A magokkal egyszerűbb a helyzet. Az egészségünk végett kitalálták, hogy legyenek olyan magok, melyek nincsenek megsózva. Ez nyilván nagyon helyes megoldás a pótcselekvések és félrenézések bolygóján, de a való élet ennél is kissé bonyolultabb. Mert vegyük például azt az esetet, amikor mondjuk úgy száz esztendővel ezelőtt a magyar parasztember Péter-Pálkor felcihelődött hajnali fél négykor, hogy menjen learatni a búzát. Kaszával. S képzeljük el, hogy az asszonya akkor a szalonna és a sódar helyett jó, egészséges müzlit rakott volna elébe reggelire. Na ugye… nyilván elmorcosodás és hangos szó lett volna a következmény. Vagyis – vonhatjuk le a helyes következtetést – ha nem úgy élnénk, ahogy élünk, akár sósan is ehetnénk a magokat, már csak azért, mert a mag úgy finom, ha sós, legyen szó akár mogyoróról, manduláról, kesudióról vagy ezek keverékéről. A gyerekkor ebben is kivételt képez persze, mert hát ki a fene sózta a bokorról szedett mogyorót, a fáról szedett mandulát, hát senki, csak faltuk befelé. (Kesudió nem nőtt az érdligeti dombokon.) S Rezeda Kázmér érdeklődve olvasta azt is egyszer, hogy a sárgabarackmagban cián van, úgyhogy azt nem szabad enni, és kissé ijedten gondolt vissza gyermekkorára, amikor a napon száradt a sárgabarackmag garmadája, amit ők aztán kalapáccsal feltörtek, piszkos kis ujjaikkal kikaparták a törmelékből a finom, édes belét, és falták kilószámra.