Kilőtték az agresszív csimpánzokat az állatkerti gondozók

A hollandiai Amersfoort állatkertjében elszökött két csimpánz, akiket agresszív viselkedésük miatt gondozóiknak le kellett lőniük. A látogatók és a személyzet tagjai nem sérültek meg – írja a Hajdú-Bihar megyei hírportál.

Forrás: Mediaworks2020. 11. 04. 13:56
null
A csimpánzok legnagyobb része békésen viselkedik, ritkán van velük problémája a gondozóknak (a kép illusztráció) Fotó: Krizsán Csaba Forrás: MTI/Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gondozók lelőttek két, ketrecéből megszökött hím csimpánzt egy hollandiai állatkertben.

Az amersfoorti állatkertben Mike és Karibuna kiszökött élőhelyéről és agresszívan viselkedett – közölte a Hollandia középső részén fekvő város állatkertje közleményében.

A látogatókat azonnal figyelmeztették, amikor felfedezték a majmok eltűnését. A látogatók, a gondozók és a személyzet többi tagja nem sérült meg – tették hozzá.

Az intézmény vezetése sajnálatának adott hangot az állatok lelövése miatt, hozzátéve, hogy ez egy „fekete nap” az állatkert életében. A gondozóknak azonban cselekedniük kellett az emberekre leselkedő potenciális veszély miatt – írták.

A csimpánzok legnagyobb része békésen viselkedik, ritkán van velük problémája a gondozóknak (a kép illusztráció) Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A közlemény szerint a csimpánzoknak valószínűleg emberi mulasztás miatt sikerült megszökniük, de további vizsgálatot folytatnak az eset felderítésére.

Vér tapad a mobileszközökben rejlő kincsekhez

A használt mobiltelefonok és tabletek kincset rejtenek, 17 féle fémet lehet visszanyerni belőlük, köztük aranyat, ezüstöt, palládiumot és rezet. Ám a készülékek előállításához szükséges nyersanyagok, például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok – hegyi gorillák, Grauer gorillák, bonobók és csimpánzok – élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit is fenyegetik. A folyamatot valamelyest fékezheti a használt mobiltelefonokban található fémek nagyobb mennyiségű újrahasznosítása, amelynek nyomán csökkenhet a készülékek gyártásához szükséges ércek bányászatának intenzitása.

Modern rabszolgaság

A koltánércből kinyerhető tantált kondenzátorok bevonatához használják, az okoseszközök mellett tévékben és számos más elektronikai és ipari cikkben is megtalálható. A globális koltánkészlet nyolcvan százaléka Afrikában, nagyrészt a Kongói Demokratikus Köztársaságban található, az összes kitermelés fele a kontinensről érkezik. Jelentős még a kolumbiai kitermelés is, és mivel az afrikai és a dél-amerikai országban is polgárháború sújtotta övezetben zajlik a kitermelés, a tantál is egyike a négy, úgynevezett konfliktusos ásványelemnek (az ón, az arany és a volfrám mellett).

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.