Kire ütött ez a gyerek?

Nem tudatosan locsogunk-fecsegünk, és ugyanígy, többnyire nem tudatosan figyelünk a másikra.

Balázs Géza 
2022. 05. 27. 13:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyelvhasználatunkat rejtett szabályok irányítják. Önkéntelenül számos jelet adunk magunkról.

 Olyasmiről is, amiről eszünk ágában sem lenne beszámolni másoknak. Esetleg olyasmiről, amiről nincs is tudomásunk. „Mit is beszélek?” – ébred rá olykor az ember. Nem tudatosan locsogunk-fecsegünk, és ugyanígy, többnyire nem tudatosan figyelünk a másikra. Találó nyelvi példa: első látásra beleszeret. Vagyis nincs még semmi tudásunk, ismeretünk a másikról, de öntudatlanul fellobban egy belső szikra…

Reggel elgondolkodva, hamarosan kezdődő előadásom témájába merülve kapaszkodom a fekete 7-es autóbuszon.

 Hosszú külföldi tartózkodás után vagyok. Egyszer csak felkapom a fejem, mert valaki hangosan kezd el beszélni: jé, itt magyarok vannak? Merthogy a fülem elszokott a magyar nyelv hangzásától. Azután megnyugszom: itthon vagyok, természetes, hogy magyarul (is) beszélnek a fekete 7-esen. Külföldön persze még inkább működik az anyanyelv hangjai, hangzása iránti kiemelt érzékenység. Körbevesz bennünket az idegen nyelvi kavalkád, de ezer beszédfoszlány közül is kivesszük anyanyelvünk hangjait. Koktélparti-jelenségnek nevezik azt, amikor társaságban vagyunk, s valahol meghalljuk a nevünket vagy anyanyelvünk egy-két szavát, bekapcsol a szelektív figyelem, és a továbbiakban csak erre a hangingerre összpontosítunk. Mint én hazatérve a fekete 7-esen.
 

Hangoztatott ítéleteinkben, véleményünkben rejtett szabályosságok vannak. Nem akarva sok mindent elárulunk a kapcsolatainkról, politikai-vallási meggyőződésünkről, értékrendünkről.

 Egyébként igazából erre kíváncsiak leginkább a társalgó partnerek. A felszínen folyik a locsogás-fecsegés, de vajon mi olvasható ki belőle. Mindannyian beszédrejtvényfejtők vagyunk.
Sok tekintetben előre jelezhető az emberek véleménye. Például abban, hogy mit találnak szépnek egy képben. Kimutatható, hogy az emberek leginkább azokat a tájakat tartják festőinek, amelyek az afrikai szavannák jellegzetességeit mutatják. Vagy éppen a vízparti tájakat. Megerősíthető az a hipotézis, hogy ízlésünket számottevő mértékben befolyásolja az evolúció (honnan származunk, melyek az alapvető életkörülményeink). 

S ha bizonyos dolgok nyelvi megnyilatkozásaink alapján kimutathatók, akkor akár előre is jelezhetők. Ha előre jelezhetők, akkor pedig manipulálhatók…

Statisztikailag is bizonyítható az a rejtett ismeret, hogy mit gondolunk magyarnak. Ezek a nemzetasszociációk, esetünkben a jelentéssel teli magyarságszimbólumok. Melyek a magyaros ételek, italok, viseletek, tájak, állatok, zenék, történelmi személyiségek, milyen a magyar ember? De mélyebb rétegeket is érinthetnek az efféle vizsgálatok. Például a magyar mentalitást, politikai stílust vagy akár a magyarnak tartott színeket. Bizony mi „magyarul” (magyar módon) kérünk vagy elutasítunk, „magyaros” a bocsánatkérésünk (vagyis alig kérünk bocsánatot) és a sajnálkozásunk, panaszkodásunk (ebben dobogós helyen állunk). A számoknak is van rejtett üzenetük. 

Egy költőnő mesélte nekem, hogy a Kádár-rendszerben az 56-os villamoson mindig megdobbant a szíve, rejtett ellenállást olvasott ki belőle.

Nem tudatosított szabályok szerint dicsérünk, amikor az újszülöttet bemutatják a családnak, a rokonságnak. Az anyának kiemeljük a baba szépségét s az anya rokonságához való hasonlóságát, az apának pedig hangsúlyozzuk, hogy mennyire hasonlít rá. A rokonság ezzel igyekszik biztosítani a család nyugalmát.
 

Az anyanyelv hangzása, zeneisége már az anyaméhben belénk ivódik, a kulturális környezet pedig hatalmas rejtett, az életet segítő tudással ruház fel bennünket. 

A nyelvművelés ápolta nyelvi tudat ezért is sokkal fontosabb annál, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.