A tokaji őszi reggelek híresen párásak. Alacsonyan ül a felhő, de nem sokkal később a szemeken már megcsillan a napfény, és kezdődik a nap. A vénasszonyok nyarán szinte szokatlan meleg – amelyben bár szívesen sétálunk a tőkék között – azonban alaposan megkavarhatja a szüret idejét, ami a profi pezsgőgyártásnál egyáltalán nem mindegy. A Zichy Szőlőbirtok például idén már negyedszer szüretel, függően attól, hogy pezsgőt, lágyabban buborékoló frizzantét, erősebben habzó bort szeretnének vagy tokaji aszút. Naár Ferenc, a Landmark Tokaj Közösségi Borászat vezetője szerint a folyamat „külön szőlőművelési formát” kíván,
a pezsgőgyártáshoz már a tőkék kezelését, a növényvédelmet, a teljes fitotechnikát (a legjobb minőség létrehozásához szükséges zöldmunkák és metszés), a lombfalat úgy kell megalkotni, hogy abból egyszer majd nem bor, hanem pezsgő lesz.
A borász dönti el a szüret idejét a szőlő beltartalmának analitikai értékei, az íz, a sav- és alkoholtartalom alapján. A komoly borászatok naponta nézik a szemeket, folyamatosan próbaszüretelnek.

Zichy Anikóék pontosan ezt csinálják. A grófnéval (aki tiltakozik a megszólítás ellen) kedélyesen koccintunk a Gróf Degenfeld Kastélyszálló zöld szalonjában. Az antik bútorok, régi festmények és a velencei csillárok empire hangulata kiváló háttér a furmintból készült, kevés muskotállyal és traminivel gazdagított habzóbor gyümölcsös és citrusos aromájának, kiegyensúlyozott, de lendületes savainak élvezetéhez.
A jó pezsgő a jól előkészített tőkénél kezdődik
– Mindennap kimegyünk megnézni, hogy szüretelésre érett-e már a szőlő, szaktanácsadóval egyeztetünk, a helyi laborban naponta mérjük a pezsgőkészítés szempontjából fontos értékeket.
A időpontot rengeteg szempont figyelembevételével határozzuk meg, mert a jó minőségű termék alapja a jó szüret.
Ez komoly szervezőmunka, amibe nekem is bele kellett tanulnom. Hosszú évekig jogászként dolgoztam, és nem hittem volna, hogy végül mezőgazdasági vállalkozást fogok vezetni. A férjem betegsége miatt 2014-től kezdve vettem részt a szőlőbirtok irányításában, és az évek során egyre jobban megszerettem a munkát is és a vidéket is. Édesapám agrár-gépész-, édesanyám kertészmérnök volt, így nem kerültem messze a családi hagyományoktól, különösen hogy egészen 2022-ig édesapámmal együtt dolgozhattam. Emellett a Tokaj-Hegyalja Egyetemen borüzletágmenedzser-képzésen vettem részt. Van még sok tanulnivalóm, de az új információk magabiztosságot adtak, és borászati kapcsolataimat is gazdagították – meséli büszkén két korty között Zichy Anikó.