Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Szurkolni olyan, mint házasságban élni + galéria

– Tanár úron miért van ma is magyar mez? – Azért, mert nagyon jól játszott a válogatott tegnap a németek ellen – válaszolja Bélteki Pál magyar testnevelő tanár a németországi Kronbergben. A külföldön élő magyarok az eredménytől függetlenül büszkén viselik Magyarország meggypiros trikóját. Az eladási adatok szerint ugyanakkor Németország rózsaszín meze a legnépszerűbb a szurkolói zónákban.

2024. 06. 26. 6:10
20240615__MI_255
Szurkolók a kölni arénában. Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június 14-én kezdetét vette Németországban a futball Európa-bajnokság. Sorjáznak a legfrissebb hírek a médiában, mindenki naprakész az eredményekkel, és várja a folytatást. A magyar nemzeti tizenegy zsinórban harmadszorra kvalifikálta magát az eseményre, így a népes frankfurti magyar közösség nemcsak a németek, hanem a magyarok szereplését is nagyon várta. A 46 ezer fős frankfurti aréna öt meccsnek ad otthont, csoportmeccsek után július elsején az egyik nyolcaddöntőt itt játsszák. A város hetek óta készül a nagy eseményre. A szokásos tavaszi és nyári utcafesztiválokat át kellett csoportosítani, hogy a rendezvények ne ütközzenek, az Európa-bajnokság alatt minden zavartalanul a fociról és az önfeledt szurkolásról szólhasson. A város nyüzsög, ez az első Eb, amikor már nincsen Covid-korlátozás, mindenki ott gyülekezik és tombol, ahol és ahány emberrel együtt szeretne.

20240615__MI_270
A foci Eb német szurkolói. Fotó: Mirkó István

Az operánál és az óváros főterén gyülekezhetnek a szurkolótáborok a frankfurti meccsek előtt. Dobogókon kihangosítással és sörsátrakkal várja a város az érdeklődőket a meccsek előtti bemelegítésre, ahonnan az elővárosi vonatokkal mehetnek ki a stadionba. A Majna folyó partján, a felhőkarcolók oldalán közel másfél kilométer hosszan készült a 30 ezer fő befogadására képes szurkolói zóna. A nagyobb meccsek alatt vízre bocsátanak egy 140 négyzetméteres úszó kivetítőt is, hogy a tömegben a gyerekek és a felnőttek egyaránt láthassák az eseményeket. A frankfurti virsli őshazájában egymást érik a sörsátrak és a virslipultok. A délután háromórás csoportmeccsekre még kevesen lézengenek, inkább azok, akiknek a csapata játszik, öt óra után viszont gyülekezni kezd a tömeg, és a hangulat is egyre pezsgőbb. Van, aki a munkából jön, van, aki külföldről, hogy csapatának szurkoljon. Kicsik, nagyok, kollégák, családok és baráti társaságok színes trikókban váltják egymást. A nemzeti válogatottak mezeinek tengeréből a rózsaszín német tűnik ki leginkább. Az eladási mutatók szerint ez a legkedveltebb az idén. A kevésbé fiatalok vagy a családosok legtöbbször a kertjükben grilleznek és söröznek. Már hetekkel korábban lehetett előre megrendelni a sör-házhozszállítást. Az elektronikai boltokban az óriásképernyős tévék, valamint az akár több méter hosszú professzionális, szinte tankra emlékeztető grillezők is az eladási listák élén vannak.

A városban minden jelentősebb tetőterasz bárjában, ír és angol kocsmájában, valamint a helyi almaborozókban lehet nézni a meccseket. A város százezer vendégéjszakával számol, míg az egyik neves almaborozó, a Zum Gemalten Haus 30 ezer liter almabort készített be a pincéiben kifejezetten az Európa-bajnokság szurkolóinak. Félő, ez nem lesz elég, tekintve, hogy a hallomások szerint Stuttgartban a dánok az első meccsük előtt kiitták az egyik sörkert teljes készletét.

Talán nincs még egy olyan sportág, amely annyi szívet dobogtatna meg, vagy annyi nemzeti érzést hozna felszínre, mint a futball. Már szinte szokássá vált, hogy a nagyobb sportesemények előtt Németországban a lakóházak ablakára és erkélyeire kikerültek a nemzeti színű zászlók, és mivel Frankfurt nagyon sokszínű, így szinte az összes európai zászlót fel lehet fedezni a városban. A németek szeretik a focit, és ünnep, amikor a helyi csapatok vagy a nemzeti válogatott pályára áll. Mindenki a 2006-os német FIFA-világbajnokságról beszél, hogy nézett ki akkor a város és milyen események voltak, másrészt a 2014-es világbajnokságról, amikor a csapat Brazíliát legyőzve lett világbajnok. A németek most hazai pályán hasonló tündérmesét remélnek a hazai nézőközönség előtt. Igaz, a legendás Bastian Schweinsteiger és Michael Ballach már csak a lelátóról nézi a meccseket, de nagyon bíznak Jamal Musialában és Florian Wirtzben, hogy kiemelkedő teljesítménnyel fogják a csapatot győzelemre vinni.

A város és környékén rengeteg magyar él. Bélteki Pál a Frankfurt melletti Kronbergben tanít egy általános iskolában, mint testnevelő tanár. A gyerekek és szüleik hetek óta készültek a bajnokságra, egy család a kertjükben még kivetítőt is felszerelt, ahol több mint száz embert látnak vendégül, hogy együtt éljék át a nagy eseményt. Bárki bejöhet, aki szívvel-lélekkel szurkol. Bélteki Pál szerint a futball nemcsak a pályán és szórakozásként, hanem pedagógiai szempontból is fontos üzenetet hordoz. A magyar–német meccs napján és másnapján meggypiros magyar mezben tanított, mert úgy gondolja, hiába telepedett le Németországban, szülőhazája mindig Magyarország marad. – Magyarként fontos, hogy büszke lehessek a nemzeti tizenegyre. Bár elhagytuk Magyarországot, de mindig a szülőhazánk marad. Ezért egy magyar meccs teljesen más érzéseket vált ki – fogalmaz a testnevelő tanár.

Ezt a gondolatát rengeteg külföldre költözött magyar osztja. 

A nemzeti mez jelentősége, hogy nemcsak a győztes csapatnak kell szurkolni és a meccs kimenetelétől tenni függővé a szimpátiát, hanem a végkimeneteltől függetlenül, büszkének kell lenni a magyar csapatra, hogy kiállt és megtett minden tőle telhetőt. 

Bélteki Pál ezért vette fel a magyar mezt, példát mutatott a diákoknak: jóban-rosszban ki kell állni egymás mellett az emberi kapcsolatokban. Ezt az értéket a gyerekeknek minél fiatalabban meg kell tanulniuk. Olyan ez, mint a házasság, ha egyszer letette az ember a voksot, akkor ki kell tartani a másik mellett.

A foci a legnagyobb tömeget megmozgató sport a nézőszámot tekintve. Sokszor hallani, hogy tízmillió focibíró országa vagyunk, hiszen nincs még egy sportág, ami ennyi érzelmet váltana ki az emberekből. Karlbauer Bálint, Dunakeszi tanító és utánpótlás-edzője is egyetért. Fontos, hogy a kicsik mit látnak a tévében és az interneten, illetve hogy az érzés mennyire ragadja magával őket. 

A magyar csapatban nagyon sok példakép játszik, csak néhányat említve vagy a magyar–skót meccsen megsérült Varga Barnabás. Nem minden gyerekből lesz profi sportoló, de a nemzeti tizenegy szereplése el tudja érni a mozgás és a játék szeretetét, illetve később is sportra motiválja a fiatalokat.

A foci tehát összekovácsoló erő, ami képes a különböző helyről érkezőket összehozni. Ez történt Kölnben, az első magyar meccs előtt is. Bélteki Pál az otthonról érkező testvérével és édesapjával együtt ment szurkolni. Látta, hallotta, hogy bár többen repülővel utaztak, sokan kocsival vágtak neki a Budapestről körülbelül ezer kilométeres távnak, és közben dudáltak egymásnak a magyar rendszámú autók, illetve rengeteg német kocsira is magyar zászló került, így a meccsre való felvonulás az autópályán elkezdődött. A résztvevők mindegyikének felemelő érzés volt, amikor Köln meggypirosba borult, és a szurkolók együtt vonultak a stadionba. Egy kisebb dombon lehet az arénához felmenni, és visszanézve végeláthatatlan tengerként hömpölygött tömeg. A stadionban Korda György Reptér című számát énekelte ezernyi magyar, amely a tanár szerint olyan érzés volt, mint amikor az ember hazatalál.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.