden érdekelt. A Szent István-konziba mentem ének szakra, de úgy gondoltam, hogy kellene egy B terv is. Kicsit furcsán néztek rám a Testnevelési Egyetemen, hogy énekesként mit keresek ott. A sport máig része az életemnek, nagyon szeretek kosarazni, bokszolni, rendszeresen futok a Margitszigeten. Levelezőn végeztem el a sportmenedzser szakot, miközben párhuzamosan a konziba jártam. Szeretem a zenészlétet, de jó máshoz is érteni.

– 2011-ben Geszti Péter elhívta a Gringó Sztár nevű zenekarába vokálozni, és az Octovoice a cappella együttesben is énekelt. Hét éve úgy döntött, hogy megalapítja saját zenekarát, a Sapszon Orsi Quintettet. A Találkozás című első lemezükről azt írták, hogy csak így érdemes hozzányúlni mások dalaihoz, ilyen színvonalon szabad feldolgozni őket.

– Jólesett a dicséret, mert az volt a cél, hogy igényes feldolgozások szülessenek a saját képünkre formálva. Örülök, hogy a klasszikus gyökereimet a könnyűzenei pályámon is megmutathatom. Mostanában átalakulóban van a zenekarom, kicsit poposabb irányba megyünk el, a tagok is változnak. Saját dalokból álló lemezanyagon dolgozunk.

Sapszon Orsi szép, kedves, csinos, folyton mosolyog és még képzett, szép hangja is van Fotó: Kurucz Árpád

– Cseke Gáborral duóban léptek fel Sanghajban és Ningbóban. Hogyan fogadta a kínai közönség a koncertjüket?

– Régi magyar dalokat adtunk elő, a műsort népdalokkal és dzsesszörökzöldekkel fűszereztük. A legszebb pillanat az volt, amikor az A csitári hegyek alatt kezdetű népdalt többen velünk énekelték – magyarul! Megdöbbentünk. Talán azért ismerik, mert Kínában sok magyar zenész lép fel, és nagyon népszerű a Kodály-módszer.

– Miért a II. kerületben találkoztunk, mi dolga volt errefelé?

– Táborban dolgozom, ahol gyerekekre vigyázok. Egyébként tanítok éneket, de itt nem énektanárként vagyok jelen. Szeretem a gyerekeket, népes családunkban három testvéremtől eddig tizenegy unoka született. Igyekszem sok időt tölteni velük. Úgy gondoltam, míg nem indul be a koncertszezon, keresek kiegészítő munkát. Azt hiszem, az elmúlt hónapok sokakat megtanítottak arra, hogy érdemes több lábon állni.

– A gyerekek tudják, hogy egy ismert énekesnő vigyáz rájuk?

– Igen, mindig kérdezik, hogy mikor lesz koncert, mert eljönnek a szüleikkel. Nagyon aranyosak, mesedalokat szoktunk együtt énekelni. Örülök, hogy elvállaltam ezt a munkát, érdekes tapasztalat. Azt nem mondom, hogy nem fáradok el nagyon a nap végére…

Névjegy

Sapszon Orsi zenészcsaládból származik. Érettségi után három évig a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola magánének szakán, majd a Kőbányai Zenei Stúdióban tanult. Vokalistaként számos hazai popzenekarban működött közre. 2013-ban megalapította a Sapszon Orsi Quintettet.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.