Oktoberfest szeptemberben

Több millió fesztiválozó vesz részt az idei Oktoberfesten Münchenben, ahol átlagosan hét-nyolc millió liter sör és több mint százezer kilogramm kolbász fogy el néhány nap alatt. A világhírű fesztivált évek óta a terrorizmus veszélye árnyékolja be, ezért minden évben hatalmas rendőri készültség mellett rendezik meg az eseményt. Az idei terrortámadások miatt pedig további szigorú intézkedésekről döntöttek a szervezők, de nemzetközi hatóságok is besegítenek.

2024. 10. 04. 5:10
Start of the 189th Munich Oktoberfest
Lugas
Start of the 189th Munich Oktoberfest Fotó: AFP/FELIX HORHAGER
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hagyományoknak megfelelően Dieter Reiter müncheni polgármester csapra verte az első söröshordót, ezzel elkezdődött az Oktoberfest Münchenben. Már órákkal a kapunyitás előtt ezrek várakoztak, hogy az elsők között jussanak be valamelyik sátorba. A világ legnagyobb sörünnepét évek óta az iszlamista terrorizmus árnyékolja be. A 2015-ös migrációs hullám óta drámaian emelkedett a terrortámadások száma Németországban. 

 

Start of the 189th Munich Oktoberfest
Lugas
Fotó: AFP/KARL-JOSEF HILDENBRAND

Mindenki emlékszik a néhány hete történt késes ámokfutásra Solingen város főterén vagy a mannheimi késes támadásra, de Münchenben is több merényletkísérlet történt az elmúlt hetekben. Németország-szerte egyre gyakrabban fordul elő, hogy erőszakos migránsok megtámadják az utcán az embereket. Emiatt a bajor tartományi kormány és a müncheni önkormányzat fokozott biztonsági intézkedésekkel próbálja megakadályozni a tragédiát az Oktoberfest alatt. Tilos például drónt reptetni a fesztivál ideje alatt a környéken, a nagyméretű táskákat, késeket és üvegpalackokat pedig nem vihetik be a vendégek. A bejáratoknál a korábbiaknál szigorúbb az ellenőrzés, és még több rendőr járőrözik a helyszínen.

A sör ismét drágább lett. Egy literes korsó (Maß) 13,60–15,30 euróba kerül. A felszolgált víz literenként tíz euróba kerül, de tavaly óta már ingyen is lehet ivóvízhez jutni kutaknál.

Mindenki tudja, hogy az Oktoberfest német gyökerekű, de kevesen ismerik az évente megrendezett ünnepség történetét, amelyet ma már világszerte számos országban megtartanak. Az Oktoberfest gyökerei egészen 1810-ig nyúlnak vissza, amikor a későbbi Lajos király megnősült, és az egész várost meghívta az ünnepségre, amely nagyszabású lakomával és lóversenyekkel telt. A rendezvény olyan nagy sikert aratott, hogy úgy döntöttek, a következő évben megismétlik a lóversenyeket, és megszületett az évente megrendezett októberi összejövetel hagyománya, amelyet ma Oktoberfest néven ismerünk. Az első években a lóversenyek mellett mezőgazdasági vásárt is rendeztek, hogy fellendítsék a gazdaságot. Az 1800-as évek végére az összejövetel karneváli aspektussal bővült, ami vonzóbbá tette az eseményt a családoknak. Idővel a lóversenyek megszűntek, de a rendezvény tovább nőtt. 

 

Start of the 189th Munich Oktoberfest Lugas
Fotó: AFP/KARL-JOSEF HILDENBRAND

Ami az Oktoberfest sörrel való kapcsolatát illeti, a korai összejöveteleket sörpadok szegélyezték, de 1896-ban ezeket felváltották a sörgyárak által szponzorált nagy sörsátrak, majd átvette az uralmat a sör. Az idő múlásával az októberi fesztivált szeptemberre tették át, ennek leginkább az időjáráshoz volt köze. Napjainkban mindig szombaton kezdődik, 16 napig tart, és október első vasárnapján ér véget. A Theresienwiese mezőn tartott esemény során évente több mint hétmillió liter sört fogyasztanak, több mint ötszázezer sült csirkét, közel százhúszezer kiló kolbászt és perecek ezreit értékesítik.

Az Oktoberfest alatt az erőszakos migránsok nélkül is rengeteg dolga akad a biztonsági szolgálatoknak és a rendőröknek. A részeg emberek gyakran zaklatják a hagyományos ruhákba öltözött felszolgálókat. Az óriási sátrakban egész nap komoly küzdelem folyik az ülőhelyekért. Rengetegen már az első nap annyi sört isznak, hogy még a sötétedést sem várják meg, mire kidőlnek a közeli füves területeken.

Az Oktoberfest szervezői nem engedélyezik a L'amour toujours című dal lejátszását a sörfesztiválon, miután az elmúlt hetekben több botrány is volt Németországban abból, hogy a tömeg rasszista rigmusokkal tarkítva énekelte az évtizedes popslágert, írta az MTI. – Be akarjuk tiltani, és be is fogom tiltani – mondta az Oktoberfest főszervezője, egyben München munkaügyi és gazdaságfejlesztési osztályvezetője, Clemens Baumgärtner a dpa német hírügynökségnek az olasz DJ, Gigi D’Agostino dalával kapcsolatban. Baumgärtner azt is elmondta, hogy az Oktoberfest működési feltételei lehetővé teszik, hogy bizonyos szlogeneket vagy tartalmakat kitiltsanak a fesztiválról. – A Wiesnen nincs helye mindenféle jobboldali baromságoknak – mondta, utalva a Theresienweise néven ismert nyílt területre, ahol minden évben megrendezik a fesztivált. Az átdolgozott dalról az internetre felkerült videók miatt a rendőrség gyűlöletkeltés gyanújával több német tartományban is büntetőeljárást indított. Több, az internetre is feltöltött videóban számosan az ismert dallamra a következőket énekelték: „Külföldiek kifelé, Németország a németeké!”

 

Borítókép: Fiatal társaság együtt nyúl egy söröskorsó felé a fesztiválon (Fotó: AFP/FELIX HORHAGER )

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.