Nincs irodalmunkban még egy olyan író, aki úgy tudna elmesélni egy (kis)vendéglői étkezést, mint Krúdy Gyula. Ábel egyenesen előírná az orvosoknak, hogy súlyosabb betegségeken átesett pácienseik lábadozásához, az esedékes vitaminkúrán és gyógytornán túl kötelezően felírjanak a receptre egy-egy immunerősítő Krúdy-novellát is. A patikus végigfutna szemével a vényen, majd kirakna a pultra egy doboz aszpirint, egy levél C- és B-vitamint, és végül az Isten veletek, ti boldog Vendelinek című novellát fénymásolatban, esetleg pendrájvon – a páciens életkorának függvényében. De természetesen más Krúdy-mű is bevethető lenne, az orvos megítélése szerint. A gyógyulási idő nagy valószínűséggel megfeleződne, s a korábban a gyógyszerek által felélt pír hamar visszatérne betegünk arcára. Nincs ebben semmi titok, a logikai lánc a következő: jó étvágy nélkül reménytelen bármiféle lábadozási kísérlet, a betegség alatt duzzogni visszavonult étvágyat elő kell csalogatni, szakkifejezéssel: gerjeszteni, Krúdy pedig éppen ennek a nagymestere.
Ábelnek mindig akkor esett a legjobban az ebéd vagy a vacsora, amikor előtte Krúdyt olvasott. (A reggeli csak azért nincs a sorban, mert sem ébredés előtt, sem a zuhany alatt nem szokott olvasni.) És hát a legvérmesebb állatvédőnek is összefut a nyál a szájában, amikor ilyeneket olvas, hogy: „Mielőtt a libahús komoly elfogyasztásához fogott volna, villájára tűzködött kenyérhéjakat, amelyeket a zsíros tálban különböző helyekre rakosgatott, mint a horgot szokás kivetni. Elhelyezvén a jövendőbeli örömöket, trombita alakú mandzsettáját hátrahúzta két kezén, és mutató- és hüvelykujjai közé fogta a kiszemelt húsdarabokat.”
Az sem kizárt, hogy egy-egy Krúdy-olvasmány időnként megtizedeli a vegetáriánusok sorait, s számosan közülük szemlesütve kérezkednek vissza a rendes, hétköznapi étkezés bordó színű sonkaszeletekkel, velős koncokkal ékesített bástyái mögé.
Napjainkban talán csak egyetlen tollforgató közelíti meg a Krúdy-féle gasztronómiai magaslatokat. Az, aki – bizonyára nem véletlenül – éppen Krúdy egyik íróhősének, Rezeda Kázmérnak a nevét választotta fedőnevéül, és aki éppen lapunk hasábjain meséli el időről időre legújabb gasztronómiai és vinológiai kalandjait.