Kilencvenes influencer

A közelmúltban Instagramra regisztrált 94 éves tudós proaktív hozzáállásra tanít: arra, hogy sosincs túl késő.

2020. 10. 06. 11:00
Sir David Attenborough Opens Woodberry Wetlands
LONDON, ENGLAND - APRIL 30: Sir David Attenborough opens Woodberry Wetlands on April 30, 2016 in London, United Kingdom. (Photo by Danny Martindale/WireImage) Fotó: Danny Martindale Forrás: PEOPLE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sosem késő haladni a korral: a világ legnépszerűbb természettudósa, Sir David­ Attenborough 94 évesen csatlakozott az Instagramhoz, és egy nap alatt 2,5 millió követőt gyűjtött egyetlen egyperces ­videóval. „Helló, a nevem David Attenborough, az elmúlt hatvan évben tévében és rádióban tűntem fel, de ez az első alkalmam Instagramon. Azért igyekszem felfedezni a kommunikáció e számomra új módját, mert mint azt mindannyian tudjuk: a világ bajban van” – mutatkozik be a közösségi platformon a tudós. Ezután elkezdi sorolni azokat a környezeti károkat, amelyeket a klímaváltozás és a folyamatos szennyezés okoz: olvadnak a gleccserek, égnek a kontinensek, kipusztulnak a korallzátonyok, és fogynak az állatfajok, ám ezután gyorsan hozzáteszi, hogy mindez ellen tudunk tenni, ő pedig azért van itt, hogy elmondja, hogyan.

Ahogy mondani szokás, bár ebben a kontextusban kifejezetten mókás: a poszttal Attenborough felrobbantotta a netet, ugyanis még Jennifer Aniston rekordját is megdöntötte, aki tavaly októberben regisztrált a közösségi médiaplatformra, és röpke öt óra 16 perc alatt gyűjtött össze egymillió követőt. A színésznő elsőként megosztott fotóján a Jóbarátok sorozat többi sztárja, Lisa Kudrow, Courteney Cox, Matt LeBlanc és David Schwimmer társaságában szelfizett, ám a 94 éves tudós még nála is hamarabb érte el a milliós követőszámot az Instagramon, teljesítményét pedig már fel is jegyezte a Guinness-rekordok Könyve. Gratuláltak Sir Davidnek, akinek beköszönő videóját egy nap alatt nyolcmillióan nézték meg.

Az Instagram-fiókkal való bíbelődésben két közeli munkatársa, Jonnie Hughes és Colin Butfield segíti majd, akik a videókhoz társított szövegeket is írják, mivel elmondásuk szerint a közösségi média „nem David természetes közege”. És hogy miért fantasztikus látni, hogy egy ilyen ember még mindig ekkora érdeklődést vált ki, pláne, amikor olyan platformon teszi ezt, ahol leginkább a magamutogatás és termékek eladása az elsődleges cél?

David Attenborough természetfilmjein és könyvein generációk nőttek fel, gyerekek millióinak mutatta be a minket körülvevő világot és a benne élő lényeket. Noha hatvan- (hetven-?) éves karrierje már önmagában is impozáns fegyvertény volna, a tudós igazi sikere és népszerűsége abban rejlik, hogy ez idő alatt egy pillanatra sem veszítette el kíváncsiságát és optimizmusát, azt az attitűdöt, hogy mindig van következő lépés. Tehetünk a jövőnkért: a felesleges jajveszékelés és rémhírkeltés helyett Attenborough proaktív, pozitív hozzáállásra tanít. Arra, hogy sosincs túl késő.

Ma a legértékesebb Instagram-influencerek sportolók, popénekesek vagy realitysztárok:­ a legtöbb követője Cristiano Ronaldónak van, ám a Kardashian–Jenner família összesítettben viszi a pálmát, hiszen tagjainak egyenként száz-százötven millió feletti követője van.

Egy tavalyi felmérés szerint a legértékesebb celeb mégis a pankrátorból lett akciószínész, Dwayne „A Szikla” Johnson, azaz neki fizetnek a legtöbbet egy-egy szponzorált tartalom megosztásáért.

És akkor tegyük az Instagramról ránk ömlő hamis filterparádé és egókontent mellé a töretlenül alkotó dokumentumfilmest. Atten­bo­rough­ szerint bolygónk megmentése most kommu­ni­kációs kihívás. Állítása szerint arra használja majd a platformot, hogy elmagyarázza, milyen problémákkal kell az emberiségnek szembenéznie, és hogyan vehetjük fel a harcot. Október 4-én jelenik meg egyébként Attenborough­ legújabb dokumentumfilmje, az A Life On Our ­Planet (Egy élet a bolygónkon) a Netflixen, amelyben az azonos című önéletrajzi könyvéhez hasonlóan visszatekint pályájára, és elmeséli, hogyan változott ez idő alatt az ember és a természet viszonya, illetve milyen tanulságokat lehet ­levonni mindezekből a jövőre nézve. „Ahogy a rádióban szokás mondani: maradjanak velünk!” – zárja bemutatkozását David Attenborough. Reméljük, hogy minél többen figyelnek rá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.