Hatvanegy éves korában, 2018-ban követett el öngyilkosságot Franciaországban Anthony Bourdain tévés szakács, a CNN műsorvezetője, számos bestseller szerzője. Három évvel később az Oscar-díjas Morgan Neville dokumentumfilmet készített a sztárséf életéről, a hírességhez vezető útjáról és haláláról.
Bourdain francia gyökerekkel született Amerikában, a Culinary Institute of America elvégzése után kisebb-nagyobb éttermekben dolgozott, majd 1998-ban (ekkor már negyvenkét éves volt) a híres New York-i francia étterem, a Brasserie Les Halles főszakácsa lett. Karrierje 2000-ben indult be igazán, ekkor jelent meg A konyhafőnök vallomásai című könyve, amely szerte a világon bestseller lett. Hirtelen mindenkinek ő kellett: televíziós személyiség lett belőle, aki nemcsak az ételeket és az egzotikus tájakat mutatta be műsoraiban, de azt is, hogy hogyan működnek az emberek. Először a Food Networkön vezetett műsort, majd a Travel Channelhez szerződött (ezzel a műsorával két Emmy-díjat is nyert). 2013-ban csatlakozott a CNN-hez, és hamar a csatorna egyik kedvenc figurája lett. Parts Unkown (Nem séfnek való vidék) című műsora Magyarországon is járt: Zsigmond Vilmos életén keresztül mutatta be Budapestet, vele együtt járta és ette végig a várost.
Anthony Bourdain mindig is kilógott a sorból, nem a klasszikus utat járta be a sikerig. Híres volt humoráról és őszinteségéről, igazi mindenevő hedonista, aki soha semmire nem mondott nemet: mindent megkóstolt, amit elé tettek, legyen az élő kígyó, fókaszem vagy rothasztott cápahús. Könyveiben kiteregette a szennyest: nyers őszinteséggel írt a kulináris világ kulisszatitkairól, például arról, hogyan használják fel okosan a romlott alapanyagokat, és hogyan lopnak az éttermi dolgozók – de a drogokról és az alkoholról is nyíltan beszélt. Ő lett a „gasztronómia rossz fiúja”, mindenki legjobb haverja, akivel szívesen megittunk volna egy sört egy marokkói sikátorban, vagy megkóstoltunk volna helyi specialitást egy vietnámi piacon. Három évvel ezelőtti halála után óriási űrt hagyott maga után: azóta is utazók számtalan internetes bejegyzése szól arról, vajon mit szólna az adott ételhez Bourdain?