Szentségtörés síppal

Kormorán egyedi módon ötvözi a Kárpát-medence népzenéjének motívumait és a rockzenét.

Ozsda Erika
2022. 06. 17. 11:00
KOLTAY Gergely
Bécs, 2021. szeptember 16. Koltay Gergely Kossuth-díjas zenész, zeneszerző, dalszövegíró, az együttes alapító tagja a Kormorán együttes Összetartozás Koncertjén a bécsi Akzent Színházban 2021. szeptember 16-án. A koncertet eredetileg 2020-ban, a Nemzeti összetartozás évében szerették volna megtartani, de a koronavírus-járvány miatt, mint megannyi esemény, ez is elmaradt. A koncert fő támogatója a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága. MTI/Filep István Fotó: Filep István Forrás: MTI
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legyen a nevetek karakatna, a kárókatona népies elnevezése, javasolták Koltay Gergelynek, de ő inkább a madár másik nevét, a kormoránt választotta. A halászok a csónakból pórázon fogják vissza a kárókatonákat, a nyakukra gyűrűt tesznek, hogy ne tudják lenyelni a halakat, amelyeket kivesznek a torkukból. Ettől egyre éhesebbek lesznek, és egyre jobban halásznak. 1976-ban az együttes tagjai hasonlóan éreztek, mint a madarak. Így lett a nevük Kormorán.

A zenekar alapítója, vezetője, lelke, motorja Koltay Gergely, aki azelőtt négy évig a Sebő együttesben zenélt. Kockázatos dolog volt az akkor már befutott zenekart otthagyni, és másik együttest alapítani. Ráadásul új műfaj megteremtésével is kísérleteztek. 

A Kormorán egyedi módon ötvözi a Kárpát-medence népzenéjének motívumait és a rockzenét. A beatmozgalom idején a közönség hamar elfogadta őket, és megszerették a muzsikájukat. A könnyűzenészek közül többen értetlenkedve fogadták az új stílust. A népzenészek szentségtörésnek tartották a rockkal való vegyítést. 

Aztán teltek-múltak az évek, évtizedek, és ma már több mint hatvan zenész mondhatja el magáról, hogy tagja volt a Kormoránnak.

A rockmuzsikusok bolondnak néztek minket, hogy kiállunk a színpadra a dob, basszusgitár és elektromos gitár mellett hegedűvel, dudával, töröksíppal, citerával, furulyákkal

– idézi fel a könyvben a zenekarvezető. 

A Kormorán Breviárium című kötet szellemi és történeti összefoglaló, előzménye a majdan megírandó Nagy Kormorán Könyvnek, amely négy év múlva, az együttes ötvenedik születésnapjára készül el. A mostani mű egyfajta gondolatébresztő. 

Visszaemlékezésekkel, interjúkkal, fotókkal idézi fel a zenekar történetét az 1976. december 16-i Huszonötödik színházbeli első koncerttől kezdve a turnékon, a lemezeken, a baráti körön át napjainkig, egészen pontosan június 2-áig. 

A könyv megjelenésének apropója az együttesvezető Koltay Gergely hetvenedik születésnapja. A kötet szerkesztője a bátyja, Koltay Gábor rendező, akivel 1983 óta számtalan filmes, tévés, színházi produkcióban dolgoztak együtt. 

Fiatalon az idősebb testvér a filmes pályához vonzódott, a fiatalabbik a művészettörténet szerelmese lett. Szüleik elvárták, hogy szerezzenek „komoly” diplomát, aztán azt csinálnak, amit akarnak. Koltay Gábor a Műszaki Egyetemen építőmérnökként végzett. 

Engem sem engedtek a képzőművészeti pálya felé, bár a gimnáziumi tanárom erősen javasolta nekik. A zenei világ kiszámíthatóbbnak tűnt. Szinte kényszerűségből lettem zenész – emlékezik vissza Koltay Gergely a kezdetekre. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán fuvola tanszakon diplomázott, mégis töröksíppal lett közismert. Ennek a hangszernek a hangzásvilágára építette fel a Kormorán karrierjét.

Az elmúlt 46 évben sokan és sokszor méltatták a zenekart megzenésített verseik sokszínűségéért, gyönyörködtető, közösségépítő zenéjükért, a Kossuth-díjas frontembert a szövegeiért. Számos helyre hívták őket játszani, ma is gyakran koncerteznek az anyaországtól elszakított területeken. 

Ugyanaz az egyedi hang jellemzi a Kormoránt a kezdetek óta, és azóta is a tudatosan vállalt cél lebeg a szemük előtt: zenével szolgálni a nemzetet. 2006-ban megkapták a Magyar Örökség Díjat, amely kinyilvánítja, hogy a Kormorán zenekar a magyar kulturális örökség része. Érdemes elolvasni a történetüket.

(Kormorán Breviárium – Könnyek és kiáltások. Szerkesztette: Koltay Gábor. Püski Kiadó, Budapest, 2022, 260 oldal. Ára: 4800 forint)

Borítókép: Koltay Gergely befutott zenekart hagyott ott az új együttesért (Fotó: MTI/Filep István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.