Jupiterlámpák az Olümposzon

Ez az új élettér a számok, a tények, az utilitarizmus, az új tudomány, a technika birodalma.

Végh Attila
2023. 07. 28. 7:30
null
Forrás: Merítő - A szerző felvétele
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valamikor az újkor hajnalán megindult az alattomos változás: az ember korábbi, természetes, létérzékeny életéből (vö. „költőien lakozik az ember” – Heidegger) kiköltözött, és elfoglalta új szellemi életterét. Ez az új lakhely valahogy megbízhatóbbnak, otthonosabbnak tűnt, mint a korábbi. Csak évszázadok múltán kezdett kiderülni, hogy ez nem igaz, mert az új gondolkodás az embert kiűzi önmagából, és hogy ez a jobb sorsra érdemes faj végül olyan lélektájakra jut, ahonnan egyrészt nincs visszaút, másrészt ahol szar az élet.

Ez az új élettér a számok, a tények, az utilitarizmus, az új tudomány, a technika birodalma. 

Ahogy annyi mindent, ezt a változást is görög szavakkal világíthatjuk meg. Ahogy a régi, tűzként lobogó létfogalomból, a logoszból logika lesz, úgy válik a világról gondoskodó, körültekintő emberi tevékenység, a tekhné technikává. Ahogy az ember eredendő összeszedettsége, amely még tekintettel volt szülőanyjára, a természetre (hiszen létrejötte, élete, szelleme titokzatos és sosem megfejthető módon valahogy abból szedődött össze) haszonelvű tervekre, célokra, jövőkre esik szét, úgy hull széjjel az alázat, amely az összes többi élőlényben öntudatlanul is ott lakozik. Győzött a humán ráció, könyörtelen diadalmenete föléget mindent. A nyereség: a jövő egyre jobban irányításunk alá kerül. A kár: jövőtervező reflektoraink fényébe végül belevakulunk.

Az újkorban a számmágiából matematika lesz, az asztrológiából asztronómia, az alkímiából kémia, a léttanból fizika, és így tovább: a dolgok költői derengése oda lesz, a ráció jupiterlámpái pásztázzák az Olümposzt. És hogy a változás mennyire végleges, azt jelzi az is, hogy ha most például azt mondom: vissza az alkímiához, mindenki elmebetegnek tekint. És joggal. Hiszen innen oda már nincs visszaút.

Mindez csak azért jutott eszembe, mert hallom, hogy mostanában bizonyos körökben nagyon pedzegetik: a Balaton alatt rejtőző olajmezőt föl kellene tárni. 

Meg hogy a Börzsönyből az aranyat ki kellene termelni. Meg ha elfogy a gáz, ki kellene vágni a fákat a természetvédelmi területeken is. És már látom az olajfúró tornyokat a Balaton közepén, hallom dübörögni a Börzsönyt szétszabdaló aszfaltutakon az aranykitermelő teherautókat, látom letarolt nemzeti parkjainkat. Mert ebből a mentalitásból ez a jövő következik. Ezt mondatja velünk a ráció. És ebből a haszonelvű, alantas, technokrata gondolkodásból, amely végül hozzáigazítja a világot az írók által megálmodott/megjósolt negatív utópiákhoz, nincs kiút. Innen nincs átjáró arra az ösvényre, amely az ókori létharmónia ligetébe vezetne bennünket. Nem tudunk visszamenni az időben. (A léttől és nemléttől végleg elszakadt tudomány szerint persze vissza tudunk, de ez hülyeség.)

A világon mindennap van valami új ötlete valamelyik technokrata baromnak. Akik nem úgy gondolkodnak, mint ők (nota bene: a technokratizmust nem nevezném gondolkodásnak), azok naponta új félelemmel lesznek gazdagabbak: mi lesz, ha megvalósul, amit ezek az idióták terveznek? Életünk csupa rettegés. Miközben tudjuk, hogy rettegve nem lehet élni. Hát így nem élet az, amit mi, költőien lakozni próbálók, élünk. Csak annyit tehetünk, hogy keresünk magunknak valami otthonos, költői magánvalóságot, és belakjuk. És hogy ne maradjunk benne egyedül, szeretteinkkel, barátainkkal, és a többi hasonlóan gondolkodó, költői létezésre vágyó számkivetettel szőni kezdjük a szeretet társaságának hálóját. Kimegyünk a maradék erdőbe fákat ölelni; nyári éjszakákon megmerülünk a csillagokkal teleszórt Balatonban, amíg még nem olajos a vize; hajnali cserkelésre megyünk a Börzsönybe, hátha megpillantjuk a hiúzt, vagy legalább ő megpillant minket; életünket megpróbáljuk hozzálassítani emlékeink ritmusához; az így átélt időben meghitt, mély sétákat teszünk kéz a kézben, hogy az életet, amely titokzatos módon mi magunk vagyunk, úgy éljük át, ahogy az megérdemli: teljes lélekkel.

Haszonelvű fajtársainknak pedig meghagyjuk az életnek látszó halált. Lakjanak benne, ha annyira akarnak.

Borítókép: Illusztráció (A szerző felvétele)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.