Fel, fel, vitézek!

Simon Judit filmje az 1848–49-es forradalom és szabadságharc egyik legkarakteresebb hadvezérének élettörténetét dolgozza fel.

G. K. E.
2021. 02. 18. 16:00
null
Honvédtüzérek harcban – a hadászati újításokat katonai hagyományőrökkel jeleníti meg a produkció Forrás: A komáromi hős című magyar dokumentumfilm
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Simon Judit A komáromi hős című ismeretterjesztő filmje az 1848–49-es forradalom és szabadságharc egyik legkarakteresebb hadvezére, Klapka­ György élettörténetét dolgozza fel. Visszanyúl a gyökerekig, a XVIII. század végéig, amikor a nagyapa, Klapka Károly megérkezik a Temesi Bánság fővárosába, Temesvárra. Fia, József már tevékenyen részt vesz a település gazdasági, társadalmi életében. Vállalkozásokat alapít, városi tisztségeket visel. 1819-től tizennégy évig polgármester, több rendi országgyűlésen városi követ – mi több, alkalmazottja az osztrák titkosrendőrségnek.

A szemléletes korrajz után a későbbi komáromi hős, Klapka György felfelé ívelő karrierjére helyeződik a hangsúly. A néző megtudhatja, hogy bár Klapka 1847-ben már főhadnagy, mégis kilép a császári-királyi hadseregből. Indiába készül, de beköszönt 1848 tavasza s a forradalom, ezért itthon marad, politikai missziót vállal. Batthyány­ Lajos miniszterelnök Erdélybe küldi a székely katonai segítség megszervezésére. A mozgékony, törekvő fiatalemberre, a kiváló katonára, aki hisz a polgári átalakulásban, itt figyelnek fel.

Honvédtüzérek harcban – a hadászati újításokat katonai hagyományőrökkel jeleníti meg a produkció
Fotó: A komáromi hős című magyar dokumentumfilm

A korabeli harcmodorokat, taktikákat, csapatmozgásokat, a hadvezér nevéhez fűződő ütközeteket, hadászati újításokat katonai hagyományőrök közreműködésével rekonstruálja a produkció, hosszabban időzve Klapka komáromi tevékenységénél, hiszen ezen a helyszínen bizonyíthatott leginkább, itt alakult ki a nevéhez fűződő kultusz. A töretlenül sikeres életutat az emigrációig követi nyomon a film. Az 1850-es évektől a tábornok Svájcban élt, megkapta az állampolgárságot, tagja lett a parlamentnek, katonai szakértelmét új hazája szolgálatába állította. A távollétet azonban nehezen viselte, idős korára hazatért.

Az ismeretterjesztő film számos művelődéstörténeti vonatkozást is felvillant. Szóba hozza a Klapka-indulót, amely Komáromban csendült fel először Egressy Béni zeneszerzőnek köszönhetően, aki épp honvéd főhadnagyként szolgált a második hadtestben, vezette a katonazenekart.

A Föl, föl, vitézek a csatára! kezdetű szöveget évekkel később, 1861-ben Thaly Kálmán írta meg a dalhoz. Elhangzik az is, hogy Klapka emlékiratainak első változata német nyelvű, ám angolra és svédre is lefordították, a második magyar kiadásból pedig saját kezűleg szerkesztette ki a szerző a dehonesztáló részeket, sőt az eredeti szöveget maga által készített hamis iratokkal egészítette ki. Ennek ellenére hasznos munka, hiszen a Görgeihez és a Kossuthoz fűződő kapcsolata ebből az anyagból ismerhető meg.

A hadvezért pozitív történelmi szereplőként értékelte a közvélemény, Simon Judit filmje is erre törekszik. Megszólal benne a tábornok legidősebb fiának unokája, Marie-Laure Masselin, aki felidézi: a leszármazottak büszkén vigyáztak neves felmenőjük tárgyaira, kardjai a dédszülők párizsi lakásának falát díszítették, mígnem a család úgy döntött, átadja ezeket a budapesti hadtörténeti múzeumnak. A komáromi hős életpályáját Koltai András, Borsi-Kálmán Béla, Csikány Tamás, Kedves Gyula és Hermann Róbert történészek értelmezik.

(A komáromi hős. Magyar dokumentumfilm, 50 perc. Rendező: Simon Judit)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.