Felkavaró szerelmi dráma rázta meg a Gundel családot

Egy szívszorító szerelmi drámáról beszélt egész Budapest 1908 júniusában. A későbbi híres vendéglős, Gundel Károly testvére volt a főszereplője, aki a korabeli lapok szerint azért lett öngyilkos, mert nem vehette el feleségül a szerelmét. A kedvesével tervezték el a drámai pillanatot, Gundel János előbb rálőtt az imádott hölgyére, majd maga ellen fordította a fegyverét. Ő azonnal meghalt, a szerelme viszont túlélte az esetet, hogy aztán három hónappal később kövesse a halálba a tragikus sorsú Gundel fiút.

Forrás: Origo2022. 06. 14. 16:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Látszólag minden együtt volt a beteljesülő, boldog, élethosszig tartó szerelemhez. A jómódú Gundel famíliába született Gundel János azt tehette, amit szeret, így a festészet felé fordult egészen fiatalon, a képeit Göröncsér Gundel János néven szignózta. A művészet hozta össze a nagy szerelmével, Grünblatt Mátéfi Ilonával. 

Egy öngyilkosságba torkolló szerelmi történet

A kapcsolatról az édesapjának, id. Gundel Jánosnak is mesélt, ám az apa nem akarta, hogy a Gundel famíliába kerüljön a lány. Mindez búskomorrá tette a 26 éves festőművészt és szerelmét, hiszen házasságot akartak és gyerekeket. Így érkeztünk el a tragikus naphoz. 1908. június 13-án Gundel János szokás szerint elment a lány lakására, ám azt csak ő és a szerelme tudta, mi fog következni. A lány szüleivel ebédeltek, kedélyesen beszélgettek.

Ifj. Gundel János. Forrás: MKVM

Aztán ebéd után Ilona édesapja lement egy kávéházba, az édesanyja lepihent, a szerelmespár pedig a lány hálószobájába ment. Készültek az öngyilkosságra. Gundel János zsebében már az ebéd alatt ott lapult a revolvere és a búcsúlevél, amit együtt írtak a lánnyal.

Amikor aztán kettesben maradtak, átölelték egymást, hosszú, forró csókot váltottak, majd a festőművész elővette a pisztolyt és rálőtt imádott szerelmére, a következő pillanatban pedig maga ellen fordította a fegyvert.

A lövések után nem sokkal érkezett a szobába Ilona édesanyja. A férfi ekkor már nem élt, a szerelme viszont igen. 

A szívszorító szerelmi dráma záróaktusa

Grünblatt Mátéfi Ilona a hosszas kezelések után végül felépült. Lelkileg viszont képtelen volt megemészteni, hogy a szerelme meghalt.

Aztán pontosan három hónappal Gundel János öngyilkossága után, egy szeptemberi vasárnapon együtt ebédelt a család. A lány azt mondta, lepihen.

Kivárta azt az időpontot, amikor szerelme június 13-án meghalt, és főbe lőtte magát az addig a szobájában rejtegetett pisztollyal.

Néhány hét múlva halt meg, és az utolsó kívánságának megfelelően Gundel család sírboltjába, Gundel János mellé temették el.

A szívszorító szerelmi drámáról még egy ideig beszéltek a pestiek. Aztán jöttek a mindennapok, később pedig az I. világháború, és minden megváltozott. Göröncsér Gundel Jánosra és Mátéfi Ilonára pedig ma már nem emlékszik senki, pedig ők voltak a magyar Rómeó és Júlia.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Gundel Károly imádott felesége és tizenkét gyermeke társaságában, ahová nem sokkal később megérkezett a tizenharmadik testvér is (Forrás: Wikipedia Commons/Gundel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.