Egy családapa mesél a koronavírus-vakcina teszteléséről

Tenni akart valamit a vírus ellen, úgy érezte, ezzel majd segít másokon is – írja a boon.hu.

Forrás: MW2020. 11. 13. 10:15
null
Még várni kell az eredményekre Forrás: unsplash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 47 éves Cammy Heggie grafikusként dolgozik, kétgyerekes családapa, és nemrég úgy döntött, itt az idő, hogy tegyen valamit az emberiségért, és családja aggodalmának dacára jelentkezett a koronavírus elleni vakcina tesztelésére.

A férfi azt nyilatkozta, hogy unta már a karantént, és

szeretett volna tenni valamit, ami segít visszatérni a normális élethez.

Elegem volt a várakozásból, gyűlöltem, hogy nem tehetem meg, amihez csak kedvem van, valami jót, valami pozitívat akartam csinálni – magyarázta a férfi.

A felesége eleinte aggódott érte, értük, de mindenben támogatta. Bár a férfi nem tudta pontosan, mire is vállalkozott, azért biztosította családtagjait, hogy az ő egészségük nem lesz veszélyben.

A férfi két vakcinát kapott három héten belül. Az első vakcina szerencsére nem ütötte ki.

Még várni kell az eredményekre (a fotó illusztráció)
Fotó: unsplash

„Először a karom fájt, de mire este ágyba jutottam, már el is múlt. Másnap reggel a nyakamat éreztem, de lehet, hogy csak elaludtam. Bármi is volt, szerencsére szintén hamar elmúlt. Utána felkeltem, és futottam tíz kilométert.”

A családapa nemrég megkapta a második injekciót is, most 35 napig megfigyelik, utána pedig háromhavonta jelentést kell tennie.

Egyelőre ennyit lehet tudni a Novavaxról, azért ez is biztató.

Ellenszélben a vakcinapragmatizmus

A koronavírus-járvány európai elterjedésével majdnem egyidejűleg indult meg a diskurzus a megoldást jelentő vakcina előállításáról és tömeges beszerzéséről. Érthető, hiszen mindenki minél hamarabb akart szabadulni az eddig nem látott és tapasztalt egészségügyi veszély árnyékától és a keretek közé szorított mindennapoktól. Márciusban ez még csak egy távoli célnak tűnt, ám az elmúlt hetekben már naponta a különböző gyártók által fejlesztett vakcinák tesztelési fázisairól és eredményeiről olvashattunk, és bár túlzó lenne azt állítani, hogy napok választanak el tőle, mostanra elmondható, hogy reményeink szerint tavasszal már bejelentkezhetünk az oltásra az orvosunknál. Amióta a járvány a mindennapjaink részévé vált, a vakcina jelentette az alagút végén a fényt, most az ezzel kapcsolatos híreknek az EU mégis politikai színezetet kíván adni.

Mi is zajlik ugyanis jelenleg? Az uniós állam- és kormányfők a legutóbbi személyes csúcstalálkozójukon, majd az azt követő online egyeztetésen is a koordináció megerősítésében egyeztek meg az oltások kifejlesztése, gyártása és elosztása terén. Ezek során a vezetők nem tettek kizárólagossági nyilatkozatot az uniós megközelítés mellett, nem állapodtak meg arról, hogy csak ez a megoldás vezethet a vakcinák beszerzéséhez. Emellett az is ismeretes, hogy az Európai Bizottság jelenleg is tárgyalásokat folytat több oltóanyaggyártóval, eddig három, vételről szóló megállapodást kötött a vakcinákhoz való hozzáférés biztosítása érdekében, illetve további három gyártóval nemsokára sor kerülhet a tárgyalások lezárására.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.