Az első űrturista az amerikai Dennis Tito volt a Nemzetközi Űrállomáson, aki 2001-ben nyolc napot tölthetett ott 20 millió dollárért.
Azóta, az elmúlt húsz évben ugrásszerűen fejlődött a technika és kiélezett űrversenynek lehetünk a tanúi.
Az első űrturista az amerikai Dennis Tito volt a Nemzetközi Űrállomáson, aki 2001-ben nyolc napot tölthetett ott 20 millió dollárért.
Azóta, az elmúlt húsz évben ugrásszerűen fejlődött a technika és kiélezett űrversenynek lehetünk a tanúi.
A TravelPulse nemzetközi utazási magazin szerint fényes jövő előtt áll az űrturizmus, és hamarosan a szélesebb rétegek számára is elérhető lesz a lehetőség.
Már épül az első űrpark, amelybe hotelt, plázát, kereskedelmi egységeket, kutatólaboratóriumot, munkaállomásokat, játszótereket és sportpályákat tervezett az Orbital Assembly Corporation.
A Pioneer névre hallgató űrlétesítmény elkészültére már nem is kell sokat várni, ugyanis 2025-re ígérik, hogy üzemképes állapotba kerül. Az öt nagyobb egységből álló szerkezet egy óráskerékhez hasonlító, forgó gravitációs gyűrű köré épül, és kezdetben 28 fő befogadására lesz képes – írja a Világgazdaság.
A mesterségesen alkotott gravitációnak köszönhetően az alvás és az étkezés is megoldott. A NASA korábbi mérnökeit foglalkoztató cég mindeközben párhuzamosan egy még nagyobb projektre is készül, a Voyager állomás már 400 személynek adna helyet, és még ebben az évtizedben el akarják indítani.
A tervek szerint a vendégek száma 300, míg a legénységé és a személyzeté 100 fő körül alakulna. Ide már éttermeket, bárokat, mozit és edzőtermet is terveztek, valamint olyan ötletek is vannak, hogy az űrhotel koncerteknek is helyszínt adna.
Az űrutazásnak vannak egészségügyi feltételei is, az Európai Űrügynökség alapos kivizsgálásnak, kognitív és pszichometrikus teszteknek veti alá az űrhajósokat. Aki az űrbe készül, számolhat alvászavarokkal, vérnyomás-emelkedéssel, hányingerrel, valamint gyorsabb öregedéssel és némi kozmikus sugárzással is.
A gyógyszert szedőknek érdemes arra is figyelniük, hogy az űrben másképp ketyeg a szavatossági idő – foglalta össze a Csillagászat portál. Az űrszálloda tervezésébe orvos szakértőket is bevontak a szövődmények elkerülése érdekében.
Az eredeti cikk ITT olvasható.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)
Ha egészséges kertet és növényeket szeretnénk, de tartózkodnánk a különféle vegyszerek használatától, a növénytársítás nyújthat megoldást.
Hagymaszeleteléshez, húsaprításhoz, de az ételek előkészítéséhez is mindig a vágódeszkát használjuk.
A nokedli, vagy ahogy felénk hívják, galuska elkészítése alapvetően nem egy bonyolult folyamat, csak néhány apróságra oda kell figyelni.
Az nagyon jó, ha mindig van a fagyasztóban némi tőkehús, arra az esetre, hogy legyen mit előkapni, ha csak gyorsan összedobnánk valami finomat.
Kémbotrány: a szakértő szerint az akciót az ukrán titkosszolgálat politikai megrendelésre hajtotta végre
Orbán Viktor rejtélyes posztot tett ki a Facebookra
„Imádkozzunk érte” – megtörte a csendet Sallai Nóra kolléganője
Botrány Svédországban: a kormánynak a magyar Gripenek sem szentek – magasszintű, súlyos mutyira derülhetett fény
„Nem találok szavakat... Nyugodj békében!” – Gyászol Hosszú Katinka
Botrány Hadházyék tüntetésén: telibe köpte egy demonstráló a HírTV kameráját + videó
Az FTC nagyon pórul járhat a Paks ellen elveszített döntő után
Szappanos elárulta, mikor döntötte el, mit tesz Pesics tizenegyesénél
Brüsszelnek nem tetszik az Eurovízió szabálya
Orbán Viktor Bognár Györgynek üzent a kupadöntő után
Pesics kihagyott tizenegyesének még súlyosabb következményei lehetnek
Magyarországból űznek gúnyt a világ dartsrajongói
Ha egészséges kertet és növényeket szeretnénk, de tartózkodnánk a különféle vegyszerek használatától, a növénytársítás nyújthat megoldást.
Hagymaszeleteléshez, húsaprításhoz, de az ételek előkészítéséhez is mindig a vágódeszkát használjuk.
A nokedli, vagy ahogy felénk hívják, galuska elkészítése alapvetően nem egy bonyolult folyamat, csak néhány apróságra oda kell figyelni.
Az nagyon jó, ha mindig van a fagyasztóban némi tőkehús, arra az esetre, hogy legyen mit előkapni, ha csak gyorsan összedobnánk valami finomat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.