időjárás 6°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Ennyibe kerül az orosz-ukrán háború a világgazdaságnak + videó

Már gőzerővel épül az első űrhotel

Forrás: Vg.hu
2022.05.09. 11:17 2022.05.09. 11:50
Már gőzerővel épül az első űrhotel

Az űrkirándulás mint programlehetőség egyre kevésbé tűnik távolinak, három éven belül fogadja vendégeit az első űrszálloda – olvasható a Világgazdaság cikkében.

Az első űrturista az amerikai Dennis Tito volt a Nemzetközi Űrállomáson, aki 2001-ben nyolc napot tölthetett ott 20 millió dollárért. 

Azóta, az elmúlt húsz évben ugrásszerűen fejlődött a technika és kiélezett űrversenynek lehetünk a tanúi. 

Pihenés fogaskerékben

Forgó űrhotel építésének ötletével álltak elő, de — az eddigi hasonló tapasztalatok alapján — azért nem kell túl komolyan venni a bejelentést.

A TravelPulse nemzetközi utazási magazin szerint fényes jövő előtt áll az űrturizmus, és hamarosan a szélesebb rétegek számára is elérhető lesz a lehetőség. 

Már épül az első űrpark, amelybe hotelt, plázát, kereskedelmi egységeket, kutatólaboratóriumot, munkaállomásokat, játszótereket és sportpályákat tervezett az Orbital Assembly Corporation.

A Pioneer névre hallgató űrlétesítmény elkészültére már nem is kell sokat várni, ugyanis 2025-re ígérik, hogy üzemképes állapotba kerül. Az öt nagyobb egységből álló szerkezet egy óráskerékhez hasonlító, forgó gravitációs gyűrű köré épül, és kezdetben 28 fő befogadására lesz képes – írja a Világgazdaság.

A mesterségesen alkotott gravitációnak köszönhetően az alvás és az étkezés is megoldott. A NASA korábbi mérnökeit foglalkoztató cég mindeközben párhuzamosan egy még nagyobb projektre is készül, a Voyager állomás már 400 személynek adna helyet, és még ebben az évtizedben el akarják indítani.

A tervek szerint a vendégek száma 300, míg a legénységé és a személyzeté 100 fő körül alakulna. Ide már éttermeket, bárokat, mozit és edzőtermet is terveztek, valamint olyan ötletek is vannak, hogy az űrhotel koncerteknek is helyszínt adna.

Hamarosan nyit az első űrhotel

Az első űrhotel a tervek szerint 2012-ben nyílik meg. Vendégei nyolcvan perc alatt kerülik meg a Földet. A galaxis legdrágább szállodájában három napért négymillió dollárt kell majd fizetni.

Az űrutazásnak vannak egészségügyi feltételei is, az Európai Űrügynökség alapos kivizsgálásnak, kognitív és pszichometrikus teszteknek veti alá az űrhajósokat. Aki az űrbe készül, számolhat alvászavarokkal, vérnyomás-emelkedéssel, hányingerrel, valamint gyorsabb öregedéssel és némi kozmikus sugárzással is. 

A gyógyszert szedőknek érdemes arra is figyelniük, hogy az űrben másképp ketyeg a szavatossági idő – foglalta össze a Csillagászat portál. Az űrszálloda tervezésébe orvos szakértőket is bevontak a szövődmények elkerülése érdekében.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.