Álmatlanul

Sokat hallani a poszt-Covid-tünetegyüttesről és a lelki megterhelésről, de az álmatlanság mégsem kerül szóba.

2021. 06. 01. 11:00
null
sokat hallani a poszt-Covid-tünetegyüttesről és a lelki megterhelésről, de az álmatlanság mégsem kerül szóba Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bő egy évvel a koronavírus okozta lezárások kezdete után sokat hallani a poszt-Covid-tünetegyüttesről és a lelki megterhelésről, de az álmatlanság mégsem kerül szóba. Pedig a koronaszomniának nevezett betegség a pandémia miatt bekövetkezett életmódváltás nyomán rengeteg embernél előfordul. A Southamptoni Egyetem szerint legalább minden hatodik, de inkább minden negyedik brit küzd az álmatlanság növekvő tüneteivel a bezártság óta, főként a családanyák és a kórházi, illetve a más létfontosságú szektorokban dolgozók. Kínában 14,6 százalékról húsz százalékra nőtt az álmatlanok száma, Olaszországban és Görögországban pedig negyven százalékra. A Google szerint az inszomnia kifejezésre soha annyiszor nem kerestek rá, mint az elmúlt egy évben.

Kóros álmatlanságról beszélünk, ha az illető nem tud elaludni, éjszaka többször vagy túl korán felébred. A probléma gyakran fordul elő néhány napon keresztül több időzóna átlépése esetén, de hosszabb fennállását okozhatják szervi bajok, stressz és depresszió is. A megnövekedett stresszfaktor áll a koronaszomnia mögött – állítják a szakértők. Az emberek félnek a vírustól, a lassan induló oltási kampány miatt korábban attól is, hogy nem jut nekik szérum, stresszfaktort jelenthet az oltások minőségétől vagy mellékhatásaitól való félelem, és akkor a gazdasági problémákról még nem esett szó. A létbizonytalanság, az elvesztett munkahelyek miatt érzett felelősség főként a férfiakat terheli, a családanyáknak pedig a home office miatt nem egyszerűen több műszakban, hanem folyamatosan minden szerepben kell helytállniuk.

sokat hallani a poszt-Covid-tünetegyüttesről és a lelki megterhelésről, de az álmatlanság mégsem kerül szóba
Fotó: PIXABAY

Megszűnik tehát az a normál beállítódás, hogy az otthon a nyugalom szigete, ahol meg lehet pihenni, bármi baj is legyen egyébként a mindennapokban. Ez annyira megnöveli a stressz-szintet, hogy az illető nem alszik jól, ami újabb stresszfaktorként szolgál, hiszen aggódik, hogy nem tudja kialudni magát, és így önmagát erősítő folyamatként még kevesebbet alszik. A pszichológusok megoldásként a napi rutin megtartását, a koffein és esténként a számítástechnikai eszközök használatának drasztikus csökkentését ajánlják.

Milyen szerencse, hogy mindössze 199 dollárért egyszerűbb megoldást vehetünk a problémára. Egy amerikai cég olyan testet körülölelő párnát fejlesztett, amely saját állítása szerint minden elalvási nehéz­séget megszüntet, mivel „a luxus érzését kínálja”, „természetes anyagból készül” és még a párnahuzata is mosható. Kész nyereség! A nagy méretű, átölelhető párnákat a várandós nők kényelmesebb fekvése érdekében szokták ajánlani. Ám szakértők szerint, ahogy a kismamák sem kizárólag a hosszú párnától alszanak jól, hanem a szülésre való megfelelő lelki felkészüléstől, így meglehetősen kérdéses, hogy egy speciális párna valóban segíthet-e a koronaszomnia legyőzésében. Néhány netes komment szerint nem is biztos, hogy a párna tényleg természetes anyagú. A világ minden táján termesztik ugyan a brazil kaucsukot, amelynek levéből megfelelő összetevőkkel való kezelés után egységes, viszkózus anyag keletkezik, könnyű belőle bármilyen formát kialakítani. Ám mivel a természetes latex nem olcsó, számos gyártó a költségek csökkentése érdekében hozzákever mesterséges gumiból készült alapanyagot is. A cég szerint az, hogy csak a huzatot kell mosni, kifejezetten a vásárlók kényelmét szolgálja, a szkeptikusok viszont úgy vélik, hogy hasonló vírusos időben biztonságosabb a párnabelsők fertőtlenítése is. Összességében pedig szomorú, hogy a koronavírus nyomán kialakult pszichés betegségekből gyorsan akarnak bizonyos cégek meggazdagodni. Hiszen kereslet mindig lesz a könnyű megoldásokra, mert mennyivel egyszerűbb speciális párnán aludni, mint otthon is fenntartani a munka-magánélet egyensúlyát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.