Európa kulturális fővárosának nem kellenek a magyarok

Temesvár 2023-as honlapján egy szót sem ejtenek arról, hogy a település magyar királyi székhely volt.

2023. 02. 20. 10:22
Plata Unini, Stantul Cathedral, Timisoara, Romania
541444486 Fotó: Atlantide Phototravel Forrás: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Temesvár január elseje óta Európa kulturális fővárosa – Veszprém és a görögországi Elefszína mellett. Örülhetnénk is ennek, ám az igazság az, hogy még mielőtt megnyitották volna az éves rendezvényt, csalódást okoztak: a programok első ránézésre is az eltörlés kultúráját szolgálják. Nincs mit csodálkoznunk ezen, hiszen a szervezőbizottság élén maga a polgármester áll, a Németországban született Dominic Fritz, aki akár rokonszenvesnek is tűnhet, hiszen fiatal, mozgékony és fogékony. 

Mielőtt elöljáró lett, keresztény karitatív szervezet tagjaként nyújtott segítő jobbot a migránsoknak, családban él, kínai felesége van. Így vagy úgy, de próbálta valamiképp rendbe szedni az elhanyagolt megyeközpontot.

Mindemellett sokan azt várták tőle, hogy a keblére ölelje a magyarokat. De miért is? Azért, mert a magyarországi Momentum romániai testvérpártja színeiben indult a választáson? 

Vagy azért, mert elsősorban európainak vallja magát, csak másodsorban németnek és románnak, talán nem is ebben a sorrendben? Vagy azért, mert a német–magyar barátság nemhogy nem nevezhető legendásnak, de nem is létezik a sokak által hitt formában, még a Bánságban sem, hiába próbálta ezt több évtizeden át mindenki ráerőltetni a köztudatra és elhitetni a fél világgal?

Európa kulturális fővárosának hangzatos jelszava a multikulturalitás. A nemzetiségek Trianon előtt békésen éltek itt egymás mellett, mert szó szerint is egymás mellett éltek, nem egymással: külön falvakban, külön városrészekben. 

Nem vegyültek, elkerülve így a nyílt összecsapásokat. A nagy „összeborulást” a második világháború hozta magával, és az nagyon gyorsan be is temette maga alá a sokszínűséget: a nemzetiségi kisebbségek beleolvadtak a rohamosan gyarapodó románságba, a svábok pedig teljesen eltűntek, hiszen eladták őket Németországnak, ahol már akkor szükség volt munkás kezekre. Mentek velük magyarok is szép számmal. Futott mindenki, amerre látott, és amilyen gyorsan tudott.

Mondhatnók, teljesen mindegy, hiszen ez a múlt, éljünk a jelenben! Lássuk a jelent! Az eltörlés kultúrájának helyi érvényesülését. Nem én találtam ki, maguk a szervezők jelentették be, hogy nem kívánnak a régi időkkel foglalkozni, inkább a jelenre összpontosítanak, a jövőbe tekintenek. Ilyen téren tartják is magukat a szavukhoz, más téren nem igazán, hiszen még a honlapjuk is nehezen állt össze. Az előző szervezőgárdát, amely több éven át foglalkozott az üggyel, megbuktatták, helyére új került, az új polgármester hozta őket magával. Ők is fiatalok, tele tenni akarással és európai gondolatokkal.

Nézzük, mit kínálnak! Temesvár 2023-as honlapján angolul és románul tájékoztatnak arról, milyen város Temesvár. Innovatív, nyugati, befogadó, majdhogynem mindenben a legjobb. Csak az előzmények nem fértek bele ebbe az önfényezésbe. Nem túlzok, a bánsági nagyváros évszázadait ebben a szemfényvesztő ragyogásban kilenc sorban elintézik.

E kilenc sorban egy szót sem ejtenek arról, hogy a település magyar királyi székhely volt, hogy több évszázadon át Magyarország része volt, hogy Hunyadi János, akit egyébként a románok is a magukénak vallanak, innen indult a törökök ellen. 

Hogy ez a szemkápráztató város a kiegyezés után magyar közigazgatás alatt épült ki és nyerte el mai alakját. Ellenben belefér ebbe a kilenc sorba, hogy a település építészete a bécsi barokk jegyeit viseli magán (valóban, egy kezünkön megszámolhatjuk, hány ilyen épülete van a vármegyeközpontnak), és hogy kis Bécsnek nevezték. 

Fontos, de megalapozatlan megjegyzésük, hogy Temesvár életében az olaszok és a görögök is jelentős szerepet játszottak a többi tizenkilenc kulturális közösség mellett, és hogy itt működött az első közkönyvtár. Azt nem pontosítják, hogy ezt Klapka György tábornok édesapja hozta létre, de azt igen, hogy ez annak köszönhető, hogy Temesvár a Habsburg Birodalom része volt. Még szép, hogy elismerik: Illy Ferenc, a presszókávé feltalálója félig magyar volt, és a magyarországi Temesváron született.

Nézzük meg ezek után, milyen eseményekre várja ez a kis Bécs az európaiakat azzal a nem titkolt szándékkal, hogy eloszlassa az előítéleteket! Elsősorban olyanokra, amelyeken nem a település nagyjai jutnak szóhoz, hanem mindenki más, egész Románia és a nemzetközi porond kisebb-nagyobb kiválóságai. A nyitógálán a konstancai Andrei Irimia és a holland Joep Beving zongorázott, mindketten francia iskolát képviselve. 

Hogy miért pont ők, nem tudni. Majd következett egy sor, számunkra ismeretlen romániai együttes, hogy a nap végén német, svéd és brit előadók mellett Lajkó Félix is helyet kapjon a lengyel Volosi társaságában. 

Nekünk, magyaroknak ennyi jutott, leszámítva a veszprémi Kabóca Színház óriásbábjainak felvonulását, Hód Adrienn nemzetközi kortárs táncműhelyét és a Kosztándi Vonósnégyes vasárnapra tervezett fellépését.

Bár arra ma már igényünk sem lehet, hogy a teljes év rólunk szóljon, hogy naponta a városépítők, többek között Bolyai János matematikus, Kiss Ernő aradi vértanú, Brocky Károly festőművész, Hollósy Kornélia operaénekes, Ormós Zsigmond múzeumalapító, Pesty Frigyes történész, Lipthay Béla entomológus, Kanitz Ágost botanikus, Schmidt Antal zoológus, Kerényi Károly vallástörténész, Székely László építész, Kós Károly író, építész, Méliusz József író, Bartók Béla népdalgyűjtő, zeneszerző, Teller Ede fizikus, Kurtág György zeneszerző, König Frigyes rovartani kutató, Toró Tibor fizikus kerüljenek a középpontba, de az már elfogadhatatlan, hogy egy szót, egy percet sem érdemelnek. Helyettük ész- és formabontó performerek köré fonódik a show-műsor. Az érdeklődőt valósággal agyonüti a se füle, se farka modernitás.

Temesvár már régóta nem magyar végvár. Az itt kirobbantott 1989-es forradalom után a magyar közösség még be tudta préselni képviselőit az önkormányzatokba, a legutóbbi választásokon esélye sem volt erre. A pártképviseletet civil szervezetek vették át, amelyek bármennyire igyekeznek is, a hatóságok számára láthatatlanok.

Borítókép: a bánsági város barokk főtere – egykor Losonczy tér, ma Piata Unirii (Fotó: Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.