Ilyet még nem hallottunk: csúnyán beszélő kacsát fedeztek fel egy hangfelvételen

Ha éppen nem szeptembert írnánk, akkor valószínűleg áprilisi tréfaként értelmeznénk a Science Alerten megjelent tanulmányt, de úgy tűnik ez bizony nem kacsa. Pontosabban csak az a kacsa, „akiről” az elemzés szól – írja a Petplace.hu.

Forrás: petplace.hu2021. 09. 11. 14:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ő Ripper, aki rég eltávozott a madármennyországba, egy róla készült hangfelvétel azonban szerencsére fennmaradt az utókornak. Méghozzá egy nem is akármilyen hangfelvétel. A szerzők szerint a faj példányai – a lehetőségeikhez képest – kiválóan utánoznak bizonyos zajokat, így például az emberi káromkodást is.

Káromkodó kacsa

A Carel ten Cate, a Leideni Egyetem kutatója és Peter Fullagar etológus vezette csapat számos dolgot kiderített Ripperről: a madár a dél-ausztráliai tidbinbillai természetvédelmi területen kelt ki tojásából 1983-ban, és itt élte le életét, gondozóival körülvéve.

Kivételes képességeinek köszönhetően a szárnyas megtanulta imitálni a becsapódó ajtó hangját, sőt még egy trágár kifejezést is elsajátított.  

Az alábbi felvételekből kivehető, ahogy a kacsa megismétli a „You bloody fool” szófordulatot, ami nagyjából annyit tesz: „Te átkozott idióta”:

A kutatók feltételezik, hogy Ripper sokat hallhatta ezt a fordulatot az egyik gondozójától, és végül megtanulta. Bővebb részleteket azonban már sosem fogunk megtudni az események hátteréről, mivel a tidbinbillai dokumentumok egy 2003-as tűzvészben a lángok martalékává váltak.

Érdekesség, hogy a park területén egy másik hangutánzó madárról is készült felvétel. A hím egyedet egy nőstény nevelte, 2000-ben azonban egy teljesen más kacsafaj, a szemöldökös réce hangját imitálta. Ám több információt róla sem sikerült kideríteni a tűzvész miatt.

A szakértők szerint a faj hangképzésének fejlettsége megközelíti az énekesmadarakét és a papagájokét. Ezt a feltevést alátámasztja, hogy a kutatók az Egyesült Királyságban olyan lebernyeges récékről szóló beszámolókat is találtak, amelyek az emberi köhögést, a lónyerítést, illetve az ajtónyikorgást utánozták.

Ilyesmire pedig csak nagyon kevés faj képes, és még így is rengeteg a kérdőjel a lebernyeges récék körül: a kutatók most azt szeretnék kideríteni, hogy léteznek-e a récéknek olyan rokonfajai, amelyek hasonló módon utánozzák a zajokat.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

A borítókép illusztráció. Forrás: Unsplash

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.