Trópusi Trump

Amerika legfiatalabb elnöke, Nayib Bukele Twitteren intézi Salvador ­államügyeit. Pártja az év elejei választásokon majd minden helyet megszerzett a parlamentben. Két és fél év után Bukele népszerűsége még az egekben­ van, ám egyik legutóbbi kísérletével hatalmasat zuhanhat.

Pósa Tibor
2021. 10. 18. 13:32
People use Bitcoin in El Zonte Beach in Chiltiupan, El Salvador
EL SALVADOR-BITCOIN/ Fotó: Jose Cabezas Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

San Salvadorban a napokban volt egy kisebb elnökellenes tüntetés, talán ezer fő vett részt rajta. A világ más pontján ez természetes, de ilyen eseményre Salvador fővárosában az utóbbi időben nem került sor. Annyira népszerű az elnök, ­Nayib Bukele, hogy ilyen meg sem fordult a salvadoriak fejében. Az Új ötletek (Nuevas Ideas) nevű pártja tarolt a februári törvényhozási választásokon: előzetesen a parlamenti helyek hetven százalékában reménykedhetett, aztán kilencven százalék fölött teljesített. Az új elnök szinte mindent megtehet Közép-Amerika legszegényebb országában. A fia­tal politikus megértette a nép hangját, és lebontotta az államot majd harminc évig uraló kétpártrendszert – a jobboldali Arena, Nemzeti Köztársasági Szövetség és a marxista gyökerekkel rendelkező Farabundo Martí Nemzeti­ Felszabadítási Front, a volt gerillacsoport – váltógazdálkodását.

A negyvenéves Nayib Bukele neve nem éppen latinos hangzású. Apja palesztin menekült, ő volt a tervezője az első mecsetnek San Salvadorban. Bukele, aki kommunikációs szakember, manapság csak rosszat tud szólni a két nagy pártról, amely a politikai elitet adta az országban. Csak az a baj, hogy az egyiknek ő is tagja volt: a Nemzeti Felszabadítási Front jelöltjeként 2015-től 2018-ig polgármesterként irányította a fővárost. A 2019-es elnökválasztások előtt azonban összekülönbözött pártjával, mert nem őt akarták indítani az államfői tisztségért. Így pártlogó nélkül vágott neki a küzdelemnek, és már az első fordulóban – 53 százalékot elérve – megnyerte az elnökválasztást.

Nemcsak hogy fiatal, hanem a „legcoolabb”, a leglazább elnök is. Se nem jobb, se nem bal – ez az elnök felfogása. Valódi XXI. századi ötletekkel kell felrázni évtizedes álmából a negyed-magyarországnyi területű Salvadort. Kivételes adottsága, hogy megérti azt, amit a nép hallani akar. Gyorsan el is nevezték a „trópusi Trumpnak”. Ma már inkább nem hallgatni, hanem olvasni lehet, ugyanis a Twitteren kommunikál a híveivel, vagy hatszázezer követője van. Időközben rájött arra, hogy az egész kormányzás is jól megy mobiltelefonon. Nem kell állandóan különféle értekezletekre rohangálni, egy telefonnal a kézben is intézhet ügyeket, kinevezhet és leválthat tisztségviselőket, meghatározhatja az irányvonalat, amelyet követni kell. De nem ezért szeretik olyan sokan. Öt éve ­Salvador Hondurasszal vetekedett a legerőszakosabb nemzet világvezető posztjáért, ahol lakosságarányosan a legtöbb embert ölték meg. Akkoriban egy évben a 6,5 milliós koldusszegény országban több mint 6600 gyilkosságot követtek el. (Nálunk ez a szám kettőszáz alatt van.) A különböző kábítószerbandák szó szerint lelőttek mindenkit, aki egy rossz pillantást vetett rájuk. A szakértők szerint legalább félmillió tűzfegyver van közkézen. A bandák közül a Mara Salvatrucha, az MS–13 viszi a prímet.

A becslések szerint mintegy hatvanezer bandataggal szemben nyolcezer rendőrnek és ugyanennyi fegyveres biztonságinak kellene felvennie a harcot. Ez a kegyetlenségéről híres bűnszervezet az Egyesült Államokban is jelen van, mégpedig olyannyira, hogy a volt elnök Trump szabályszerű hadüzenetet intézet ellene. Ám négy év is kevés volt arra, hogy kipucolja Amerikából a szervezetet. A tarthatatlan közállapotokkal indokolták a salvadoriak azt, hogy miért hagyják el az országot.

Virtuális pénzt is elfogadó bolt a salvadori El Zonte strandon

Fotó: Reuters/Jose Cabezas

Nayib Bukele, amikor 2019-ben az elnökségre pályázott, – mint minden korábbi elődje – kemény fellépést ígért a bűnözőkkel szemben.

A salvadoriak hallottak már ilyen nagy szavakat, de aztán nem történt semmi. Tavaly viszont jelentősen esett a gyilkosságok száma: 

amikor az új elnök átvette a hatalmat, akkor százezer lakosra több mint ötven gyilkosság jutott, tavaly húsz alatt volt ez a mutató.

Hát persze, hogy éljenezték az államfőt. Mit tud Bukele, amit elődei nem? Képviselői útján ő is megkezdte az egyeztetéseket a bűnszervezetekkel. A vezetőik fogva tartási körülményeinek enyhítését kérték azért cserébe, hogy visszafogják a szabadlábon lévő bandatagokat a gyilkosságoktól. Állítólag az elnöknek volt egy másik kívánsága is: tegyenek meg mindent, hogy a parlamenti választásokon az ő pártja győzzön. Ezt az M–13 látványosan teljesítette: azokat is elvitték a szavazóhelyisé­gekbe, akik nem is akartak voksolni. Eddig működik az üzlet – írják jól értesült újságírók –, ám, ha úgy adódik, akkor Bukelét bármelyik pillanatban zsarolni tudja a bűnszervezet.

A közbiztonság mindenki által érezhetően javult, most már a gazdaságot kellene beindítani. Az elmúlt hónap elején bejelentették, hogy ezentúl a bitcoin is hivatalos fizetőeszköz az országban, mint az amerikai dollár. Erre lehetett számítani, ugyanis nyáron a parlament elfogadott egy erre vonatkozó háromoldalas törvényt, amely előírta, hogy Salvadorban minden árusítóhelynek el kell fogadnia a bitcoint. Ezt nem azt jelenti, hogy a vásárlók bitcoinnel állnak sorban a pénztárnál. Modern módon, mobiltelefonon lévő szolgáltatással tudnak fizetni, ehhez azonban a tulajdonosnak rendelkeznie kell bitcoinszámlával. A lakosság hetven százalékának nincs bankszámlája, úgyhogy elég bátor vállalkozás ennek az intézkedésnek a bevezetése. Bukele elnök elképzelése az, ha a bitcoinforgalom csupán egy százalékát Salvadorba tudja vonzani, azzal negyedével nőne az ország nemzeti összterméke. Rendkívül kockázatos vállalkozás – figyelmeztetnek a nemzetközi pénzügyi körök. A San Salvador-i elnökellenes tüntetések is emiatt robbantak ki. A lakosság zöme nem is érti, mi folyik itt, de például annak örülnek, hogy az Amerikából hazaküldött pénz után alig kell átváltási költséget fizetni. Viszont a veszély az, hogy a bitcoinnal elkövetett zűrös ügyek paradicsomává válik Salvador.

Bukele legutóbbi intézkedése az volt, hogy a hivatalban lévő bírók harmadát, majd 250-et eltávolította megbízatásából. Erre a liberálisok mindenhol felkapták a fejüket: oda a demokrácia egyik sarokköve! A rendelet kimondja, hogy azoknak kell „tartalékállományba” vonulniuk, akik elmúltak hatvanévesek, és legalább harminc éve gyakorolják hivatásukat. A törvény egy szóval sem tesz róla említést, de valójában a korrupt bírói kar megújításáról van szó. Most akkor ítéljük el az elnök diktatúrát idéző lépését, vagy dicsőítsük az igazságszolgáltatás megújítására tett intézkedéseit?

Borítókép: Virtuális pénzt is elfogadó bolt a salvadori El Zonte strandon. Fotó: Reuters/Jose Cabezas

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.