Mikor kell a füvet kaszálni? Jelentéktelennek tűnő kérdés, pedig ettől függ, hogy milyen tej és sajt kerül az asztalunkra. Korábban figyelembe vették a kaszáló tulajdonságait, a családi gazdaság munkaerejét, a jószág igényeit, a tejhozamot. A globális változások miatt azonban ma már számolni kell többek között a piaci igényekkel és az éghajlatváltozás hatásaival is, miközben az állatjóléti szempontokat sem szabad figyelmen kívül hagyni. Mikor kaszáljunk tehát?
Babai Dániel etnográfus-biológus, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézetének tudományos munkatársa jól körülhatárolható területen, a Kárpát-medencében, azon belül a székelyföldi Gyimesben vizsgálja a gazdálkodásban bekövetkező változások ökológiai hatásait. A Magyar Tudományos Akadémia kiválósági pályázata, a Lendület program egyik nyerteseként úgy véli, a hagyományos ökológiai tudás, magyarán a népi természetismeret létfontosságú a biológiai sokféleség megőrzése szempontjából. A kutatói hozzáálláson is múlik, lesz-e párbeszéd a természetvédők és a gazdálkodók között, erősíti meg Babai Dániel és Molnár Zsolt közösen jegyzett cikke a brit Trends in Ecology and Evolution című tudományos folyóiratban.
Tisztelni a fecskéket
A hagyományos tájhasználatról a Gyimesbükkön élő Sárig Attilát kérdeztük:
– Elődeim egy életen át dolgoztak a hegyi kaszálóinkért. Nem akartam kukába dobni az évszázados munkájukat, azt mondtam, ezzel valami olyat kell kezdeni, ami minket is életben tart. Sokszor rácsodálkozom, hogy ezekből a hegyoldalakból ilyen fantasztikus, szép sárga sajtot lehet készíteni. Ez maga a csoda. És mi vagyunk a varázslók, akik a hegyoldalakat átalakítjuk finom, ehető sajttá a tehenek segítségével.
A gazdálkodó életmód egyik sajátossága a kalibázás. Tavasszal a gyimesi csángók kiköltöznek állataikkal a hegyi legelőkre, majd ősszel, Szent Mihály napja körül hazaköltöznek. Néhány család az egész nyarat a nyári szálláson tölti, a többség inkább naponta megteszi az utat a kaliba és a falubeli ház között.