Földi csillagparadicsom a magyar Felvidéken

Ógyallától az alig 40 kilométerre fekvő Mezőkeszire adták fel ezt a különleges képeslapot 1908-ban.

BALÁZS D. ATTILA
2021. 12. 05. 8:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Édes Jenny nénim! Már több mint két hete, hogy Gyallán vagyok, hol mint mindig, igen kellemesen érzem magamat

– kezdi sorait egy bizonyos Margit nevű úrhölgy, aki az Ógyallától alig 40 kilométerre fekvő Mezőkeszire adta fel ezt a különleges képeslapot 1908-ban. 

Ma mindkét település Szlovákiához tartozik, de annyi legalább vigasztalhat bennünket, hogy az idén 150 éves ógyallai obszervatórium még ma is áll.

Az ógyallai obszervatórium napjainkban Fotó: Svábhegyicsillagvizsgáló.hu

Amikor ez a tudománytörténeti szempontból is érdekes lap útra kelt, a csillagda már nemzetközi szinten elismert intézménynek számított. 

1907-ben a Magyarország vármegyéi és városai című könyvsorozat Komárom vármegyei kötete is tekintélyes részt szentelt a csillagvizsgálónak.

A fejezetet maga az obszervatórium alapítója, az ógyallai nemes úr, dr. Konkoly Thege Miklós jegyezte, aki részletekbe menően ismertette, milyen komoly tudományos munka is folyt annak idején a „csillagvizsgáló toronyban”.

Hogy az 1871-ben indult megfigyelések „kezdetben a napfoltokra, a fényesebb üstökösökre, azok spektrumára, a nap-protuberantiákra és a hullócsillagok megfigyelésére szorítkoztak”, s hogy 1874-ben meg kellett építeni az első kupolát a Londonból hozatott 10 hüvelykes Browning-tükörteleszkópnak. 

„M. kir Konkoly-alapítványu Astrophysicai Observatorium Ó-Gyalla”, 1908 Fotó: Balázs D. Attila

Ezt az évek során követték a modernebbnél modernebb távcsövek – köztük volt olyan, amit ma a budapesti Svábhegyi Csillagvizsgálóban használnak –, meg az újabbnál újabb felmérések. Ógyallán egyre több híres külföldi csillagász is megfordult, és egyetemi hallgatókat is gyakran fogadtak. Maga volt ez a földi csillagparadicsom.

1899-ben Konkoly az obszervatóriumot a birtokkal együtt a magyar államnak adományozta „attól való féltében, hogy halála után a csillagda és műszerei pusztulásnak indulnak”. A neves tudós végül 1916-ban hunyt el, amikor még a Csehszlovákia név is ismeretlen volt.

Az Időutazás a magyar múltba következő, 45. része a nagyváradi „kis Regnum Marianumról” mesél.

A sorozat további epizódjait ITT tekinthetik meg.

Borítókép: „M. kir Konkoly-alapítványu Astrophysicai Observatorium Ó-Gyalla”, 1908 (Balázs D. Attila gyűjteménye)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.