Ahány ház, annyi pogácsa… – gondolta Rezeda Kázmér, aztán megpróbálta sorra venni.
Rezeda Kázmér nagymamája körülbelül bármiből tudott pogácsát készíteni, úgy „gondolomformán”, és a pogácsái nagyobb része finom volt. Krumplis pogácsában volt a legjobb, különösen abban az esetben, amikor a krumplis pogácsát rendeltetésszerűen készítette el, ötlet és fakszni nélkül.
Rezeda Kázmér nagymamájának ötletei és faksznijai kivétel nélkül arra irányultak, hogy a maradékot ne kelljen kidobni. Ugyanis Rezeda Kázmér nagymamája komolyan vette az ételt, komolyan vette a családot, komolyan vette az unokákat, komolyan vette a hazát, a hagyományt, a szokásokat, az időjárást, a megsárgult fényképeket, az Úristent, a konyháját, a vasárnapot, a szőnyegporolást, a nagypapát és a déli harangszót, ami, ha megszólalt, ki kellett tenni a forró levest az asztalra.
Rezeda Kázmér nagymamájának nem volt ideje megbolondulni, így például soha nem képzelte magát női testbe zárt férfinak, és elkerülte a pánikbetegség is.
Viszont nem dobott szemétbe semmilyen ételt.
Ha a kenyér megmaradt, lereszelte, és prézli lett belőle. De voltak azért meredekebb megoldásai is. Például amennyiben a krumplifőzelék maradt meg, abból valami rejtélyes, csak az alkimisták praktikáival összemérhető varázslat során szintúgy krumplis pogácsa lett, amit nagypapa egy „te nyilván megbolondultál, fiam” dörmögéssel nyugtázott, amire nagymama az ő szelíd „na de apuska!” sóhajával felelt, s mire ez a párbeszéd véget ért, a még kisgyerekkorban lévő Rezeda Kázmér és unokatestvérei felfalták a tepsiben pihenő és hűlő, krumplifőzelékből lett krumplis pogácsa nagyobb részét.
– De gyerekek, ne olyan forrón, megfájdul a hasatok… – korholta őket nagymama, de a has soha nem fájdult meg, nagymama pedig ölébe ejtett kezekkel és boldogságos mosollyal nézte a siserehad pusztítását.
Ám ne tagadjuk le, hogy a krumplis pogácsa akkor volt a legfinomabb, amikor krumpliból, tojásból, vajból, lisztből és sóból készült, és Rezeda Kázmér megbabonázva nézte, ahogy a főtt krumplit nagymama átpréseli a krumplinyomón, aztán hozzáadja, amit kell, és könyökig feltűrt ingujjal összegyúrja. Aztán azzal a furcsa vaskarikával (vö. pogácsaszaggató) egyforma, szép kerek darabokat csinál a tésztából, s amikor ez kisült, olyan mennyei illat lengte be a lakást, hogy valamiért mindenkinek, aki odahaza tartózkodott, a konyhában támadt hirtelen nagyon fontos elintéznivalója.