Csaló alezredes

Továbbra is folyamatban van a közös lengyel–magyar nyomozócsoport által indított eljárás, melynek célja, hogy felelősségre vonja azt a nemzetközi­ bűnszervezetet, amelynek magyar és külföldi tagjai az eddig nem bizonyított gyanú szerint milliárdos kárt okoztak a lengyel államnak. Jelenleg a banda minden tagja szabadlábon van.

Pámer Dávid
2021. 04. 18. 16:59
Staudt Gábor
Staudt Gábor, a Jobbik egykori főpolgármester-jelöltje is gyanúba keveredett. Messzire vezető szálak Fotó: Kovács Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A történet szálai 2013-ig nyúlnak vissza, amikor két, korábban a Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNI) dolgozó főrendőr megszervezte az ország egyik jelentősebb, nemesfémekre szakosodott áfacsalási hálózatát. A hierarchikusan felépített csapat tipikus bűnszervezetként üzemelt, a feladatok el voltak osztva, a strómanok, katonák havonta körülbelül ezer eurót tehettek zsebre, miközben a vezetők milliárdos bevételen osztozhattak.

A szervezet egyik legfontosabb tagja az a H. Dávid volt, aki a csaláshoz „szállította” a nemesfémszakmában való jártasságot és a kapcsolati tőkét, hogy honnan lehet beszerezni azokat a termékeket, amelyeket meg tudnak később „áfáztatni”. H. korábbi ügyleteinek köszönhetően kiváló rendőrségi összeköttetésekkel rendelkezett, így neki köszönhetően került a csapatba még aktív állományú NNI-s tisztként R. Sándor, aki magával hozta F. László nyugalmazott rendőr alezredest is, aki egy idő után átvette az áfacsaló hálózat irányítását. E hálózat korábbi működését a következőképpen írják le forrásaink: egy romániai vállalkozás megvette az ezüstöt nettó áron olyan magyar nagykereskedőktől, akik azt olasz gyárakból rendelték, majd papíron, ugyancsak nettó áron eladták egy ismerősük lengyelországi cégének, amelyik aztán bruttó áron továbbadta a lengyel felvásárlónak. Ehhez a csoporthoz köthető az a P. Bálint is, aki egy kulcsfontosságú vallomás szerint a milliárdos biznisz lengyel vevőjével hozta össze F.-éket. A lengyel férfi azóta már szökésben van, mert a helyi maffiaellenes egység kérésére körözést adott ki ellene a bíróság.

Az „áfázást” úgy álcázták, hogy a banda egy ismerősének cége a könyvelésében a beszerzést is bruttó áron tüntette fel. Ezzel a csalással nem a teljes beszerzési érték, csak a beszerzési és az eladási összeg közötti különbözet után lett adófizetési kötelezettsége a vállalkozásnak. Mialatt folyamatosan szállították az árut Lengyelországba, megkezdték az új cégek alapítását, hiszen a gyanúba keveredettektől meg kellett szabadulniuk. Ehhez a H. Dávid ismeretségébe tartozó csecsen bűnözőt kérték meg, hogy hajtson fel ukrán állampolgárságú személyeket, akik aprópénzért elvállalták, hogy ezeket a vállalkozásokat a nevükre írassák. F. és csapata az üzletet azért nem bonyolította túl, mert elsősorban nem a magyar, hanem a lengyel költségvetésnek okoztak kárt, ami abból a szempontból fontos, hogy „áfás körökben” tényként kezelik, hogy a lengyel adóhatóság sokéves lemaradásban van a magyar NAV-hoz képest is. A másik ok az F. Lászlót ismerő informátorunk megfogalmazása szerint, hogy „a rendszer elfárad”. Ezt úgy kell érteni, hogy mivel országokon átívelő bűncselekményekről van szó, a jogsegélykérelem és egyéb procedúrák több évig késleltethetik az eredményes felderítést. A másfél évig tartó „áfázás” milliárdos nyereséget hozott a szervezet vezetőinek, akik jelenleg is szabadlábon tevékenykedhetnek.

Mindezek után azt a döntést hozták, hogy a korábban ezüstben utazó banda a nagyobb haszon érdekében áttér az arannyal való üzletelésre, azaz magyarországi partnerükkel speciális arany ékszereket gyártattak. A társaságon ugyanakkor eluralkodott a paranoia, megijedtek, hogy az adóhatóság lépni fog ügyükben, emiatt H. Dávid egyik ismerősénél nagy mennyiségű, 65 millió forintot érő színaranyat rejtettek el. Számításaikba azonban hiba csúszott: néhány nappal az áru eldugása után a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) munkatársai házkutatást tartottak H. Dávid barátjánál, akit később kábítószer-kereskedelem miatt vontak felelősségre. A rendőrök a megtalált kábítószer mellett F.-ék aranyát is lefoglalták.

Egy évvel később újabb homokszem került a gépezetbe, mivel a szervezet vezetőjét fogták meg kisebb ügyben. F. és egyik korábbi katonája egy budafoki étteremben rendezett jelenetet: szidalmazták az ott dolgozókat, az étterem tulajdonosát, majd megrongálták a berendezést. A kiérkező rendőrök a két férfit előállították a kerületi rendőrkapitányságra, ahol gyanúsítottként hallgatták ki őket. Velük szemben garázdaság, illetve felfegyverkezve elkövetett garázdaság miatt indult nyomozás. F. Lászlóék idővel az áfacsalásról áttértek a „lehúzásokra”, ám egy olaszországi bűncselekmény miatt a volt NNI-s alezredest és egy társát negyvenmilliós lopással gyanúsították meg, majd egy nemesfémekben utazó vállalkozót svédországi üzletbe vontak bele, aminek a vége szintén büntetőeljárás lett, hiszen a férfinek 52 millió forintos kára keletkezett.

Staudt Gábor, a Jobbik egykori főpolgármester-jelöltje is gyanúba keveredett. Messzire vezető szálak
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Fordulat az ügyben 2018 márciusában történt, amikor egy kiugrott bandatag feljelentést tett a magyar és lengyel hatóságoknál, majd tanúként beszámolt az általa ismert bűncselekményekről, sőt azt is hangsúlyozta, hogy a milliárdokat elcsaló, nemesfémmel kereskedő bűnszervezet tagja volt Staudt Gábor jobbikos politikus is, aki később magánéleti okokból lemondott a parlamenti mandátumáról. A tanú azt is elmondta, hogy a banda irányítója, F. László korábban a Jobbik szakértője, illetve Staudt bizalmasa volt, hozzátéve, hogy kettejüknek a bűnös úton megszerzett vagyonnal hosszú távú politikai céljaik voltak, többek között az, hogy Staudt belügyminiszter legyen, a nyugalmazott alezredes pedig az államtitkára. A nemesfémmel üzletelő bűnbanda ellen végül Magyarországon és Lengyelországban is nyomozás indult. Itthon a Fővárosi Nyomozó Ügyészség járt el, míg a lengyeleknél speciális, „maffiaellenes” ügyész által irányított, szervezett bűnözés, terrorizmus, nemzetközi kábítószer-kereskedelem és gazdasági bűnözés ellen fellépő különleges rendőri egység indított nyomozást az F. László vezette csapat ellen. Később a két szervből létrehozott, közös nyomozócsoport kezdett eljárni az ügyben, de gyanúsítottakat egyelőre nem hallgattak ki.

Idetartozik az is, hogy tavaly nyáron két magyar és egy szerb állampolgárságú férfit tetten értek a hatóságok a Fejér megyei Tordason, ahol komoly droglabort működtettek egy házban.

A BRFK kábítószer-bűnözés elleni osztály, valamint a bűnügyi bevetési osztály nyomozói összesen háromszázmillió forint értékű metamfetamint találtak, amelyből minimum 100-150 kilogramm amfetamint tudtak volna előállítani.

A gyanúsítottak közül ketten, B. Péter és P. Gusztáv is köthető a nemesfémekkel üzletelő, valamint „lehúzásokból” jövedelmet szerző társasághoz.

B. Péter még 2013-ban csatlakozott F.-ékhez, aminek előzménye, hogy a banda kapcsolatba akart lépni a már említett lengyel vásárlójukkal, akinek a lengyelországi Legnicában lévő üzletébe szállították ki a több tíz tonna ezüstöt és más egyéb nemesfémeket. A már szintén megemlített P. Bálint kérésére párszor a csapattal B. Péter is Lengyelországba utazott, ám a volt alezredesnek és társainak idővel teherré vált mindkét férfi: tudni lehetett, hogy milliárdokat fognak kaszálni az áfacsalással, a pénzen pedig nem akartak osztozni.

Kapóra jött, hogy B. Pétert itthon gazdasági bűncselekmény miatt körözni kezdték, és bujkálnia kellett. F. Lászlóékban azonban feltétel nélkül megbízott, akik egyik nap elkísérték abba a hostelba, ahol álnéven lakott. Másnap reggel a Nemzeti Nyomozó Iroda célkörözési alosztálya kopogtatott B. Péter ajtaján. A férfi évekkel később szabadult a letartóztatásból, és forrásaink szerint „le akarta vadászni” F.-et és a szervezet több tagját. Végül azért nem fajultak el a dolgok, mert a konfliktust a hírhedt kecskeméti maffiaper egyik elítéltje simította el, hiszen a férfi jó viszonyban volt az áfacsaló banda egyik kulcsemberével, H. Dáviddal, akin keresztül a drogügy másik érintettje, P. Gusztáv is kapcsolatba hozható az F. László-féle társasággal: F. Lászlóék rajta keresztül üzentek a bűnbanda ellen feljelentést tevő kiugrott tagnak, hogy álljon le, és ne beszéljen többet sem a hatóságoknak, sem a sajtónak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.