Kétharmaddal az egységért

Sipos József korrekt monográfiája a száz éve megkezdett bethleni konszolidációról.

M. P.
2021. 04. 16. 11:35
null
Budapest, 2019. november 14. Gróf Bethlen István politikus, egykori miniszterelnök szobra a Budai Várban a Szent György téren õszi környezetben. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két világháború közötti magyar politikai élet ikonikus alakja Bethlen István, akinek nevéhez az éppen száz éve megkezdett konszolidáció köthető, amely nem jelent mást, mint hogy az 1921. április 14. és 1931. augusztus 24. között kormányfőként tevékenykedő politikus belpolitikai és gazdasági-pénzügyi stabilitást, valamint diplomáciai elismerést hozott a négy évszázad után újra létrejövő önálló magyar államnak. Eredményei része – többek között – a szociáldemokratákkal való megegyezés, a pengő bevezetése, illetve hazánk csatlakozása a Népszövetséghez.

A bethleni konszolidáció egyik legfontosabb eleme, sőt bizonyos értelemben belpolitikai fundamentuma az, hogy az 1920. évi nemzetgyűlési választásokon kiváló eredményeket elérő két politikai formáció, a Friedrich István egykori miniszterelnök vezette Keresztény Nemzeti Egyesülés Pártja és a Nagyatádi Szabó István irányította Országos Kisgazda- és Földmíves Párt szervezetéből és tagjainak jelentős részéből létrehozta az Egységes Pártot, amely miniszterelnöksége alatt végig (és később is, csak más nevek alatt) kormányzott, s amelynek hivatalos neve a Keresztény-Keresztyén Földmíves-, Kisgazda- és Polgári Párt volt.

Már az 1922 februárjában létrejött párt neve is, amelyben a kereszténység katolikus és protestáns megnevezése egyaránt megjelent, utalt Bethlen „egységesítő” belpolitikai programjára, amely a felekezeti csoportok, a politikai és ideológiai irányzatok, valamint a társadalmi rétegek megosztottsága helyett a trianoni békediktátumtól sújtott ország mielőbbi összefogására buzdított az újjáépítés jegyében.

Sipos József címzetes egyetemi tanár, a két világháború közötti magyar belpolitika és Nagy Imre életművének jeles kutatója A bethleni kétharmad – A Kisgazdapárt kormányzópárttá bővítése és az 1922-es választások című könyvében elsősorban korabeli sajtóforrások és Bethlen 1922-es kampánykörútjának eseményei elemzésén keresztül mutatja be azt a folyamatot, amelynek során a Nagyatádi Szabó István-féle kisgazdapárt kormánypárttá bővült. Jelentős eredménye a kötetnek, hogy az eddigi szakirodalommal ellentétben nem pusztán a két párt egyesüléséről ír, hanem rámutat arra is, hogy Bethlen épített a kisgazda, paraszti „csizmás képviselőkre” is, s hogy a Keresztény Nemzeti Egyesülés Pártjának csak egyes csoportjai és tagjai csatlakoztak az új párthoz. Részben azért, mert jelentős részük konzervatív és Habsburg-párti­ legitimista volt, míg a kisgazdák jórészt – ugyan a monarchia államformájának hívei, de – szabad királyválasztók.

Sipos József alapvető jelentőségű monográfiája annak a bonyolult folyamatnak a korrekt bemutatása, hogy miként sikerült egy stabil – és végső soron évtizedekig sikeres – kormánypártot létrehoznia néhány hónap alatt Bethlen Istvánnak. Annak szellemében, hogy a magyar politikai élet domináns és nagy társadalmi támogatottsággal bíró szereplői együttesen dolgozhassanak az első világháborúban vesztes és Trianonban megcsonkított magyar állam talpra állításán.

(Sipos József: A bethleni kétharmad – A Kisgazdapárt kormányzópárttá bővítése és az 1922-es választások. Belvedere Meridionale, Szeged, 2020, 386 oldal. Ára: 2625 forint)

(A borítóképen Gróf Bethlen István politikus, egykori miniszterelnök szobra a Budai Várban a Szent György. Fotó: MTVA/Jászai Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.