Repohár: körmönfont lehetőség a vendég lehúzására?

A Facebookon már csoport is alakult a repohártokenek ellen.

2022. 08. 15. 10:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdetben voltak az üvegpoharak.

 Kocsmában, szórakozóhelyen, fesztiválokon: ám a fokozódó munkaerőhiány – kinek van kapacitása mosogatni? – és a balesetveszélyes üvegek miatt lassan már mindenhol műanyagból ihattuk a fröccsünket.

 Mindez irtózatos mértékű szeméttermeléssel járt, így a rendezvényszervezők a környezetvédelemre hivatkozva piacra dobták a vastagabb falú, tartósabb, újrahasznosítható úgynevezett repoharakat. A rendszer úgy működik, hogy bizonyos összegért (amely lehet akár hat-nyolcszáz forint is egyes helyeken) a fogyasztó kap egy ilyen poharat, amelyből egész este ihat, majd távozás előtt visszaválthatja azt. Az ötlet nem ördögtől való, hiszen az ember sajnos úgy működik, hogy egy este tizenöt poharat is szétdobál, de ha tudja, hogy pénzbe kerül, akkor vigyáz rá. 

A gyakorlat viszont egész más irányba mutat: a repohár jelenség a greenwashing, a zöldre mosdatással való profitszerzés újabb példája – és nem utolsósorban sokadik körmönfont lehetőség a vendég lehúzására.

Mindenkinek lapul a konyhaszekrényében néhány ronda reklámfeliratos példány, amelyet ráadásul egyes helyekre be sem engednek, hanem ott kell megvásárolnunk az újat. A találmány kiötlői pedig még ennél is tovább mentek, hiszen nem volt elég a környezetszennyezés minden költségét a fogyasztókra hárítani: ma már a legtöbb helyen a repohár visszaváltásakor nem pénzt kap vissza a vendég, hanem tokent, azaz a kaszinókból ismert zsetont, amelyet majd legközelebb újra repohárra válthat. Zseniális! 

Röpke tíz évbe tellett, hogy többé-kevésbé betiltották Európában a műanyag szívószálakat, erre hozzánk vágnak újabb műanyag játékpénzt.

A visszaváltható poharakkal több cég foglalkozik Magyarországon, a legelterjedtebb mind közül a Cup Revolution megoldása. A cég négyszáz forintért kínálja poharait – ezt azonban nem betétdíjként fizetik meg a vendégek, hanem meg kell venni a poharat. Amennyiben visszaviszi valaki, akkor megkapja érte az említett zsetont, amelyet a rendszerben részt vevő szórakozóhelyeken lehet beváltani – bizonyos ideig persze, míg le nem jár a szavatossága. Onnantól csak egy újabb műanyag szemét lesz a fiók mélyén, a pénzt pedig többé nem adják vissza. A rendszer fogyasztóvédelmi oldalról is necces. Miután hosszas sorban állás után például egy koncerthelyszínen közlik, hogy csakis repohárba értékesítenek italt, a fogyasztó kiszolgáltatott helyzetbe kerül. 

Ráadásul hiába van kiírva, hogy mondjuk nyolcszáz forint a sör, ha csak pohárral együtt, ezerkétszáz forintért lehet megvenni.

A Facebookon már csoport is alakult a repohártokenek ellen. Az egyik tag rámutat arra, hogy mennyire bizarr, hogy nem a pohárnak van lejárata, hogy ne legyen szétrágva, vagy oldódjon ki belőle bármilyen káros anyag, hanem a zsetonnak: azaz, hogy egy idő után ismét fizessük szépen meg a beugrót a rendszerbe. Másik vélemény arra hívja fel a figyelmet, hogy ezeknek a poharaknak – vélhetően a mosogatószertől – bizony van egy jellegzetes szaguk, emiatt borfogyasztásra gyakorlatilag alkalmatlanok. Hiába visz magával az ember viszont akár saját üvegpoharat, jelezve, hogy kifizeti a műanyagot, de az üvegbe töltsék az italt, a legtöbb helyen az ÁNTSZ-re hivatkozva ezt megtagadják. 

A Cup Revolution azt állítja honlapján, hogy a visszaváltható poharak használatával nyolcvan százalékkal csökkenthető a rendezvények és vendéglátóhelyek hulladéktermelése. 

A poharakat Magyarországon gyártják, így a szállításból fakadó szén-dioxid-kibocsátásunk is kevesebb, valamint a hazai munkaerőpiacot is támogatják – ám sajnos az adatok hitelessége nincs alátámasztva konkrétumokkal.

A Science Direct online szemleoldalon tavaly publikált tudományos elemzés szerint minden egyes poharat legalább százötvenszer kell újratölteni, hogy kevésbé szennyezze a környezetet, mint az eldobható műanyag. Az üvegpoharak ebből a szempontból mindenféleképpen kisebb környezeti terhelést okoznak, mint a műanyag, felmerül tehát a kérdés, hogy hagyományos vendéglátóhelyen vajon miért ne lehetne azokat használni. 

No és vajon milyen hatással lesz a szervezetünkre hosszú távon ebből a temérdek műanyag pohárból a szervezetünkbe olvadó mikroműanyag?

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.