Fejek

Nietzsche szobra is voltaképp egy levágott fej. De mennyire más!

Végh Attila
2023. 08. 18. 7:30
null
Forrás: Merítő - A szerző felvétele
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A terror idején számos metszet készült levágott fejekről. Ezek többnyire az adott történelmi pillanat illusztrációi voltak. XVI. Lajos 1793 januárjában levágott, vértől csöpögő fejét egy kéz tartja magasba, s felül ez áll: »Legyen min tűnődniük a megkoronázott szélhámosoknak«, alul pedig egy részlet Robespierre leveléből, amely szerint a kivégzést a szabadság és igazság nevében hajtották végre.”

Földényi F. László új könyvét olvasom, A guillotine hosszú árnyékát. Egyik kedvenc esszéíróm ő. A melankóliáról írott kettős könyve felejthetetlen: a fiatalabb korában megírt rendszerező/költői monográfia és az évtizedekkel később született, mélyebbről jövő, érző mű, A melankólia dicsérete. Utóbbit egy olyan Orpheusz írta, aki már megtelt a Hádész emlékével.

Tűnődve fölpillantok a könyvből. Az íróasztalomon álló számítógép tetejéről Nietzsche büsztje néz vissza rám. Olyan, mintha gipszből volna, pedig műanyag: 3D-s nyomtatóval készítették. Itt tornyosul ez a fekete doboz, a Gép, korunk szellemének heurisztikus modellje, a tetején pedig annak az embernek a feje, akinek valami miatt naponta látnom kell a tekintetét, és aki ha ma feltámadna és szétnézne a világban, azonnal öngyilkos lenne.

Földényi könyvében illusztrációk mutatják a francia terror korának plakátjait, rajtuk a vértől csöpögő fejekkel. A levágott fejeknek nincs tekintetük. Akkor sincs, ha nyitva a szemük. Ez már csak tárgy. Persze puszta tárgynál jóval több, hiszen ez az arc egykor – nem is olyan régen – még valakinek az arca volt. A levágott fej arcára a halálpillanat maszkjának változatlansága tapad. Örök pillanat ez: a retteneté.

Nietzsche szobra is voltaképp egy levágott fej. De mennyire más! A pillanat, amelyet megörökít, és folyton, még a szobámban, még a számítógépem tetején, még műanyagból öntve is közvetít: Nietzsche szelleme. 

Ebben a tekintetben ott az európai szellemtörténet, a létmegértés ógörög csodája, egy kollégái által elítélt renitens klasszikus filológus végtelen szabadsága, tragikus sorsa és az egész emberi élet mélységes melankóliája.

Nietzsche feje a legmagasabban van: a szellemi fenyők és sasok birodalmában. A levágott fej a legalacsonyabban: egy véres kézből lóg lefelé. Érdekes párhuzam, hogy nyugaton manapság is terror dúl: a csőcselék pusztítja a történelmet, a gondolkodást, a szellemet. Hullanak a fejek. Persze ennek az őrületnek is vége lesz majd valahogy. Sajnos egyre inkább afelé haladunk, hogy csak egyféleképp lehet vége. A terrorra ellenterror jön.

A műanyag fejet mindez hidegen hagyja. Nietzsche lelke átköltözött sokunk lelkébe. Ha egy októberi reggelen a Magas-Börzsönyben a kelő nap túlvilági fénybe borítja a bükköst, az elkészült fényképnek azt a címet adom: Zarathustra erdejében. Ha egy szellemi beszélgetés a barátokkal túlságosan apollóni irányt vesz, azonnal szükségét érzem, hogy a dialógusnak beadjak egy kis Dionüszosz-infúziót. És ki tudja, mit gondol még bennem ő, no meg a többiek, Rilke, Hölderlin, Heidegger, akiknek belém költözött tekintete nélkül az egész életem talán nem lenne több, mint egy korszerű, műanyag Apolló-torzó.

Borítókép: Illusztráció (A szerző felvétele)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.