Teaidő

Egyszer a kínai császár árnyas fa alatt üldögélt, s miután feltámadt a szél, néhány levél a csészéjébe hullott. A császár nem törődött vele, megitta, és ízletesnek találta. Ma már tudjuk, hogy tealevél volt. Egy ideig Európában csak a Portugáliához tartozó Azori-szigeteken termeltek teát. Három évvel ezelőtt Varga Marianna magánemberként elsőként kezdett el kísérletezni a termesztéssel. Ma ő Magyarország teanagykövete.

Ozsda Erika
2021. 04. 26. 19:21
null
20210406 Dunakeszi Varga Marianna teamester fotó: Teknős Miklós (TEK) Magyar Nemzet Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Marianna vidéken nőtt fel, a nyarakat a nagyszüleinél töltötte, akik hatalmas kertjükben és földjükön gazdálkodtak. Nagymamája jól ismerte a növényeket, unokájának kicsi kora óta tanította, hogy melyik mire jó. Teákat és kenőcsöket is készítettek belőlük. Marianna friss diplomával a kezében – a Szent István Egyetem Kertészettudományi Karán végzett okleveles kertészmérnökként – az egri borvidéken szőlész-gyümölcsészként helyezkedett el, majd hét hónapig Ausztráliában dolgozott. Onnan Angliába utazott elsősorban a nyelvtanulás miatt, de Londonban régi vágya is teljesült: teakereskedésben kapott munkát. 2006-tól hat évig dolgozott ott, szakmailag képezte magát, kóstolókat, teaklubokat tartottak. Angliában szerezte meg az okleveles teaszakértői képesítést. Miután hazatért, kóstolókat tartott.

Akkoriban itthon senki nem értette, hogy miért szeretne ezzel foglalkozni, barátok, rokonok mind ugyanazt mondták – ebből itt nem lehet megélni.

Három évvel ezelőtt Hollandiából indult el az Európai teaprojekt, amelynek célja, hogy úgy járjon kéz a kézben a teatermesztés és a teafogyasztás, ahogy a szőlőtermesztés és a borfogyasztás. A holland kertész, aki nyolc év alatt kinemesített egy hidegtűrő teacserjét, Európa több országában keresett teanagyköveteket. Feladatuk hazájukban a teatermesztés meghonosítása, a növény, valamint a fogyasztás népszerűsítése. Angliában, Skóciában, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban is nyíltak mini kertek. Az európai termelők tartják a kapcsolatot egymással, megosztják a tapasztalataikat.

– Hollandiában először megtanították, hogyan fogjak a feladathoz – idézi fel a kezdeteket Varga Marianna. – Miután hazatértem, a szüleim kertjében ültettem pár sor cserjét, és a blogomon felhívást tettem közzé: teakedvelőket, hobbikertészeket kerestem, akik szívesen csatlakoznának. Kezdetben arra gondoltam, hogy azoknak szeretnék – nem megélhetési, hanem – plusz bevételi lehetőséget nyújtani, akik azelőtt növénytermesztéssel foglalkoztak, területtel és szaktudással rendelkeznek, viszont valami miatt az üvegházuk üresen áll. Nagy meglepetésemre a felhívásra hatan is jelentkeztek. Az elmúlt három évben több ezer teacserjét ültettünk el, s hat kis teakertben folyik próbatermesztés a szakmai irányításom alatt.

A teaszakértő a kutatásait a saját költségén végzi. A kísérletek célja, hogy a rajongók számára elérhető legyen a teacserje, amelyet a kertjükben vagy a szobaablakban is gondozhatnak, saját teát fogyaszthassanak, elkerülve ezzel a világ túlsó feléről történő drága és környezetkárosító szállítást.

Vácon nemsokára látogatható lesz Marianna saját kaméliakertje. Az 1080 négyzetméteres terület felét teanövénnyel, a másik felét olyan gyógynövényekkel ültette be, amelyekből szintén lehet teát vagy főzetet készíteni. A bemutató teakertben a kísérleteit is megnézhetik majd a látogatók. A teacserje gazdaságilag nem számít haszonnövénynek Magyarországon. Ázsiá­ban, ahol őshonos, egész évben nő, nálunk viszont a klíma miatt novembertől március végéig hibernál. Májustól lehet szüretelni, mindig a legfelső, legfiatalabb leveleket kell leszedni. A cserje folyamatosan bokrosodik, évről évre több lesz a hozama. A hajtások feldolgozása attól függ, hogy fehér vagy zöld tea készül-e belőle. A Fogadj örökbe egy teacserjét elnevezésű kezdeményezés célja a kutatások támogatása, amiért cserébe az örökbefogadók kóstolóval egybekötött sétán vehetnek részt.

Varga Marianna: A filteres tea az előállítása során számos környezetkárosító folyamaton megy keresztül, rengeteg szemetet termel Fotó: Teknős Miklós

– Magyarországon az 50-60-as években próbálkoztak teatermesztéssel, de erről semmilyen leírást nem találtam – fűzi hozzá Marianna –, éppen ezért szeretném a kutatásaimat könyvben is megjelentetni.

Óraadó a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem egyik képzésén, és gyakran tart előadást szakmai rendezvényeken. A gödöllői telep kísérleti kertjének egy mini kertet adományozott, ahol a tanulók kísérleteket végezhetnek. Tavaly végzett az első diákja, aki a teatermesztésből írta a szakdolgozatát, s akit szakmai konzulensként segített. Kávézóknak és cukrászdáknak is tart képzéseket. A kóstolókon nem márkákat vagy teatípusokat képvisel, hanem a teakészítés helyes módját mutatja meg. A lakásban nevelgetett cserje októbertől márciusig virágzik, olyankor a virágjából készíthetünk teát, amely koffeinmentes, nyugtató, édeskés ízű. Marianna két-három csészével iszik naponta. A legtöbben felforraljuk a vizet, beledobjuk a filtert, mézet keverünk hozzá, és úgy gondoljuk, tettünk valamit az egészségünkért.

– Senkit nem szeretnék megbántani, de a filteres teákat nem javaslom. Láttam, hogy mi kerül a filterbe – magyarázza a szakértő. – Nem tudjuk, hogy mikor szüretelték, mennyit állt a raktárban, hányszor permetezték. A mi leveleink frissek, azonnal fogyaszthatók. A teában magas az antioxidáns-tartalom, C-, B-, E-vitamint, káliumot, kalciumot és mangánt is tartalmaz. A jó tea önmagában is finom, felesleges aromásítani. A fiatal levelek lédúsak, édesek, és egy csésze italhoz csak egy kis kanál szárított teát használunk. A cserjéink vegyszermentesek, Magyarországon még nincs semmilyen kórokozójuk, kártevőjük. A filteres tea az előállítása során számos környezetkárosító folyamaton megy keresztül, rengeteg szemetet termel.

A tea, ha kell, frissít, ha kell, felmelegít. Az ital sokoldalúan alkalmazható, a konyhában korlátlan a felhasználási területe. Sütni, főzni lehet vele, süteménykrémbe, palacsintatésztába keverni.

A receptekben található vizet felében vagy egészében helyettesíthetjük teával. Különleges, de nem túl erős ízt ad. Ha grillezésnél a pácléhez használjuk, finom és szaftos lesz tőle a csirkehús. Amerikában teabárokban koktélokat kevernek belőle. A használt levélből kiváló hajöblítő készíthető. A zöld teát főleg magas antioxidáns-tartalma miatt érdemes fogyasztani, tisztító és méregtelenítő hatású. Nemcsak a tavaszi fáradtság, de a szemkarikák ellen is kiváló. Hidegen áztatott levélből limonádé készülhet. Kis bodzaszörppel és ásványvízzel felhúzva remek üdítő ital.

Varga Marianna folyamatosan képezi magát, jelenleg teabarista-továbbképzésen vesz részt. Az angliai UK Tea Academy hallgatója. Kezdetben munka mellett, ötödik éve főállásban foglalkozik a teával. Lassú folyamat volt, amíg odáig eljutott, hogy idén a fenntartható gazdálkodás kategóriában Az Év Agrárembere kitüntető díj döntősei közé került.

Kiemelt kép: Teknős Miklós

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.